Efter år av förseningar och misslyckade uppskjutningar kunde en bemannad uppskjutning genomföras med Boeings rymdfarkost Starliner. Den 5 juni begav sig de amerikanska astronauterna Sunita Williams och Butch Wilmore upp till den internationella rymdstationen, ISS. Planen var att stanna i åtta dagar, men på grund av problem med Starlinerns framdrivningssystem har resan tillbaka till jorden skjutits upp.

Johan Marcopoulos, kommunikationsansvarig på Rymdstyrelsen, säger att Nasa ska ge besked nu i augusti om huruvida Williams och Wilmore ska åka tillbaka till jorden i Starlinern eller inte. Om man bestämmer sig för att man inte vågar skicka dem med farkosten, på grund av dess problem, kommer man att låta nästa farkost som ska åka upp ta hem dem igen.

– Det ska vara fyra personer i den, men då får man lyfta ur två och så får Wilmore och Williams bli en del av den besättningen. Då åker de tillbaka till jorden om ungefär sex månader.

De amerikanska astronauterna skulle alltså kunna bli kvar på ISS till februari 2025.

– Det blir en lång vistelse. De skulle bara vara uppe i ungefär en vecka.

När människor vistas i rymden händer saker med kroppen. Eftersom man befinner sig i tyngdlöshet minskar till exempel belastningen på muskler och skelett vilket leder till muskelförtvining och att skelettet urlakas.

– Alla astronauter på ISS har i princip obligatorisk träning två timmar om dagen för att motverka detta, förklarar Johan Marcopoulos.

Att Williams och Wilmore nu kan bli kvar till februari 2025 betyder dock inte att de löper några större risker för skador på kroppen, säger han.

– Mycket av det som händer med kroppen i rymden händer nästan omgående.

Och det är inte unikt med längre vistelser.

– Normalt sätt är man uppe i allt från två veckor till sex månader, men det finns exempel på flera astronauter som varit på ISS i upp till ett år eller mer.

Nasa har även gjort en studie på tvillingar där den ena var i rymden i nästan ett år och den andra var kvar på jorden vilket inte visade på några större risker för kroppen långsiktigt.

– Det är inte förenat med någon direkt fara att vara uppe i rymden.

Mentalt kan det dock vara en omställning för de både astronauterna.

– De har kanske inte varit inställda på att vara uppe så länge. Men det spelar in att det här är två väldigt erfarna astronauter. Sunita Williams har varit uppe på ISS i över sex månader tidigare. De är inga förstagångsflygare.

Förnödenheter finns det gott om och obemannade farkoster med mat och kläder kommer regelbundet, så inte heller det behöver astronauterna vara oroliga för, berättar Johan Marcopoulos.

– De flesta astronauter skulle nog se det en vinstlott att få vara kvar.

– De är tränade och förberedda. Om de blir kvar till nästa år kommer de att få arbetsuppgifter och kommer nog att kunna gå in som ordinarie besättningsmedlemmar.

Share.
Exit mobile version