Sverige har i flera omgångar i stor politisk enighet skickat vapen för att stötta Ukraina. Armén har bland annat lämnat ifrån sig Archer-pjäser, stridsfordon och stridsvagnar.

– Det är ytterst viktigt att vi stödjer Ukraina med donationer. Där måste vi vara beredda att ta en risk kopplat till utvecklingen av arméns förmåga. Men det är lika viktigt att vi snabbar på med att skaffa tillbaka materiel, säger Jonas Lotsne, brigadgeneral och chef för armémateriel på FMV.

Han ska nu under hösten slutföra en större affär, ett inköp av tio nya Leopard-stridsvagnar som ska fylla de luckor som uppstått hos arméns pansarförband.

– Vi kommer att teckna det kontraktet under hösten. Jag kan inte vara mer specifik än så, men det kommer att bli av, säger Jonas Lotsne.

Den nya vagnen får i Sverige namnet Stridsvagn 123 B, dagens versioner heter Stridsvagn 122. FMV har även beställt en modernisering av 44 stycken äldre vagnar, som uppgraderas och får namnet 123 A.

Beslutet att skicka svenska stridsvagnar till Ukraina kom i februari 2023. Kontraktet på ersättarna kommer mer än ett och ett halvt år senare.

– Man kan tycka att det tagit väldigt lång tid, men det är inte tidpunkten för kontraktet som är avgörande. Vi bokade upp produktionen tidigt, säger Jonas Lotsne.

Enligt honom har FMV lagt stor kraft på att designen och utrustningen ska bli så bra som möjligt.

– Det är ett omfattande arbete med de här moderna materielsystemen, säger Jonas Lotsne.

Mathias Vainionpää, överstelöjtnant och chef för pansarbataljonen på I19 i Boden, välkomnar både uppgraderingarna och de nya stridsvagnarna.

– Nu saknar vi tio stycken som behövs för brigadernas tillväxt. Stridsvagnarna har överlägsen eldkraft, och finns inte de så är vi inte kompletta, säger han.

Försvarsberedningen har satt ett mål på att Sverige ska ha fyra brigader år 2030. En brigad är en stridande militär enhet på ungefär 5000 soldater och officerare, det exakta antalet kan variera.

Pansartrupperna är spjutspetsen i en brigad, där stridsvagnarna kompletteras av det lättare Stridsfordon 90. 50 sådana skänktes till Ukraina, och här har FMV lagt en beställning på ersättare. Det blir en ny modell, samma som den som köpts av Nederländerna och Danmark.

– De kommer att återfylla huvuddelen av arméns donerade materiel. Målsättningen är att vi kommer att ersätta alla de donerade stridsfordonen i närtid, säger Jonas Lotsne.

Mathias Vainionpää lyfter fram hur viktigt stridsfordonet är för armén.

– I dag saknar vi 50 stycken. Nu får vi fler, och alla behövs. Det är lättare att sakna gummistövlar än stridsfordon, kan jag säga.

Stridsfordon 90 togs fram av Försvarsmakten, FMV och tillverkaren Hägglunds för att snabbt kunna röra sig över ostadiga myrmarker och flyta fram i djup snö i Norrbotten.

Men vagnen fungerar i många miljöer, och har blivit en exportsuccé.

– Det blev 110 procent målträff, säger Mathias Vainionpää.

FMV har även beställt 48 nya Archer-pjäser, som ska ersätta donationer till Ukraina, men också bygga ut artilleriet, som ska växa.

Men det kommer att ta tid innan alla vapen är på plats. Försvarsindustrin går på högvarv, och framför allt avancerade system är svårare att få tag i nu, jämfört med innan Rysslands stora anfall mot Ukraina i början av 2022.

– Om vi tänker på det som donerats hittills så bedömer jag att det ligger ett par, tre år bort innan vi har återfyllt allt och Försvarsmakten har fått materielen levererad. I vissa fall kan det dröja upp till fem år, säger Jonas Lotsne.

För att inte Försvarsmaktens förråd ska tömmas ytterligare, så arbetar FMV med att köpa vapen direkt på marknaden och ge dem som stöd till Ukraina.

Share.
Exit mobile version