Mikael Appelgren har hunnit bli 62 år, men han har gått ner en åldersklass för att spela ihop med tysken Carsten Jung. Kanske kan det bli ett nytt VM-guld – 39 år efter att han vann dubbelfinalen i VM tillsammans med Ulf ”Tickan” Carlsson.

I singel blir det däremot inget spel.

– Nej, jag är inte riktigt tränad för det. Det är mer än 800 spelare i min klass och det skulle bli elva matcher om man går till final, säger han.

Hur är formen?

– Inte som förr förstås, men om jag skulle träna på skulle jag nog hålla i superettan. Där skulle jag kunna blockera ut några av ungdomarna. Men i högstaligan går det för fort numera, säger ”Äpplet” som är tränare i Spårvägens BTK.

Legendaren och barndomskompisen Jan-Ove Waldner dyker också upp några gånger i månaden för ett pass i SL-hallen.

Varför är inte J-O med i Rom?

– Det vet jag inte. Men han skulle också hålla i superettan, säger Mikael Appelgren.

Bland 212 svenska spelare i veteran-VM syns J-O:s storebror Kjell-Åke Waldner och OS-spelaren Anton Källbergs pappa Per-Anders. Anton Källbergs farbror Mats är regerande Europamästare i 55-årsklassen.

Mer än 6 000 spelare från 109 länder ska göra upp på 350 bord. De allra äldsta återfinns i 90-årsklassen.

– Det blir ett enormt arrangemang och det visar hur stor pingisen är globalt. Den är en av de fyra världssporterna med flest utövare tillsammans med fotboll, volleyboll och basket, hävdar Mikael Appelgren.

– Och kolla på världsrankningen, det är en bra spridning bland världsdelarna. Det är inte bara asiater och européer. En sydamerikan är sexa (Hugo Calderano, Brasilien) och en afrikan är 16:e (Quadri Aruna, Nigeria).

Mikael Appelgren vann 50-årsklassen när veteran-VM avgjordes i Globen i Stockholm 2012.

– Jag minns att DN inför tävlingen hade en fantastisk bild som var tagen uppifrån på alla bord. På ett av dem tränade jag och min fru, helt ensamma, säger han.

Det osannolika då var att han redan i första matchen i gruppspelet stötte på toppkinesen Lu Qiwei som han hade mött 30 år tidigare, och förlorade. Nio matcher senare möttes de igen i finalen.

– Då vann jag, berättar ”Äpplet”.

Blir det guld igen?

– Nja. Min partner håller ungefär svensk division 2-klass och det är tveksamt om det räcker.

Mikael Appelgren var med om att riva den kinesiska muren vid VM-guldet i lag i Dortmund 1989. Han har totalt tre VM-guld i lag, tre EM-guld i singel, och ett VM-guld i dubbel som största meriter.

Share.
Exit mobile version