Från nya regeringens första dag – troligen den 7 maj – ska Tyskland införa gränskontroller mot sina grannländer. Det lovade i varje fall Friedrich Merz under valkampanjen. Han är så gott som säkert Tysklands nästa förbundskansler, då hans parti Kristdemokraterna (CDU) har skrivit under om ett regeringsfördrag med Socialdemokraterna (SPD).

Den spontana och temperamentsfyllda Merz är känd för att ibland skjuta från höften. Men vad invandringen beträffar har han länge varit konsekvent: den ska minskas till varje pris. Tyskland ska sluta ta emot asylansökningar vid gränsen.

Merz hänvisar till tysk säkerhet. Det köper inte Tysklands grannar. Tyskland ligger mitt i Europa och åtta grannländer är berörda: Polen, Tjeckien, Österrike, Schweiz, Frankrike, Luxemburg, Belgien och Nederländerna. Alla är medlemmar i Schengen, där gränskontroller är förbjudna förutom i undantagsfall.

I det tyska regeringsfördraget står att kontrollerna ska ske ”i samarbete” med grannländerna. Luxemburg är inte övertygat.

– Ett brott mot EU-rätten, säger Luxemburgs inrikesminister Léon Gloden till Euractiv.

Merz för sin del vidhåller att Schengenavtalet visst tillåter att man inför tillfälliga gränskontroller. Problemet är att de gränskontroller som den nya tyska regeringen planerar inte alls verkar vara tillfälliga.

Tyskland införde gränskontrollerar redan i fjol. Resultatet är att 225 000 arbetspendlare mellan Luxemburg och Tyskland dagligen står i trafikköer. Den främsta orsaken är att det handlar om stationära gränskontroller, inte stickprov.

Tyskland har helt enkelt inte tillräckligt med gränsvakter för att det ska gå smidigt. Därför är grannländerna inte det minsta trakterade över utsikterna.

Samtidigt planerar den nya tyska regeringen massiva deportationer av de över 226 000 personer som fått nej på sin asylansökan men inte lämnat landet. Merzs regering vill också försämra villkoren betydligt för ukrainska flyktingar. De som har kommit efter den 1 april ska inte längre automatiskt bli en del av det tyska socialsystemet, utan måste redogöra för sin förmögenhet. Personer som väntar på utvisning till exempelvis Afghanistan och Syrien får inte längre rättshjälp.

Tysklands hittills generösa flyktingpolitik har varit en del av en strategi. Man har velat vara uttalat humanistisk för att stärka sin status internationellt.

Den strategin gäller inte längre. Eller i vart fall tillämpas den alltmer selektivt.

Läs mer:

CDU och SPD överens – tysk koalitionsregering tillträder troligen i maj

Share.
Exit mobile version