Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt
Sandra Stiskalo: Nu ska Liz Truss hämnas med en Trump-revolution

Sandra Stiskalo: Nu ska Liz Truss hämnas med en Trump-revolution

december 7, 2025
Jessica: Ingen är ljushuvud nog att byta en ledlampa

Jessica: Ingen är ljushuvud nog att byta en ledlampa

december 7, 2025
Svenska dubbelsuccén – Andersson vinnare i Norge

Svenska dubbelsuccén – Andersson vinnare i Norge

december 7, 2025
17-åring efter morduppdraget: ”Nu var jag en hundragubbe – det är status”

17-åring efter morduppdraget: ”Nu var jag en hundragubbe – det är status”

december 7, 2025
Försök till statskupp i Benin

Försök till statskupp i Benin

december 7, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Är vissa sockerarter ”mindre dåliga” än andra?
Hälsa

Är vissa sockerarter ”mindre dåliga” än andra?

NyhetsrumBy Nyhetsrumnovember 8, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn
Är vissa sockerarter ”mindre dåliga” än andra?

Den här texten publicerades först i The New York Times. c.2025 The New York Times Company

Du vet säkert att sockret i frukt, grönsaker och andra växter är mycket bättre för dig än det tillsatta sockret i till exempel läsk, choklad och många bakverk.

Men bland de tillsatta sockerarterna finns en rad sötningsmedel som ofta ses som mer ”naturliga” eller hälsosammare än andra. Honung, lönnsirap och agave lyfts fram som bättre ersättare för vanligt socker, till exempel i hälsorecept och på sociala medier.

Stämmer det? Vi bad tre näringsexperter reda ut frågan.

Varför är för mycket socker så skadligt?

– Sockret i ett äpple består av samma byggstenar (glukos och fruktos) som sockret i en chokladbit. Men hur kroppen hanterar sockret beror på hur det är paketerat i maten, säger Karen Della Corte, biträdande professor i näringslära vid Brigham Young University i Utah.

– När du äter en hel frukt eller grönsak hjälper fibrerna till att bromsa matsmältningen. Det förhindrar skadliga blodsockertoppar, säger Kimber Stanhope, näringsforskare vid University of California, Davis.

Konsumerar du däremot tillsatt socker, som raffinerat socker eller majssirap med hög fruktoshalt, kommer sockret ut i blodet snabbare – och ofta i större mängder – vilket får blodsockret att stiga kraftigt.

– Samma sak kan hända när du dricker frukt- eller grönsaksjuice, även om de inte innehåller tillsatt socker. Det beror på att fibrerna försvinner när maten pressas till juice, säger Della Corte.

Om stora blodsockertoppar sker upprepade gånger kan cellerna bli mindre känsliga för hormonet insulin. Det leder till så kallad insulinresistens, vilket kan utvecklas till typ 2-diabetes.

Att konsumera för mycket tillsatt socker kan också få levern att omvandla en del av sockret till fett som kan samlas i levern och öka risken för fettlever – en kronisk sjukdom som kan leda till levercancer och leversvikt.

– Överskottsfettet från levern kan också hamna i blodet och täppa till artärerna, vilket ökar risken för hjärtinfarkt och stroke, säger Robert Lustig, endokrinolog och professor emeritus i pediatrik vid University of California, San Francisco.

Amerikanska hälsomyndigheter rekommenderar därför att man begränsar intaget av tillsatt socker till högst 50 gram per dag. American Heart Association har ännu strängare riktlinjer: högst 36 gram per dag för män och 25 gram för kvinnor. (I Sverige är rekommendationen att mindre än 10 procent av energin från mat och dryck ska komma från fritt socker, helst betydligt mindre. För vuxna motsvarar det ungefär 50-75 gram fritt socker per dag. DN:s anm.)

Är ”naturligt” bättre?

Trots att sötningsmedel som honung, lönnsirap och agavenektar är vanliga i hälsokostbutiker räknas de fortfarande som tillsatt socker och kan vara skadliga om de konsumeras i stora mängder.

– Kroppen kan inte avgöra om sockret kommer från honung, vanligt socker eller agavesirap. Den bryter ner det till samma molekyler, säger Della Corte.

Men är vissa ”mindre dåliga” än andra? De flesta studier som försökt svara på den frågan har fått finansiering från industrin, enligt Kimber Stanhope, vilket gör det svårt att veta hur mycket man kan lita på resultaten.

– Till exempel visade en studie 2024, finansierad av lönnsirapsindustrin, att lönnsirap var bättre för blodsocker och hjärthälsa än vanligt socker. Men – det fanns misstankar om att analysmetoden fick lönnsirapen att framstå som bättre än vad data egentligen visade, säger Kimber Stanhope.

