I januari stängde Skolinspektionen Cordobaskolan i Kista i nordvästra Stockholm.

Säpo hade lämnat uppgifter om att anställda och styrelseledamöter varit i kontakt med våldsbejakande islamister och att barnen riskerade att radikaliseras.

500 grundskolelever tvingades byta skola.

Men koncernen ALM Education AB överklagade till förvaltningsrätten med motiveringen att uppgifterna var för vaga.

Domstolen gav koncernen rätt.

”Det kan finnas en viss risk för att barn och elever på Cordobaskolan utsätts för radikalisering och icke-demokratiska värderingar”, skriver förvaltningsrätten. Men ”det framgår inte närmare vilka omständigheter som legat till grund för Säkerhetspolisens riskbedömning och bedömningen stöds inte heller av någon annan utredning.”

Nu har Skolinspektionen beslutat att överklaga domen. Fallet är principiellt viktigt och kan bli prejudicerande, menar Anna Bergqvist som är enhetschef vid Skolinspektionen

– Vi vill få det här prövat i högre instans, säger hon.

Förvaltningsrätten konstaterar att Skolinspektionen har haft anledning att lita på Säkerhetspolisens uppgifter. Det rör sig också om allvarliga uppgifter om att det finns en risk för eleverna.

I skollagen finns ett avsnitt som kallas ”demokrativillkoret”.

Det handlar om att en friskolas ledning inte är lämplig att driva skolor om det finns en ”risk” att barn kan utsättas för ”påverkan som syftar till motarbetande av grundläggande fri- och rättigheter eller det demokratiska styrelseskicket.”

– Det handlar alltså inte om att man måste visa att något har hänt. Det räcker att det finns en risk, säger Anna Bergqvist.

Men, å andra sidan, står det i förarbetena till skollagen att risken måste vara konkret.

Här anser Skolinspektionen, till skillnad från förvaltningsrätten, att det finns en sådan risk som är konkret.

– Vi anser att det är tillräckligt konkret just för att det är Säkerhetspolisen som uttrycker det. Det räcker alltså inte att vi får in en anonym uppgift om att det finns en risk, säger Anna Bergqvist.

I yttrandet från Säpo står att anställda och personer i styrelsen, både för bolaget som driver förskolan och skolan, ”har stått i kontakt med våldsbejakande islamister”.

Det står också att en av dem som tidigare ingick i ledningen för förskolan har ”verkat för en islamistisk terrororganisation utomlands”.

”Mot bakgrund av detta bedömer Säkerhetspolisen att barn och ungdomar i förskolan och skolan riskerar att radikaliseras och utsättas för icke-demokratiska värderingar”.

Det är all information som Skolinspektionen fått från Säpo.

Säpo vill inte uttala sig om huruvida uppgifterna är för vaga för att hålla i domstol.

– Det är Skolinspektionen som fattat beslutet att stänga skolan som får svara på vad de tycker om förvaltningsrättens bedömning, säger Gabriel Wernstedt som är presstalesperson på Säpo.

Säpo har tillgång till underrättelseinformation som andra myndigheter inte har men vill inte gå in närmare på detaljer.

Fakta.Skolledningen måste vara ”lämplig”

Detta säger skollagen:

● En enskild huvudman som driver skola ska bedömas vara ”lämplig”.

● Det betyder att ”viljan och förmågan att fullgöra sina skyldigheter mot det allmänna, laglydnad i övrigt och andra omständigheter av betydelse beaktas”.

● Ledningen är olämplig ”om det finns en risk för att barn eller elever i den verksamhet som ansökan avser kommer att utsättas för påverkan som syftar till motarbetande av grundläggande fri- och rättigheter eller det demokratiska styrelseskicket.”

Källa: 2 kap 5 paragrafen i skollagen

– Då riskerar vi att röja uppgifter om källor och varifrån informationen kommer, säger Gabriel Wernstedt.

Det finns också en risk att myndighetens arbetsmetoder blir kända på ett sätt som kan skada verksamheten om de blir mer konkreta, menar han.

I augusti förra året ändrades hotnivån mot Sverige från förhöjt hot (3) till högt (4) hot på en femgradig skala. Säpo har förutom att handskas med det akuta terrorhotet också en bredare och mer långsiktig uppgift att skydda demokratin i Sverige, menar Gabriel Wernstedt.

– Det gör att vi fortlöpande delar all möjlig information med myndigheter som Skolinspektionen.

Cordobaskolans och ALM-koncernens juridiska ombud Mattias Bexelius, sade till DN i samband med förvaltningsrättens dom att ”den grundläggande frågan är vad som krävs för att en myndighet ska få dra undan förutsättningarna för ett välfungerande företag att bedriva sin verksamhet”.

Koncernen har ett 70-tal anställda och en omsättning på cirka 70 miljoner kronor årligen.

– Skola kan drivas som företag, visst, men det är inte vilket företag som helst. Det är ett välfärdsföretag som har ett stort ansvar och som finansieras med skattemedel, säger Anna Bergqvist.

Läs mer:

Friskola stängs efter Säpo-larm: Barnen riskerar radikaliseras

Säpo informerade inte kommunen om att barn riskerade radikaliseras

Islamistanklagad skola överklagar stängning

Efter Säpolarm: Cordobaskolan får tillbaka tillståndet

Share.
Exit mobile version