Det bästa med de nya råden från Folkhälsomyndigheten är att de är så väl underbyggda och tydliga, enligt Ulrika Ådén som är professor i barnmedicin och ordförande för Barnläkarföreningen.

När man får något konkret att hålla sig till, blir det också lättare för alla parter, även unga användare, att ta till sig och försöka reglera sitt användande, menar Ulrika Ådén som har lång erfarenhet och träffar både barn och föräldrar i sin yrkesroll som barnläkare.

Under Almedalsveckan presenterade Barnläkarföreningen en egen undersökning med 500 föräldrar som visade att hela 90 procent önskade tydliga rekommendationer för barnens skärmanvändande.

– Självklart fanns det olika uppfattningar i den här frågan. Men en överväldigande majoritet tycker att det är rimligt att begränsa skärmtiden för barn under fem år.

Det var också många som önskade mer fakta och rådgivning i frågan. Det gäller inte bara föräldrar, utan även ungdomar som vill ha råd och stöd om vad de kan göra själva, menar Ulrika Ådén.

– Det visar inte minst den här undersökningen från Folkhälsomyndigheten, att unga själva känner att det ofta blir för mycket. De säger att de inte vill bli så absorberade men vet inte hur de ska hantera flödet.

Samtidigt finns det marknadskrafter som verkar i helt motsatt riktning. Folkhälsomyndigheten uppmanar techbolagen att ta ett större ansvar.

Även Ulrika Ådén anser att det behövs en tydligare lagstiftning.

– Det gäller techbolagen på samma sätt som för socker- och tobaksindustrin. Det finns alltid kommersiella krafter som vill att vi ska göra saker som inte är bra för oss, det här är en likartad process, säger hon.

Tycker du politikerna gör tillräckligt?

– Vi hoppas nästa steg blir att dels se om man kan skärpa lagstiftningen, dels att man ska ge Skolverket ett tydligt uppdrag att se över läroplanerna för vad som är lämpligt användande i skolan.

Det finns ett uppdrag från regeringen om att se över förskolans läroplaner. Men det behövs ett tydligt uppdrag även för de högre årskurserna, menar Ulrika Ådén.

Vad kan ungdomar göra själva?

– En del i det här handlar om att de behöver involveras tydligare i tänkesättet, att alla behöver fundera på vad man mår bra av, så man kan ta ett eget ansvar för att inte bara dras in i användningen.

Till exempel genom att lära sig att det finns andra sätt att koppla av på än med skärmar, att man behöver röra på sig och få sin sömn.

– Det är något man måste involvera barnen i med ökad ålder och mognadsgrad. Så de har något att sätta emot när de utsätts för de beroendeframkallande algoritmerna.

De nya rekommendationerna riktas också till föräldrarna som uppmanas bli uppmärksamma på att de är förebilder och att deras användande kan vara skadligt för barnen.

– Föräldrar behöver fundera på hur de vill ha det i sin familj, och försöka komma överens med sina barn om hur de ska göra för att alla ska må bra.

Läs mer:

Barnläkarföreningen: Små barn ska inte använda skärmar alls

Share.
Exit mobile version