Bärplockare från fem olika bolag vittnade i DN om hur de lurades på sin lön och arbetade under svåra förhållanden nästan varje dag i tre månader.

I vintras var svenska poliser och åklagare på plats i Thailand för att förhöra personer som jobbat för ett av företagen som DN granskat. Om förundersökningen leder till åtal kan det bli den största rättegången gällande människohandel någonsin i Sverige.

De 92 målsäganden i fallet har redan väntat i tre år på upprättelse. Nu talar mycket för att åtal dröjer ytterligare, enligt åklagaren Peter Salzberg som är ny förundersökningsledare i fallet.

– Utredningen fortskrider. Vi har problem med utredningsresurser, i synnerhet mot bakgrund av att sommarsemestrar börjar. Men det finns hopp.

Har du någon tanke på när åtal kan tänkas väckas?

– Nej. Det finns personer som är bosatta utomlands, så det går inte att svara på när det kan bli klart. I vart fall skulle jag bli ytterst förvånad om det skulle bli klart i år.

Flera av de utsatta arbetarna som DN talar med har fortfarande kvar skulder efter att ha jobbat i Sverige.

– Vi har alltid haft en stark tro på Sverige och att rättvisa kommer skipas, men varför tar detta så lång tid? Nu har vi snart väntat i tre år, säger den tidigare bärplockaren Kritchakorn Nanthachai.

Brottsoffrens svenska målsägandebiträde, Silvia Ingolfsdottir, hoppas att förundersökningen åtminstone är klar kring årsskiftet.

– Det viktigaste är att det blir en så bra utredning som möjligt. Det är frustrerande men det är inte ovanligt att det tar tid, säger hon.

Förra veckan gav regeringen i uppdrag till Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten att stärka arbetet mot människohandel och människoexploatering, bland annat genom att öka utredningsförmågan och kunskapsnivån.

– Rättsväsendet brister i stödet till de som blivit utsatta i människohandel. Nu kommer de förhoppningsvis få bättre stöd och större möjlighet till upprättelse, säger Silvia Ingolfsdottir.

Fakta.Vägen till åtal

16 november 2022 lämnar människorättsaktivisten Junya Yimprasert, med hjälp från Safe Haven/Frälsningsarmen, in en anmälan till polisen om oegentligheter som har pågått i de svenska bärskogarna. I anmälan ingår runt 250 bärplockare.

Hon har sedan 2009 hjälpt hundratals bärplockare som blivit lurade på sin ersättning, både i Finland och Sverige.

2023 granskar DN bärplockarbranschen och kan avslöja att flera bolag inte följer svenska lagar och regler vad gäller ersättning. Bland annat förekom dubbla kontrakt.

Läs mer:

89 thailändska bärplockare till Sverige i år – tusentals stoppas

”Bärplockningen i Sverige värsta tiden i mitt liv”

Sliter 12-timmarsdagar i skogen – Ica och Coop fortsätter sälja bären

Här hittar du alla artiklar i DN:s granskning

Share.
Exit mobile version