Barnmorskan, som genomfört cirka 800 hemfödslar under snart 50 år, kritiseras på flera punkter av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Barnmorskans dokumentation har haft brister under lång tid.
Myndigheten är ännu inte klar med sin utredning, men skriver i ett färskt yttrande till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd:
”Ivo anser att hon har uppvisat allvarliga brister dels gällande otillräcklig information till kvinnor vars förlossning hon avser att assistera, dels gällande inhämtande av väsentlig bakgrundsinformation om kvinnorna och fostret från kvinnorna själva, alternativt mödravården.”
Barnmorskan begär nu och får sina legitimationer som sjuksköterska och barnmorska indragna – vilket Ivo ändå planerat, enligt sitt yttrande.
– Det här har hängt över mig i över två år nu. Jag orkar inte med det längre, därför har jag själv begärt att Hälso- och ansvarsnämnden ska dra in mina legitimationer, säger barnmorskan till DN.
Hon har dedikerat hela sitt yrkesliv till hemfödslar.
– Vissa kvinnor är otrygga och skeptiska till vården. De mår mycket bättre av att föda i hemmet då det är naturligt och ibland heligt för dem. De vill inte att någon annan ska bestämma över hur det ska gå till, säger hon.
Den ödesdigra hemfödseln beskrivs i en händelseanalys som barnmorskan och hennes kollega gjort tillsammans med Graviditets- och förlossningsenheten på Karolinska universitetssjukhuset.
Analysen beskriver hur de två barnmorskorna som var med vid hemförlossningen inte informerat föderskan om att hon ska besöka en förlossningsklinik om fostervattnet går utan att några värkar startar. När det händer finns risk för infektioner, som till exempel kan motverkas med antibiotika.
Under själva förlossningen har barnmorskorna inte heller lyssnat på fostrets hjärtljud. Det ska göras löpande för att säkerställa att barnet får syre och hjärtat slår normalt.
– Visst, vi lyssnade inte, det är sant. Men kvinnan var hysterisk av smärta. Jag hade inte hört något ändå, säger hon.
Så här beskrivs händelsen i analysen:
”Analysen har också visat att fosterljud inte avlyssnades, dels på grund av att kvinnan hade så svår smärta och jämrade sig högt under värkarna, vilket ledde till bedömningen att det var svårt att höra fosterljuden med tratt/doptone. Dels uppger barnmorskorna att det faktum att barnet rörde sig och att fostervattnet var klart gjorde att man bedömde att risken för fosterpåverkan var låg.”
Vidare var det mamman till föderskan som ringde 112. Enligt analysen hade det varit bättre om någon av barnmorskorna ringt och därmed kunnat förmedla kunskap om det medicinska läget så ambulanspersonalen kunde förbereda insatser på vägen.
En av Sveriges ledande experter på hemfödslar är Maria Hedström, vårdchef på Södertälje BB.
– Det är mycket få som föds hemma av de cirka 100 000 födslar som sker i Sverige varje år. Men min observation när jag följer detta är att allt fler gravida avstår rekommenderad vård. Det är som om tilliten till vården, myndigheter och samhället generellt har sjunkit, säger Maria Hedström.
– Ett extremt exempel på detta är att det som kallas ”wild birth”, alltså att föda helt utan vårdpersonal, blivit populärt på sociala medier och verkar öka, säger Maria Hedström.
Maria Hedström vill hitta en väg att bygga broar mellan de som önskar att föda hemma och vården.
– Vi behöver förhålla oss till att en del kvinnor vill föda hemma. Vi behöver vara öppna och organisera oss för att bidra med vård när det behövs. Att förbjuda att föda hemma är fel väg att gå. Det skulle bara leda till att fler gör det i riskfyllda situationer, säger hon.
Karin Pettersson, forskare och erfaren förlossningsläkare, har varit med och utvecklat Karolinskas program i Min Barnmorska för regionfinansierade hemfödslar.
– Det jag hör från barnmorskeskrået är att fler vill föda hemma. Men det finns också frilansande barnmorskor i hela landet som inte alltid följer våra rekommendationer. Där vet jag inte hur det utvecklas. Men det är ingen jättetrend.
– Det som framför allt gör att kvinnor vill föda hemma är att de inte vill ha interventioner som smärtstilla dropp på sjukhuset för att riskminimera utan att det egentligen behövs. De är pålästa och är med på att åka till sjukhuset om komplikationer uppstår hemma.
Enligt Karin Petterssons visar internationell forskning att det inte är farligt att föda hemma om man tidigare fött barn utan komplikationer, om graviditeten varit normal och om man inte har några sjukdomar.
Läs mer: Barn avled i samband med hemförlossning – sjukhus utreder fallet