Förra året släpptes 100 000 kubikmeter spillvatten i sjöar och vattendrag runt om i Stockholm. Det är 100 miljoner liter och motsvarar drygt 40 fyllda 50-metersbassänger. En större del hamnade i Mälaren och Saltsjön.

I samband med kraftigt regn kan ledningsnätet, som transporterar vatten till reningsverken, inte hantera den stora mängden vatten. För att det inte ska bli översvämningar i staden måste vattnet bräddas. Det innebär att regnvatten och orenat avloppsvatten släpps ut i sjöar och vattendrag.

– Det är viktigt att den här bräddfunktionen finns, annars tar vattnet andra vägar och orsakar översvämningar. Det är en kontrollerad och inbyggd säkerhetsventil, säger Linda Evjen, utredningsingenjör vid Stockholm vatten och avfall.

Bräddningar kan även inträffa vid stopp i rören. Stoppen kan orsakas av skräp som spolas ner i toaletten.

Varför släpps orenat avloppsvatten ut på det här sättet?

– När systemet byggdes gjordes bedömningen att det är bättre att släppa ut det i sjöar och vattendrag för att minska skaderisken på egendom. Det är inte en bra lösning, men det är den minst dåliga lösningen.

Vad händer sedan med avloppsvattnet?

– Vattnet innehåller kväve och fosfor som förbrukas av växterna. Kväve kan också löses upp i luften. Sedan späds resten ut och blir mindre koncentrerad.

Stockholms vatten och avfall arbetar för att minska antalet bräddningar. Bland annat försöker man bygga ut avloppsledningsnätet för att kunna ta hand om mer vatten och bygga dagvattenmagasin för att regnvattnet inte ska belasta ledningsnätet. Och som invånare kan man också hjälpa till på olika sätt.

– Man kan vattna sina växter med regnvatten och det är viktigt att använda toaletten och avlopp på rätt sätt. Man ska bara spola ner kiss, bajs och toalettpapper. Spolar man ner andra saker som våtservetter så finns det risk att det blir stopp i ledningen som orsakar bräddning.

Bräddningarna kan också påverka badvattenkvalitet. Stockholm stad avråder just nu från bad vid sju olika stränder.

– Det kan absolut föra med sig ohälsosamma bakterier i vattnet. Som privatperson bör man tänka på att inte bada direkt efter intensivt regn, säger Evjen.

Share.
Exit mobile version