Under påskens första dagar kom flera utspel från USA:s regering riktade mot chefen för Federal Reserve, USA:s centralbank, Jerome Powell. Fed har nyligen flaggat för att osäkerheten kring Trumps handelstullar gör det svårare för centralbanken att göra prognoser och dämpar tillväxten. Det skedde i samband med att Donald Trump krävde att Powell ska sänka räntenivån.

Det politiska påverkansförsöket i landets penningpolitik sticker ut – centralbankens självständighet är viktig för landets ekonomiska stabilitet, enligt de flesta nationalekonomer. Nyhetsbyrån Reuters skriver att en oro för den amerikanska centralbankens självständighet nu sprider sig och skakar om investerare, som redan försöker parera den ekonomiska osäkerhet som Trumps handelskrig lämnar efter sig.

På måndagen sjönk terminerna för de amerikanska aktieindexen, ett tecken på att investerare blir allt mer tveksamma till att placera sina tillgångar i USA. Sedan öppnade USA-börserna på rött samtidigt som dollarn föll i värde.

Ola Olsson, professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet, säger att Trumps höjda tullar, handelskrig och nu hotet mot Fed-chefen Jerome Powell försvagar förtroendet för USA:s ekonomi.

– Det här är ännu en anledning till oro om USA verkligen är den trygga hamn som man ofta sökt sig till i oroliga tider, säger han.

När världsekonomin hamnar i gungning brukar amerikansk valuta och statspapper vara en tillflyktsort – en stabil och säker placering. I krisen som följde efter Donald Trumps tullhöjning agerade omvärlden annorlunda. Både statsobligationer och den amerikanska dollarn tappade i värde när börsen störtdök, en ovanlig kombination som tyder på att förtroendet är svajigt. Effekten blir att räntenivåerna stiger och Trump vill att Powell omedelbart sänker styrräntan.

På torsdagen påstod Donald Trump att Powells ”avsked inte kan komma fort nog” samtidigt som han efterfrågade sänkta räntenivåer. Han upprepade sitt budskap på plattformen Truth Social igen på måndagen.

Dagen efter presidentens utspel på skärtorsdagen sade Vita husets ekonomiska rådgivare Kevin Hasett att administrationen utreder om det går att sparka Fed-chefen.

En försvagad centralbank, där politikerna är med och styr, riskerar att försvaga förtroendet för penningpolitiken. Det kan i sin tur leda till ökad inflation och finansiell instabilitet, säger Arne Bigsten som är seniorprofessor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet.

– Det är väldigt riskabelt att ge sig på riksbankschefen, säger han.

En stor anledning till att tidigare globala finanskriser kunnat mildras är just centralbankernas förtroende för varandra. Det säger Arne Bigsten, som är orolig för konsekvenserna om amerikanska placeringar fortsätter att tappa i värde.

– Det finns inget som varit så stabilt under så lång tid, i stort sett sedan andra världskriget. Om det inte längre fungerar kan det få obehagliga överraskningar, säger han och syftar på en fördjupad ekonomisk kris i världen.

Ola Olsson är inte lika oroad för de finansiella konsekvenserna globalt, dels för att det än så länge främst är prat. Samtidigt är han medveten om att en del del av Trumps prat blivit verklighet den senaste mandatperioden.

Olsson tror att en politisk inblandning i USA:s centralbank främst kommer att skada USA:s finansiella system och att placeringar flyttas till andra platser – som Europa.

– En del tolkar det som en förklaring till att den svenska kronan har stärkts. Vi har låg statsskuld och en ganska stabil politisk situation, säger han.

Läs mer: Därför sätter Trump press på Fed-chefen Powell

Share.
Exit mobile version