1) Världsettan.

Stavhopparen Armand Duplantis är den första svenska idrottare sedan Björn Borg (1979) som brittiska BBC utser till världens bästa idrottare. Bara inte Duplantis gör en Borg på ett annat sätt. ”Mondo” är 25 år. Vid den åldern tog Borg pausen som var början till slutet på hans tid som tennisspelare. När motivationen inte finns är en idrottskarriär över.

2) Duellen.

Armand Duplantis mötte häcklöparen Karsten Warholm för att se vem som sprang snabbast. Det var hittepå som blev spännande tävling. ”Mondo” var en vinnare där också.

3) Kalkonen.

När Mike Tyson mötte Jake Paul i boxning var det på alla sätt en kalkon som inte lyfte. Inte minst för att sändningen av eländet var så usel. Mike Tyson blev en förlorare där också.

4) Feberskaparen.

Truls Möregårdh tog inget OS-guld men såg till att svenskarna åkte på en släng av pingisfeber. Efter tiden i Paris gick det inte att köpa ett pingisbord eller få plats i en klubb.

5) Solostjärnan.

Sarah Sjöström vann två OS-guld och visade återigen en imponerade förmåga att toppa formen till ett mästerskap. Sjöström håller på egen hand landslaget flytande i mediebruset.

6) Fiaskot.

Ryttaren Henrik von Eckermann kom till Paris som världsetta men kom inte ens runt hela banan i finalhoppningen. Att flyga av hästen i en OS-final är ett svårslaget fiasko.

7) Ledarduon.

Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson gjorde David Åhman och Jonatan Hellvig till OS-mästare i beachvolleyboll. Det på ytan omaka tränarparet är större profiler än sina spelare.

8) Boxaren.

Debatten om idrottskvinnor som anklagas för att ha för mycket manliga hormoner blir bara mer infekterad. I år gav boxaren Imane Khelif ansikte åt den extremt svårlösta situationen.

9) Akademikern.

En del idrottare blir större än sin sport. Som Rachael ”Raygun” Gunn. Forskaren och doktorn i dans och genuspolitik gjorde fiasko men satte breaking på OS-kartan.

10) Genombrottet.

Golfaren Ludvig Åberg såg ut att sakna nerver på väg mot andraplatsen i US Masters. Tyvärr hade han sedan ett knä som kändes av mer under större delen av året.

11) Milstolparna.

Sverige hade för första gången två spelare som draftades samtidigt till NBA, Bobi Klintman och Pelle Larsson. Och Anders Sörensen blev Sveriges första huvudtränare i NHL.

Läs mer:

Johan Esk: Att komma in på OS-arenan var som att träffas av en stöt

Share.
Exit mobile version