När Hanna Olvenmark började dela recept 2015 var konceptet enkelt: Hon ville visa hur man kunde äta mer resursmart för planeten, kroppen och plånboken. Alla rätterna hon skrev om i början kostade under tio kronor per portion att laga och vinjetten blev så klart ”Portionen under tian”. Nu har priserna stigit och hon räknar inte ut exakt portionspris längre men principen är den samma – en princip som funkar lika bra för tisdagsmatlådan som för den som vill fixa kalasmat eller en vårbuffé utan att det kostar skjortan.

– Att göra saker själv blir nästan alltid billigare, säger hon men flaggar samtidigt för att man då ju betalar med sin egen tid.

Hur man lägger upp planeringen inför kalaset beror på vilka förutsättningar man har. Ska man ha stort kalas är det naturligtvis skönt om man kan ta ledigt någon dag i förväg för att preppa. Annars kan man ta en medelväg: laga eget i den mån man har tid, och köpa en del färdigt.

– Det behöver inte vara allt eller inget, säger Hanna Olvenmark. Men om man lär sig laga egen mat så har man en bra grund för att äta nyttigt och billigt både till vardags och till fest.

Till de dyrare sakerna på en buffé hör ofta animalierna, men inte heller här tycker Hanna Olvenmark att man behöver tänka allt eller inget.

– Serverar man många olika saker tenderar folk att äta många olika saker. Variera de dyrare animalierna med flera andra billigare alternativ och se till att det finns mycket att välja mellan.

Fördelen med att servera buffé är flera. Bland annat är det lätt att ha alternativ som passar även för gäster som kanske inte äter kött eller har allergier. Hanna Olvenmark ser även andra fördelar.

– Bufféer är bra för man kan få in många olika alternativ så att det känns bjussigt. Jag tycker att det är kul att överraska, att servera nåt som gästerna kanske inte testat förut. Till exempel biffar med baljväxter som proteinkälla, och då kan man spara lite pengar samtidigt.

Läs mer: Så fixar du festen utan att det kostar skjortan – tips och recept

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share.
Exit mobile version