Romarrikets nedgång och fall – det var ingen liten sak, säger Carl Bildt med en omisskännlig kärlek till underdrifter. Det är fjärde gången han sommarpratar, och han vill blicka bakåt för att kunna se framåt.

Men mest av allt är detta en och halv timme sett i backspegeln. Marlene Dietrich sjunger om en kvarlämnad väska i Berlin, och Billie Holiday om en tid som gått. Carl Bildt citerar Mark Twain, som ska ha sagt att historien inte upprepar sig men ofta rimmar. Han funderar på om inte tiden mellan Berlinmurens fall 1989 och några år tillbaka kan ha varit mänsklighetens bästa, innan pendeln återigen började svänga mot nya faror.

Tidigt erkänner han att förra årets virala trend, med kvinnor som frågar män om varför de hela tiden tänker på romarriket, träffade honom personligen. På sina många resor bär han alltid med sig en god bok, numera är det ofta en av sex volymer ur Edward Gibbons verk om just romarrikets fall. ”Kan det hända igen? Kan allt bryta samman?” frågar Bildt. Men om han lärt sig något av de gamla romarna som är av vikt för framtiden får vi inte veta.


Likt en rysk Matrjosjkadocka öppnar sig en lunch med Sergej Lavrov upp

Det mesta under den dryga timmen är Bildt Classic. Han efterfrågar de långa linjerna i politiken som står över skandalerna och bråken, och hyllar globalt och europeiskt samarbete som en väg till välstånd och lycka. Han berättar om betydelsefulla politiker med vilka han haft förtroliga samtal i världens alla hörn, och råkar nämna en utmärkelse här, ett tack för historiska insatser i världspolitiken där.

Som en fluga på väggen hade man velat vara när den liberale politikern Boris Nemtsov flera somrar i rad berättade sanningar om Ryssland i baren på Hotell Visby under Almedalsveckan. Näst bäst hade varit att få veta mer i Sommarpratet om vad den numera mördade regimkritikern faktiskt sa, men Carl Bildt hastar vidare. Likt en rysk Matrjosjkadocka öppnar sig en lunch med Sergej Lavrov upp, där Carl Bildt berättade en sedelärande anekdot för den ryske utrikesministern från en annan lunch några år tidigare, intagen med den tyske förbundskanslern Helmut Kohl.

Läs fler kommentarer till årets Sommar i P1-program

Greta Schüldt: Johanna Nordströms sommarprat är mer tragiskt än komiskt

Matilda E Hanson: Cecilia Uddén behöver ingen triggervarning

Viktor Andersson: Trolle Rhodin söker en mänsklig kanonkula

Här finns samtliga årets Sommarpratare (skriv gärna ut)

Share.
Exit mobile version