Fallet då åttaåriga Sofie Sørstrønen och tioåriga Lena Sløgedal Paulsen hittades döda i närheten av en badplats för 24 år sedan skakade om det norska rättsystemet, då Viggo Kristiansen först dömts för morden och sedan friades efter drygt två decennier i fängelse.

Jan Helge Andersen dömdes inledningsvis för ett av morden och efter att Kristiansen friats har han åtalats även för det andra mordet. Den nya rättegången har pågått i drygt en månad och enligt åklagaren pekar bevisen på att Andersen var ensam på brottsplatsen när morden begicks.

Redan i de inledande förhören på hösten efter att morden begåtts lade Jan Helge Andersen skulden på barndomsvännen Viggo Kristiansen, och påstod att han utförde det andra mordet själv.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

På torsdagen höll Andersens försvarare sin slutplädering i rätten och återigen beskylls Viggo Kristiansen. Advokaterna Celine Krogh Fornes och Svein Holden säger att dna-spåren från brottsplatsen inte alls utesluter att det skulle kunna röra sig om två gärningsmän.

De hävdar också att Viggo Kristiansens mobilaktivitet, som var bidragande till att han slutligen fick resning i fallet, inte ger honom alibi.

Under tiden då mordet bedöms ha skett ”pingade” Kristiansens mobil till master som bevisar att han var inom en viss zon, där mordplatsen inte ingår, vid fyra tillfällen mellan klockan 18.55 och 19.37.

Försvararen Svein Holden hävdar att Kristiansen under en tidsperiod på 27 minuter då telefonen inte registrerade aktivitet kan ha tagit sig till badplatsen, dödat flickorna, och sedan lämnat.

– Vi tror att gärningarna började strax efter 19.00 och att de slutade 15–20 minuter senare, säger Holden enligt NRK.

Baserat på försvarets tidslinje hävdar han att det är fullt möjligt att båda männen ”höll ett öga” på flickorna medans de befann sig i zonen för mobilmasterna, och att de gick för att möta upp Sofie och Lena när de badat klart.

Riksåklagaren Johan Øverberg köper inte den förklaringen. Han säger att försvarets nya teori har konstruerats för att passa in med bevisningen från Viggo Kristiansens mobiltelefon.

Läs mer:

Felaktigt dömd för flickmord får 55 miljoner av norska staten

Podd: Felaktigt utpekad för flickmorden — rättsskandalen som skakade Norge

Share.
Exit mobile version