Man kan kalla det för gymnastikens själ, charm eller genuina uttryck: De rena ”linjerna”, sträckta ben och vrister, fina piruetter eller perfekta handståenden.

Men ett tag såg allt detta ut att betyda allt mindre, till förmån för kraft och allt svårare övningar och snurrar.

– Man började jaga ”skills”, det blev svårare och svårare och svårare. Men det är inte bara åt det hållet man vill att gymnastiken ska gå.

Så säger Sveriges förbundskapten Helena Andersson Melander inför det som brukar ses som några av OS allra mest prestigefyllda tävlingar.

Sverige har för första gången sedan 2008 visserligen inga deltagare med i damernas artistiska gymnastik i Paris, men ett nytt bedömningsreglemente – som implementerades efter Tokyo-OS 2021 – kan gynna svensk gymnastik inför framtida spel, tror förbundskaptenen.

Helt klart är att det redan nu har förändrat vad som kommer premieras av domarna i årets medaljjakter.

– Det ställer högre krav på artisteriet, förklarar Helena Andersson Melander.

– En del av diskussionen (efter Tokyo) var att utvecklingen var för mycket på väg mot att man bara ”köttade” svåra övningar. Vi heter ju ändå artistisk gymnastik och då man vill ha med det här artistiska med stil och dans också. Det är en del av tjusningen i vår idrott.

Gymnaster som den amerikanska världsstjärnan Simone Biles, som har pushat gränserna för vad som är möjligt i sporten, kommer fortfarande att få utdelning för sina svåra och unika övningar. Men samtidigt ska det estetiska i sporten behållas, och nu gynnas mer än tidigare.

– Det blir mer poängavdrag nu om du inte har sträckta ben och vrister till exempel. Där finns lite att jobba på för Biles, som mer är ett ”powerhouse” och kanske inte den mest artistiska gymnasten, säger Andersson Melander.

– Men å andra sidan kör hon så svåra program att det räcker ändå.

Det nya reglementet kan bidra till att bromsa en utveckling som kan innebära mer skador och för höga risker. Det öppnar också för en bredare bild av vem som kan bli en toppgymnast – sett till bland annat kroppsbyggnad, förutsättningar, ålder och teknik.

Sporten har redan tidigare gjort en resa mot äldre deltagare i världstoppen. Nu breddar den sig också på andra sätt.

– Det här reglementet gynnar ”power” och svåra saker – och behåller den artistiska delen. Det är så brett i dag att du kan bygga på dina kvaliteter och hitta program som passar dig, säger Helena Andersson Melander.

– Har du ”power” och kör volter kommer du upp i höga värden på det. Har du inte samma spänst och ”power” kan du bygga mer på det artistiska. Därmed blir det inte bara en typ av gymnast som kan lyckas.

Det nya bedömningssystemet har tvingat fram mer dans och stil hos ett världslag som USA, vars framgångsrecept annars varit ”svårare, svårare, svårare”, säger den svenska förbundskaptenen.

Det gjorde även att lilla Sverige kunde bli tredje bästa lag i barr i EM i våras och att den italienska 17-åringen Manila Esposito i samma mästerskap kunde ta fyra guld.

Esposito imponerade även i lagfinalen i OS i tisdags, där Italien tog sin första lagmedalj på 96 år.

– Hon kör väldigt rent – rena linjer, fina piruetter. Då ska det belönas, för det är också väldigt svårt.

Fakta.Återstående OS-finaler i damernas artistiska gymnastik

1 augusti: Mångkamp.
3 augusti: Hopp.
4 augusti: Barr.
5 augusti: Bom, fristående.

Läs mer:

Biles fick revansch efter mentala problemen – ledde USA till guld

Lisa Edwinsson: Biles vann mot sig själv och blev en OS-vinnare igen

Share.
Exit mobile version