Fram till 2016 fanns ett avdragsgillt pensionssparande för alla svenskar och ett par miljoner använde sig av möjligheten. Avdragsgillt pensionssparande avskaffades helt 2016 och i dag är det bara de som inte har en arbetsgivare som betalar in tjänstepension som kan spara med avdrag.
När avdraget för pensionssparande avskaffades tog löneväxling till pensionen fart och många arbetsgivare tog fram program för löneväxling. Men precis som med det tidigare pensionssparandet lämpar sig löneväxlingen bäst för personer med högre inkomster.
Allt sparande går i praktiken ut på att du avstår från att köpa något i dag och i stället lägger undan pengarna till senare. Du kan till exempel målspara till en buffert, en semesterresa eller en kapitalvara.
Löneväxling är ett långsiktigt sparande där du lägger undan pengarna tills du går i pension och inkomsten ofta blir lägre. Här är det viktigaste att tänka på om du funderar på att löneväxla:
Inkomsten
Det gäller att ha så pass mycket kvar av bruttolönen, lönen före skatt, efter växlingen att du tjänar in fullt i de andra systemen. Eftersom inflationen ökat kraftigt de senaste åren har gränsen för när det är lönsamt att löneväxla flyttats uppåt. Därför är det viktigt att ha koll på inkomstgränserna.
Den högsta inkomstgränsen är den för fullt intjänande till allmän pension. Där går gränsen vid ungefär 51 300 kronor i månaden 2024. Klarar du den är du hemma även i de andra systemen.
Började du löneväxla 2016 låg gränsen vid en inkomst på knappt 40 000 kronor i månaden. Du måste alltså ha kvar ungefär 11 000 kronor mer i månaden efter växlingen i år än när du började spara 2016 för att tjäna in full allmän pension. Kolla om din lön höjts lika mycket annars får du justera sparbeloppet.
Skatt
När du löneväxlar sparar du oskattade pengar som beskattas som inkomst av tjänst när de tas ut. För att du ska göra en skattevinst behöver inkomstskatten vara lägre när pengarna tas ut än när du sparar dem.
För att göra skattevinsten behöver du tjäna mer när du sparar än brytpunkten för den statliga skatten på 20 procent och ha en lägre inkomst när pengarna tas ut.
Brytpunkten är knappt 51 300 kronor i månaden 2024. För de som fyller 67 år i år, eller är äldre, ligger brytpunkten på ungefär 58 000 kronor i månaden.
Brytpunkten brukar räknas upp varje år med inflationen plus 2 procentenheter och regeringen fastställer beloppet. För 2024 skedde ingen uppräkning.
Låsta pengar
När du löneväxlat är pengarna låsta till din 55-årsdag. Det finns både fördelar och nackdelar med det.
Fördelen är att du inte kan ta ut pengarna och använda dem till konsumtion utan måste spara dem. Nackdelen är att du inte kommer åt pengarna om du hamnar i ekonomiskt trångmål.
Skriv avtal
Se till att det finns ett skriftligt avtal om löneväxling mellan dig och din arbetsgivare. Det är till exempel viktigt att du kan sluta löneväxla om du vill det och att det står i avtalet.
Avtalet bör också reglera vilken lön, före eller efter växlingen, som lönetillägg, löneökningar och avsättningar till tjänstepensionen ska beräknas på. På större arbetsplatser finns ofta standardavtal för löneväxling.
Extra pensionspengar
Löneskatten på tjänstepensionskostnader är lägre än arbetsgivaravgiften på lön. Skillnaden är 5,8 procent.
Arbetsgivaren kan låta dig spara mellanskillnaden och du får då spara ungefär 1 058 kronor per växlad tusenlapp.
Föräldraledig, arbetslös eller långvarigt sjuk
Föräldrapenningen från Försäkringskassan beräknas på den inkomst du har, alltså inkomsten efter växling. Det krävs en inkomst på 10 prisbasbelopp, 47 750 kronor i månaden 2024, för att få den högsta föräldrapenningen.
Sjuklönen från arbetsgivaren blir ofta lägre om du löneväxlar. Blir du långvarigt sjuk riskerar du också att gå miste om pengar. Sjukpenningen i ITP, som tjänstemän får när de varit sjuka i tre månader, beräknas till exempel alltid på inkomsten efter löneväxlingen.
Vid arbetslöshet kan ersättningen från inkomstförsäkringen bli lägre eftersom den baseras på snittet av den utbetalda bruttolönen.
Se upp för avgifter
Arbetsmarknadens parter upphandlar bolagen som får förvalta tjänstepensionerna med jämna mellanrum. Det gör att avgifterna hålls nere.
Men arbetsgivarna kan också välja att löneväxlingspengarna placeras genom försäkringsförmedlare.
Allmän pension
Alla som bor i Sverige tjänar in allmän pension som så småningom betalas ut av staten. Antingen som inkomst- och premiepension eller som garantipension.
För att tjäna in den högsta möjliga allmänna pensionen krävs en inkomst på 8,07 inkomstbasbelopp. Det är 615 000 kronor per år eller nästan 51 300 kronor i månaden 2024.