Bakterier som utvecklat resistens mot antibiotika är redan i dag ett stort hot mot människor världen över. Mellan 1990 och 2021 tog infektioner som inte gick att behandla med befintliga antibiotika över en miljon människors liv, enligt en analys i tidskriften Lancet.
De senaste 30 åren har antalet barn under fem år som dör i bakterieinfektion minskat med över 50 procent, tack vare bättre förebyggande vård och ökad tillgång till antibiotika.
Samtidigt har antalet personer som dör på grund av multiresistenta bakterier (MRSA) fördubblats under samma tidsperiod, enligt forskarna. Bland personer över 70 år har dödsfallen ökat med mer än 80 procent.
Forskarna har genom olika modeller och beräkningar tagit fram scenarier om framtiden. Baserat på utvecklingen hittills kommer antalet som dör till följd av antibiotikaresistens öka med nästan 70 procent till år 2050. I sin analys har forskarna bland annat använt data från omkring 520 miljoner individer från hela världen.
I rapporten finns data på nationell nivå och i Sverige uppges 508 personer ha dött under 2021 som som en direkt följd av antibiotikaresistens. Mellan 2 000–3 000 per år har dött med en resistent infektion men där är det inte säkert att det var den som var dödsorsaken.
Att bakterier utvecklar resistens mot antibiotika är naturligt men att vi har överanvänt antibiotika bland människor och djur har kraftigt förvärrat situationen. Artikeln publiceras inför FN:s högnivåmöte om antibiotikaresistens i New York den 26 september.