Den 25 till 27 oktober anordnas fjärde upplagan av Stockholms arabiska bokmässa på Ursvik entré i Sundbyberg i Stockholm.

Enligt mässan kommer fler än 200 förlag, författare och journalister att gästa evenemanget. Många är etablerade i det svenska kulturlivet, däribland förlaget Dar Al-Muna, som ägs av Lind & Co, och den tidigare DN-journalisten Lotta Schüllerqvist.

Bland gästerna fanns också den kontroversiella jordanska författaren och poeten Ayman Otoom, som uppmärksammats för antisemitiska uttalanden och teman i böcker och sociala medier.

I en studie av forskaren Qusai Eid om bilden av judar i samtida jordansk poesi, som publicerats i en arabisk vetenskaplig litterär tidning, tar forskaren Ayman Otooms diktsamling ”Ta mig till al-Aqsa-moskén” som exempel och slår fast att Otoom skildrar judar på ett ”totalt negativt sätt”.

Det senaste året har han publicerat inlägg och dikter som kan tolkas som positiva till Hamas, och i ett inlägg på X från 2021 skriver Otoom att judar bör deporteras ”till vilken plats som helst, och låt helvetet vara ett exempel, för de är skapade för det”.

Stockholms arabiska bokmässa arrangeras av produktionsbolaget Ram production, i samarbete med nybildade Svensk-arabiska förläggarföreningen (SVAFF). På onsdagen gjorde de reklam för Ayman Otooms medverkan, men efter att DN varit i kontakt med arrangörerna meddelar de att de beslutat sig för att avboka Otoom och inte tillåta försäljning av hans böcker på mässan.

”Hans personliga åsikter, vare sig de är politiska, religiösa eller av annan karaktär, representerar inte Stockholms arabiska bokmässa eller arrangörernas ståndpunkter. Vi tar avstånd från alla typer av negativ särbehandling baserat på etnicitet, religion eller kön – inklusive mot judar”, skriver Alaa Yagob på Ram production, som menar att man inte kände till Otooms åsikter.

Alaa Yagob har också kopplingar till SVAFF-medlemmen Safahat publishers, en Sverigebaserad bokhandel för arabiskspråkig litteratur. Safahat uppmärksammades i samband med Arabiska bokmässan i Malmö 2020, då det uppdagades att de sålt en bok med antisemitiskt budskap via mässans webbutik. Avslöjandet fick Malmö stad att avsluta sitt samarbete med Arabiska bokmässan och kräva sina pengar tillbaka, medan Malmömässan i sin tur klippte banden till Safahat.

Då sade Alaa Yagob till Kulturnytt att Safahat inte känt till boken i fråga:

– Vi har fler än 9 000 böcker via vår webbplats så vi känner inte till vad alla böcker innehåller. När vi upptäckte vad den här boken innehåller reagerade vi direkt.

Till DN säger han att ett syfte med Stockholms arabiska bokmässa är att ”stärka den kulturella mångfald som Sverige är känt för, utan att stå i strid med svenska värderingar och lagar”.

– Alla är välkomna till mässan, och varje upplaga har varit framgångsrik. Jag hoppas att årets upplaga blir ännu mer framgångsrik.

Share.
Exit mobile version