I början av november kommer Riksbankens direktion att fatta beslut om styrräntan. Att det blir en sänkning, tror de allra flesta bedömare, men frågan är om det blir en ”vanlig” sänkning med 25 räntepunkter (0,25 procentenheter), eller en så kallad ”dubbelsänkning” med 50 punkter (0,5 procentenheter)

Frida Bratt, sparekonom Nordnet, tror att det blir en dubbelsänkning.

– Det är min bästa gissning, säger hon.

– Dels mot bakgrund av inflationssiffran som bekräftades i dag. Det är en låg inflation som vi ser. Men också för att Riksbaken så tydligt i sin kommunikation vid förra räntebeskedet verkligen ”dukade upp” för en dubbelsänkning. Man föreberedde hushåll och företag för att det här kan komma, tillägger hon.

Samtidigt understryker Bratt att det finns motargument mot en dubbelsänkning, inte minst för att den ekonomiska tillväxten i augusti var starkare än väntat. Hon står dock fast vid sin ”bästa gissning”.

– Vi har fått den här låga inflationen och det är den fjärde månaden i rad som den ligger under målet, påpekar hon.

Riksbankens mål är att inflationen, mätt enligt måttet KPIF (Konsumentprisindex men där effekterna av ränteförändringarna räknats bort), ska ligga runt 2 procent. Den var 1,1 procent i september.

Swedbank har en sänkning med 50 punkter i sin prognos, även om Mattias Persson betonar att den är ”väldigt osäker”.

– Vad jag tror kommer att vara viktigt, men som vi inte vet än, är arbetslöshetsdata som kommer på fredag, säger han.

På fredag publicerar Statistikmyndigheten den senaste arbetskraftsundersökningen (AKU), som är en mycket betydelsefull statistik. Swedbank gissar att arbetslösheten kommer att hamna på 8,5 procent, men Persson menar att om siffran blir än värre så kommer det att väga över för Riksbanken

– Så jag skulle inte utesluta att det blir en 50-punkters sänkning nu i november. Och blir det inte nu, att det blir 25 punkter och ekonomin fortfarande går svagt, ja då ökar sannolikheten för att det blir en 50-punkters sänkning i december, säger han.

– Ekonomin går fortfarande svagt i Sverige. Det vi har fått från Arbetsförmedlingen nu är att ungdomsarbetslösheten ökar något, liksom långtidsarbetslösheten. Det är inga bra signaler.

Riksbankens direktion, med riksbankschef Erik Thedéen i spetsen, var på tisdagen i en utfrågning av riksdagens finansutskott. Thedéen berättade att han ofta får frågan vad som kan väga över så att det blir en sänkning med 50 punkter, snarare än 25.

– Jag brukar svara med att det inte finns något svar på den frågan, svarade han.

– Det finns ingen matematik i det här utan det är en samlad bedömning som avgör, tillade han.

Läs mer:

Skatten höjs om du blir sjuk eller arbetslös – så mycket lägre blir din inkomst

Inflationen sjönk i september – dyrare choklad men billigare tomater

Share.
Exit mobile version