En liten studie från 2015 finansierades delvis av honungsindustrin, men var välgjord och verkar inte ha påverkat resultat, enligt Kimber Stanhope. I studien drack 55 vuxna en blandning av vatten och antingen honung, majssirap med hög fruktoshalt, eller sackaros (vanligt socker) varje dag i två veckor. Dryckerna innehöll 50 gram tillsatt socker. Forskarna såg inga skillnader i deltagarnas blodsocker, kolesterol eller inflammationsnivåer, vilket tyder på att honung varken var bättre eller sämre än majssirap eller vanligt socker.

Hur är det då med artificiella sötningsmedel som aspartam eller sukralos, eller växtbaserade sötningsmedel som stevia eller munkfrukt? Forskare undersöker fortfarande hur de kan påverka – eller till och med skada – hälsan.

Så vad gör man när man är sugen på något sött? Du kan stilla sötsuget utan att använda tillsatt socker eller artificiella sötningsmedel. Prova frukt och grönsaker med naturlig sötma, som bär, äpplen eller ugnsrostad sötpotatis. Om det inte räcker kan lite socker – som en skvätt honung på äppelskivor – hjälpa, liksom att äta lite mörk choklad, som ofta innehåller mindre tillsatt socker än mjölkchoklad.

Den här texten publicerades först i The New York Times. c.2025 The New York Times Company. Texten är skriven utifrån en amerikansk kontext och detaljer kan skilja sig från svenska förhållanden. Översättning: AI-verktyg med bearbetning av Maria Stengård.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Susanne Nyström: Ministern tar strid om kostråden – så blev korven politisk

Susanne Nyström: Ministern tar strid om kostråden – så blev korven politisk

Hälsa december 6, 2025
Lyckad kamp mot livmoderhalscancer: ”Glädjande”

Lyckad kamp mot livmoderhalscancer: ”Glädjande”

Hälsa december 4, 2025
San Francisco stämmer bolag bakom ultraprocessad mat

San Francisco stämmer bolag bakom ultraprocessad mat

Hälsa december 3, 2025
Helldén tror inte på Foodoras siffra – ”Otroligt stor mängd bensindrivna mopeder på cykelbanorna”

Helldén tror inte på Foodoras siffra – ”Otroligt stor mängd bensindrivna mopeder på cykelbanorna”

Hälsa december 2, 2025
Lisa Magnusson: Det är inte bara matbudens giftiga bensinångor – hela situationen är ohållbar

Lisa Magnusson: Det är inte bara matbudens giftiga bensinångor – hela situationen är ohållbar

Hälsa december 1, 2025
Amandas brev om ärftlig cancergen räddade kusinens liv: ”Kändes fel att ansvaret låg på mig”

Amandas brev om ärftlig cancergen räddade kusinens liv: ”Kändes fel att ansvaret låg på mig”

Hälsa november 30, 2025
Så gör du för att känna dig ung så länge som möjligt

Så gör du för att känna dig ung så länge som möjligt

Hälsa november 30, 2025
”Japansk gång” – en metod värd att testa enligt forskare

”Japansk gång” – en metod värd att testa enligt forskare

Hälsa november 30, 2025
Domstol ger kvinna rätt till bistånd för Ozempic

Domstol ger kvinna rätt till bistånd för Ozempic

Hälsa november 30, 2025

Redaktörens Val

Jessica: Ingen är ljushuvud nog att byta en ledlampa

Jessica: Ingen är ljushuvud nog att byta en ledlampa

december 7, 2025
Svenska dubbelsuccén – Andersson vinnare i Norge

Svenska dubbelsuccén – Andersson vinnare i Norge

december 7, 2025
17-åring efter morduppdraget: ”Nu var jag en hundragubbe – det är status”

17-åring efter morduppdraget: ”Nu var jag en hundragubbe – det är status”

december 7, 2025
Försök till statskupp i Benin

Försök till statskupp i Benin

december 7, 2025
Lisa Magnusson: Vilka tänker regeringen sätta i fängelse härnäst – 12-åringarna? 11-åringarna?

Lisa Magnusson: Vilka tänker regeringen sätta i fängelse härnäst – 12-åringarna? 11-åringarna?

december 7, 2025

Senaste Nytt

Stalker-app marknadsförs på sociala medier – med missvisande påståenden

Stalker-app marknadsförs på sociala medier – med missvisande påståenden

december 7, 2025
Anders Svensson: Varför kan man inte ”vinna” Nobelpriset?

Anders Svensson: Varför kan man inte ”vinna” Nobelpriset?

december 7, 2025
Därför lyckas Sverige sämre än Norge och Danmark: ”Ligger efter nivåmässigt”

Därför lyckas Sverige sämre än Norge och Danmark: ”Ligger efter nivåmässigt”

december 7, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?