Strax efter klockan 10 på morgonen börjar kocken Diogo Prego att skala sötpotatis. Han står i köket hemma hos Manchester City-spelaren Rúben Dias, och har monterat en kamera på köksbänken. Den dokumenterar allt han gör medan han förbereder både lunch och middag åt sin stjärnklient.
På spisen sjuder redan en grönsaksbuljong som samlar upp skal och spill från veckans måltidsförberedelser. Just i dag ska den få ge smak åt middagens ris. Det ska serveras med en rejäl bit entrecôte som tillagas med benet kvar, sparris och en majonnäs smaksatt med svart vitlök.
Men först är det lunchen som serveras, vid 14.30. Den består av sötpotatispuré med kokosmjölk, laxfilé, gröna bönor och en kräm gjord på rostad röd paprika, pinjenötter och tahini.
– Vi räknar inte kalorier eller makronutrienter, för någon som tränar varje dag och förbränner så mycket som Rúben kan äta vad som helst. Men självklart behöver vi ändå vara noggranna, allt handlar om balans, säger Diogo Prego på telefon från Manchester.
35-åringen drev tidigare restaurang i Portugal innan han gick över till att jobba som privat kock i närheten av Algarvekusten. Bland kunderna fanns rika familjer och portugisiska fotbollsspelare som var hemma på semester. Mitt under sommaren 2023, när Diogo Prego var som mest uppbokad, fick han ett samtal som skulle få hans liv att byta riktning på nytt.
– De sa att en spelare i Premier League behövde en kock, utan att avslöja vem det handlade om, och frågade om jag kunde tänka mig att flytta till Manchester, säger Diogo Prego.
– Jag svarade ”kanske” men bad dem ringa tillbaka i slutet av sommaren. Och det gjorde de.
Det visade sig handla om landsmannen Rúben Dias, mittback i Manchester City och tidigare stjärna i Diogo Pregos favoritlag Benfica. Det var svårt att tacka nej.
– Vi började med en försöksperiod på två dagar där jag lagade all mat åt hans pappa och bror i Portugal – frukost, lunch och middag. Sedan kom Rúben hem för ett landslagsuppehåll och då lagade jag mat åt honom också och så bestämde vi att vi kör på det här.
Nu har Diogo Prego jobbat i stort sett exklusivt för Dias i två fotbollssäsonger. Att de manliga fotbollsspelarna i världseliten håller sig med personliga kockar är vanligare än man kan ana – och det gäller inte bara de största stjärnorna.
Flera av kockarna har de senaste åren också börjat glänta på dörren och visa vad det är som pågår bakom kulisserna. Från Italien visar till exempel kocken Mario Sorrentino regelbundet upp rätterna han lagar åt Napolis skotske landslagsmittfältare Scott McTominay.
Engelsmannen Jonny Marsh tillhör de största namnen i segmentet fotbollskockar och har över 800 000 följare på sina olika plattformar. Han har tidigare lagat mat åt storstjärnor som Kevin de Bruyne och Jordan Pickford men nu är Manchester Uniteds danska anfallare Rasmus Højlund och 22-årige mittfältaren Aaron Ramsey i Burnley – som nyligen säkrade avancemang till Premier League – hans enda kunder. Deras specialanpassade måltider visas i stort sett dagligen upp på internet.
Att Diogo Prego också gett sig in på sociala medier-banan är tack vare hans yngre bröder, som tyckte att han inte skulle låta möjligheten glida honom ur händerna.
– Jag hade inte ens sociala medier privat men mina bröder tjatade på mig om att ”du har allt det här fantastiska innehållet du kan göra, alla skulle älska det”. Jag sa att okej, jag testar och om någon tittar så kanske jag fortsätter. Nu har jag miljoner visningar på klippen. Det är galet, säger han.
Än så länge filmar och klipper han allt material själv. Exponeringen har öppnat fler dörrar till samarbeten och portugisen har också en kokbok på gång.
Livet som Premier League-kock är betydligt lugnare än när han hade sin egen restaurang, även om dagarna kan bli långa trots att han bara har en kund. I arbetsbeskrivningen ingår att planera, handla till och laga all mat som mittbacken inte äter i Manchester Citys regi. Hur mycket det blir beror på hur match- och träningsschemat ser ut vecka för vecka.
– Efter det så planerar jag hela veckan med luncher, middagar, ibland frukost eller brunch, soppor och alla snacks. Sen skickar jag det till Rúben så får han godkänna menyn, berättar Diogo Prego.
Litar han på dig?
– Ja, han är inte så petig och gillar att testa olika sorters mat. Så jag är ganska fri att laga vad jag vill. Fast självklart med extra fokus på måltiderna inför och efter match. De är de viktigaste. Just nu är Rúben väldigt inne på poké bowls, så jag brukar alltid laga det till honom efter matcherna. Det är mycket i en sådan rätt som är bra för återhämtningen. Eller nasi goreng, det är en annan bra rätt.
Ibland kan jag till och med laga pizza eller en cheeseburgare, även om det inte är varje dag
Så vad äter en Premier League-spelare? I Diogo Pregos regi blir det mycket asiatiska smaker. Hemgjorda dumplings med räkor och fläsk, stekt ris med ägg och sauterade grönsaker. Eller ångad lax med koreansk fermenterad chilipasta och nudlar.
– Lagar du asiatisk mat från grunden är det ofta väldigt nyttigt. Jag älskar asiatisk mat och det börjar Rúben också göra. Det är helt andra smaker än det portugisiska köket.
Det finns också utrymme för kakor och söta mellanmål. Men de görs alltid från grunden hemmavid och det vita sockret är bannlyst. Istället använder Diogo Prego honung eller någon annan typ av nyttigare sötningsmedel.
Med jämna mellanrum skickar Manchester City Rúben Dias blodvärden till Diogo Prego för att han ska kunna anpassa kosten, men det är sällan det behövs då värdena oftast är bra.
– Ibland kan jag till och med laga pizza eller en cheeseburgare, även om det inte är varje dag. Något jag alltid ser till att ha i frysen är hemmagjord buljong. Kycklingbuljong, och kött-, fisk- och grönsaksbuljonger. De är fulla av vitaminer, näring och kollagen. Det är perfekt för att tillreda soppor, koka ris i eller till och med för att bara dricka som det är. Det är de små detaljerna det gäller att tänka på.
Dagarna börjar ofta med besök hos slaktare, fiskhandlare och och med grönsaksinköp. De tar inte slut förrän middagen är uppäten. Även om det inte står i arbetsbeskrivningen så äter Diogo Prego också alltid det han tillagar tillsammans med sin fotbollsstjärneklient. Rúben Dias bor än så länge ensam i centrala Manchester, och relationen mellan de två har med tiden också utvecklats till en vänskap.
– Det känns inte som om jag jobbar, mer som att jag lagar mat till min kompis. Jag menar, jag tillbringar mer tid med honom än med min fru, säger Diogo Prego som ser flera fördelar med att vara personlig kock åt en fotbollsstjärna.
– Det blir ändå rätt mycket ledigt eftersom Rúben spelar i Manchester City och de har många bortamatcher i Champions League, ligan och FA-cupen. Och jag älskar att laga mat. Så jag ser mig själv hålla på med det här länge.
Läs mer:
Han får fotbollsstjärnorna att måla sina mål