Lunchen är avslutad, men i äldreboendet Ventilens ljusa matsal har många av de boende flockats runt matbordet, som täcks av en samling färgglada ballonger. På ett mindre bord bredvid står rader med krukor, där de äldre ska plantera solrosfrön – men inte på egen hand.

I stället ska de få hjälp av barnen på Norrängs förskola, som ligger bara ett stenkast från äldreboendet i utkanten av det västerbottniska samhället.

Solrosplanteringen är bara en av alla de aktiviteter som ingår i ett samarbete mellan förskolebarnen och de äldre, enligt Ulrika Lindberg Persson, enhetschef på Ventilen, som är ett gruppboende för personer med en demenssjukdom.

– Varannan vecka kommer barnen och hälsar på, spelar spel och ritar tillsammans med de äldre. Vi har också anlagt en promenadstig mellan Ventilen och förskolan, så att vi enkelt kan nå varandra. På somrarna odlar vi blommor, grönsaker och potatis på vår uteplats, som vi sedan skördar tillsammans med barnen, säger hon och fortsätter:

– Och att få sitta och titta på när förskolebarnen leker är helt fantastiskt för våra boende.

Plötsligt fylls lokalerna på Ventilen av ljusa röster, när ett femtontal ivriga barn med liv och lust strömmar in i matsalen. När solrosplanteringen är avklarad slår sig några av barnen ned vid matbordet för att spela ”ballongtennis” med de äldre. Stämningen är hög när ballongerna studsar fram och tillbaka över bordet.

För Katarina Isberg Grubbström, förskollärare på Norrängs förskola, är besöken på Ventilen extra betydelsefulla, då hennes mamma är en av de boende.

– Efter att vi hade börjat komma hit med barnen kände jag att personalen här verkligen värnar om de äldre. Och då kände jag att den dagen min mamma behöver omsorg ska hon få komma hit, säger hon och tillägger:

– Och när jag ser barnen med de gamla blir jag varm i hela hjärtat.

Enligt förskolans rektor Elin Nyström uppskattar barnen att hälsa på sina äldre grannar.

– Man riktigt ser glädjen hos dem. Det här samarbetet ger väldigt mycket, inte minst eftersom barnen får träffa äldre människor som har så mycket att ge, säger hon.

Samarbetet med den närliggande förskolan är bara en av alla de aktiviteter som personalen på Ventilen ordnar för att öka trivseln bland de boende, enligt Ulrika Lindberg Persson.

– Vi firar bland annat alla hjärtans dag, ordnar surströmmingsskiva – och tillsammans med barnen har vi både luciafirande, pepparkakshusbygge och påskpyssel. Vi ordnar även ost- och vinprovning och vernissage. På Nobeldagen lägger vi in en röd matta i matsalen och personalen ser till att både våra äldre och de själva är festklädda inför en riktig Nobellunch med tre rätter, säger hon och tillägger med ett skratt:

– Vi firar faktiskt allt som går att fira.

Den uppsluppna stämningen i Ventilens matsal kan dock inte sägas vara representativ för alla delar av Sveriges äldrevård. Sektorn står redan nu inför stora utmaningar i form av stor personalbrist – och i takt med att befolkningen blir allt äldre och allt färre barn föds kommer behoven också att öka, enligt beräkningar från SKR.

Även vad gäller arbetsmiljön råder ett dystert läge inom äldrevården, enligt en rapport från Socialstyrelsen. Rapporten visar bland annat att undersköterskor inom sektorn är sjukskrivna dubbelt så ofta och dubbelt så länge som andra yrkesgrupper.

För att få bukt med sjukskrivningar och för att förbättra arbetsmiljön har man på Ventilen gjort stora satsningar på så kallade friskfaktorer. Exempel på dessa är ett närvarande ledarskap, bra kommunikation och delaktighet, enligt forskning från bland andra Arbetsmiljöverket.

En viktig del av arbetet är de arbetsplatsträffar som anordnas, där alla i personalen träffas och diskuterar för att fatta gemensamma beslut, enligt Ulrika Lindberg Persson.

