Efter att Truls Möregårdh sensationellt slagit ut kinesiska världsettan Wang Chuqin är allt tryck på hans landsman Fan Zhendong, om bordtennisens stormakt ska ta hem den mest prestigefyllda titeln. Här är endast guld gott nog.

Kina hade vunnit 32 av 37 möjliga guld inför OS och har hittills tagit ytterligare två i Paris, men man har missat titeln i herrsingel tre gånger. Sydkoreanen Yoo Nam-Kyo vann på hemmaplan i Seoul 1988, när bordtennisen kom med i OS. Jan-Ove Waldner tog guldet i Barcelona fyra år senare och sydkoreanen Ryu Seung-Min segrade i Aten 2004, men under de senaste fyra senaste spelen har Kina återställt ordningen.

Fem gånger har Kina tagit både guld och silver. Ma Long, som vann både i och Tokyo, spelar i Paris bara i lagtävlingen.

– Fan Zhedong är nog väldigt sugen på det här guldet. Han fick ju stryk av Ma Long senast, säger den svenske förbundskaptenen Jörgen Persson.

Det var också Fan Zhendong som besegrade Truls Möregårdh i VM-finalen 2021. Nu vill svensken ha revansch.

– I Houston hade jag inte den nivån, fastän jag var i final. Han var alldeles för bra. Nu har jag mött honom tre gånger och varit otroligt nära att slå honom. Jag är superunderdog, men att veta att man har en chans, det är allt som man vill ha i en sådan här match, säger Möregårdh.

Att intervjua kinesiska idrottsmän är inte lätt om man inte behärskar språket. När Fan Zhedong efter sin semifinalseger mot Félix Lebrun svarar på frågor via engelsk tolk förklarar han att han inte vill kommentera sina motståndare.

Och när svenska journalisterna undrar om han känner press och om han är förvånad över att Truls Möregårdh slog ut Wang Chuqin, svarar han enligt tolken att han bara fokuserat på spelarna på sin halva och på sitt eget spel.

Fakta.Finalerna i herrsingel i OS genom tiderna

1988 kom bodtennis med på det olympiska programmet. De fyra senaste spelen har herrsingelfinalen varit helkinesisk. Men två sydkoraner och en svensk har också tagit OS-guld i grenen genom tiderna.

Seoul 1988

Yoo Nam-Kyo, Sydkorea–Kim Ki-Talk, Sydkorea 3–1

Barcelona 1992

Jan-Ove Waldner, Sverige–Jean-Philippe Gatien, Frankrike 3–0

Atlanta 1996

Li Guoling, Kina–Wang Tao, Kina 3–2

Sydney 2000

Kong Linghui, Kina–Jan-Ove Waldner, Sverige 3–2

Aten 2004

Ryu Seung-Min, Sydkorea–Wang Hao, Kina 4–2

Peking 2008

Ma Lin, Kina–Wang Hao, Kina 4–1

London 2012

Zhang Jike, Kina–Wang Hao, Kina 4–1

Rio 2016

Ma Long, Kina–Zhang Jike, Kina 4–0

Tokyo 2020

Ma Long, Kina–Fan Zhendong, Kina 4–2

Share.
Exit mobile version