Annika Strandhäll har precis klivit av Expressens scen i Almedalen. Där har hon nyss haft en intensiv debatt med socialminister Jakob Forssmed (KD) om varför det föds så få barn i Sverige.

Som ordförande för S-kvinnor och tidigare socialminister är det en fråga som engagerar och det hettar till flera gånger mellan debattörerna.

Men det kommer inte att bli särskilt många fler liknande debatter framöver. Annika Strandhäll kommer under det närmaste året att avveckla sina politiska uppdrag.

– Det blir ingen mer period i riksdagen för min del, säger hon.

Vad hon ska göra i stället är ännu oklart och även exakt när hon lämnar sina nuvarande uppdrag. Att hon berättar det nu motiverar hon med att partiernas nomineringsprocesser inför nästa val håller på att dra i gång och att hon tycker det är ”schysst” att tala om att hon inte är tillgänglig.

– Jag kommer att fullfölja mitt uppdrag så länge det finns behov av att jag gör det, men om det dyker upp något annat så kan jag kliva av. Det här är väl en slags jobbannons då.

Annika Strandhäll utgångspunkt är att vi lever i en tid där man kan påverka samhället och samhällsdebatten på många olika sätt, inte bara på de traditionella politiska arenorna. Därför hoppas hon att hon ska kunna ta med sig sitt engagemang in i någonting annat.

Har du tröttnat på politiken?

– Jag har under ganska lång tid stått längst fram i olika politiska uppdrag och jag har också själv valt en profil som har varit ganska konfrontativ. Det har ju ett väldigt tydligt pris.

Hon säger att hon fortfarande lever dagligen med hat och hot. Så sent som i maj var hon målsägande i en rättegång om dödshot mot henne och hennes familj.

– Det är klart att sånt tar på en och det tar på ens familj. När man lever med det under väldigt lång tid så kryper det in. Jag menar, jag kan skriva ”Glad påsk” på Twitter och få 300 kommentarer om vad jag är för något och vad jag borde göra i stället.

Annika Strandhäll kom in i politiken som oprövad minister i Stefan Löfvens första regering 2014 och kom då närmast från en post som ordförande för fackförbundet Vision. Därefter har hon haft flera olika statsrådsposter och samtidigt gjort sig känd som en flitig Twitter-krigare med högt tonläge mot sina politiska motståndare, framför allt på högerkanten.

Hon medger att hon kan ha bidragit till att debattklimatet har blivit mer polariserat men att hon ändå inte ångrar att hon haft en konfrontativ linje.

– Nej, det gör jag inte. Jag har verkligen funderat igenom det här och jag har kommit fram till att jag inte hade kunnat välja en annan väg, säger Annika Strandhäll och pekar på att hon tycker att framgångarna för Sverigedemokraterna och den växande högerextremismen kräver att någon säger ifrån.

– Det här är en så alarmerande och farlig utveckling både demokratiskt och politiskt i Sverige. Jag har själv två barn och min bonusgrabb. Jag vet vilket samhälle jag vill att de ska växa upp i. Och det är inte ett samhälle som präglas av värderingar om att människor med slöja på sig ska skickas ut.

Hon säger att hon är tacksam för att hon fick chansen av Stefan Löfven att ta en plats i regeringen.

– Som en unge från ett höghus i Bergsjön så trodde jag aldrig att jag skulle bli minister. Tanken fanns inte att det ens var en möjlighet.

Hon kommer från en arbetarklassbakgrund med en ensamstående mamma som var beroende av samhällets stöd för att hon och barnen skulle klara sig. Mamman dog för några år sedan som fattigpensionär. Som socialförsäkringsminister fick hon själv ansvar för många av de bidragssystem hon och hennes familj levde av när hon växte upp.

– Jag fick ansvar för hela familjepolitiken och för pensionerna, och så småningom också för sjukvård och annat. Det är ju få förunnat och jag är djupt tacksam för att det blev så.

Inför det stundande valåret har hon ett tydligt medskick till sina partikollegor:

– Oavsett hur ni behöver formera era samarbeten, se till att inte de här auktoritära krafterna behåller regeringsmakten. Kompromissa inte med era grundläggande värderingar. Det går inte att bli mer auktoritära än de auktoritära. Det går inte att bli mer nationalister än nationalisterna. Det går inte att bli mer rasister än rasisterna. Håll den rågången. Det är mitt råd till mitt parti.

Upptäck DN:s politikpodd

I podden Älskade politik bjuds du in bakom kulisserna i svensk politik. Skarpa analyser och spännande berättelser från Dagens Nyheters politiska reportrar. Lyssna här – eller där du brukar hitta poddar. Nytt avsnitt varje onsdag.

Share.
Exit mobile version