– Där pratar om vi allt från hur schemat ser ut, till om jag har kommit med ett förslag som de anställda inte har köpt rakt av. Då kan vi enas om att pröva det en period för att sedan utvärdera det, säger hon och tillägger:

– Vårt mål är att medarbetarna ska känna delaktighet och få vara med och påverka de beslut som gäller deras arbetsmiljö.

Och arbetet har gett resultat. Enligt en medarbetarenkät ökade andelen medarbetare på Ventilen som såg fram emot att gå till jobbet från cirka 68 procent 2021 till över 80 procent 2023. Även sjukfrånvaron bland personalen har minskat, från över 10 procent 2022 till omkring 5 procent 2023.

Enligt Ulrika Lindberg Persson kan resultatet till stor del förklaras med att man på Ventilen strävar efter att skapa en stöttande kultur för medarbetarna.

– Vi försöker alltid att lyfta personalen. Det viktiga är att man känner sig välkommen, att jobbet är meningsfullt, och vi försöker anpassa scheman så långt det är möjligt utifrån olika behov, säger hon.

Att jobbet känns meningsfullt är också något som undersköterskan Malin Norman lyfter. Hon har jobbat på Ventilen i tio år, och menar att det betyder mycket att de äldre uppskattar personalens insatser.

– De blir glada när de ser oss, och det känns bra att vi kan ge dem den sociala biten. Men ibland har vi det stressigt, speciellt om många i personalen är sjuka. Då får man koncentrera sig på det viktigaste, vilket ju är att de äldre mår bra, säger hon.

I matsalen lider eftermiddagen mot sitt slut. Några av de färgglada ballongerna på matsalsbordet har förvandlats till skrumpna påsar efter de intensiva tennismatcherna mellan barnen och de äldre. Det har blivit dags för personalen att duka fram dagens fika, som består av hembakad sockerkaka, kaffe – och saft till barnen.

En som låter sig väl smaka av sockerkakan är Marianne Lindgren, som har bott på äldreboendet i ett år. Och här trivs hon.

– Atmosfären här är så fin, och det är fantastiskt när förskolebarnen kommer och hälsar på, säger hon och tillägger med ett leende:

– Och personalen är jättebra. Det är så roligt att de ordnar alla festligheter.

Ulrika Lindberg Persson om äldrevården och Ventilen:

• Om kompetensbristen inom sektorn: ”Man måste få upp lönerna så att personalen har möjlighet att stanna kvar. Politikerna måste inse att de här jobben är lika viktiga som industrijobb.”

• Om vikten av att hitta rätt personal: ”Det är viktigt att personalen verkligen engagerar sig i de äldre. Att de släpper allt om de ser att någon är orolig. Det viktigaste är att de har hjärtat på det rätta stället.”

• Om rekrytering av personal till Ventilen: ”Det är svårt att hitta utbildade undersköterskor. Bland personalen här finns flera nysvenskar som har läst till vårdbiträde och därefter till undersköterska. Och vi försöker peppa dem till att läsa vidare.”

• Om arbetet med friskfaktorer: ”Det senaste året har vi fått tillbaka tre personer ur personalen, som provat på annat arbete, och sedan valt att återvända till oss. Det är det bästa betyget man kan få.”

• Om Ventilen: ”Här bor 25 personer med demensdiagnos i egna lägenheter. Personalstyrkan består av 24 fastanställda och runt 15 vikarier. Vi arbetar efter tre värdeord: Medkänsla, tillsammans och drivkraft.”

Fakta.Läget inom äldrevården

• Sjukfrånvaron i kommuner och regioner kostade samhället 51,4 miljarder kronor år 2023 – en ökning med över 50 procent på tio år.

• Stress och psykisk ohälsa har också ökat, särskilt inom välfärdsyrkena.

2023 sker en femdubbling av de pågående sjukfallen med stressdiagnos jämfört med 2010 års månatliga sjukfall.

• Andelen personer som är 85 år och äldre kommer under de kommande tio åren att öka med 60 procent, enligt SCB:s befolkningsprognos. Detta samtidigt som det 2024 föddes färre barn i landet än på flera decennier.

Källa: ”Miljarder skäl att förbättra arbetsmiljön – om kommunernas och regionernas kostnader för produktionsbortfall till följd av sjukfrånvaro”, rapport från facken i välfärden 2024. SCB.

Share.
Exit mobile version