Som DN kunde berätta i söndagens tidning pågår en förundersökning som kan leda till det största målet i människohandel någonsin i Sverige. Över 90 thailändska bärplockare ska förhöras av svenskt rättsväsende, varav de flesta i Thailand.
Det välkomnas av deras svenska målsägandebiträde Silvia Ingolfsdottir som också var på plats i Thailand. Men hon tycker att utredningen tar alldeles för lång tid.
– Jag har legat på i två års tid. Bärplockarna behöver upprättelse för att gå vidare i sina liv. Både ekonomiskt och mentalt, säger hon.
Hennes slutsats är att bärplockarna inte är särskilt prioriterade hos polis- och åklagarmyndigheten.
– Det har gått snart tre år sedan de åkte till Sverige och plockade bär och kom hem utan inkomst. För mig handlar det här om oförståelse och delvis ointresse för hur utsatta de var i Sverige samt synen på människors lika värde.
Johanna Andrén, sektionschef vid regionala utredningssektionen vid polisregion Nord, håller med om att det tagit lång tid och förklarar det med våldsvågen i Sverige.
– Ärenden står i konkurrens med varandra och under 2023 tvingades vi prioritera det dödliga våldet i Sverige. När våldsvågen tillfälligt lägger sig och vi får möjlighet att prioritera andra ärenden så är människohandelärendet gällande bärplockare ett av region Nords mest prioriterade ärenden, skriver hon i ett mejl.
DN kunde i en granskning för två år sedan avslöja att flera företag hade lurat sina anställda på inkomster. Nu utreds bara ett av dem, till andra bärplockares besvikelse. Flera av dem som inte ingår i den pågående utredningen var på plats i Khon Kaen samtidigt som svenska åklagaren Petra Götell. De undrar varför inte deras fall ingår i förundersökningen. Petra Götells svar är att det kommer bli flera ärenden.
– De är inte bortglömda, men vi kan inte ta oss an alla på en gång. Om det blir fällande dom kommer vi att ta nästa företag.
Sedan 2022 har antalet thailändska bärplockare i Sverige minskat. Förra året blev endast två av sju ansökningar beviljade. Även i år kommer det att bli fler bärplockare som anställs direkt i Sverige, och inte av ett thailändskt bemanningsbolag, enligt Migrationsverket.
– Vi har inte fått in någon så kallad klassisk bärplockaransökan inför årets säsong. Migrationsverket har dock fått in runt 1 300 ansökningar om tillstånd på säsongsdirektivet för bärplockare, vilket innebär att de anställs av en svensk arbetsgivare och inte via thailändska bemanningsbolag, säger Ulrika Ekebjär, biträdande regiondirektör på Migrationsverket, region syd.
DN avslöjade att det försäkringsnummer som uppgetts för samtliga utnyttjade bärplockare ledde till en privat semesterförsäkring. Har ni kontrollerat det vid beviljandet av ansökan?
– Rent generellt när vi prövar arbetstillståndsärenden så jobbar vi indikationsbaserat. Det vill säga, när vi misstänker att något inte står helt rätt till så gör vi en fördjupad utredning. Det finns flera skäl till att en kontroll av försäkringsnumret inte hade kunnat motverka fusk i dessa fallen.
DN berättade också att sju bärplockare rensade ogräs i växthus, i stället för att plocka bär. Är det tillåtet?
– Nej det är inte tillåtet, det står tydligt angivet på arbetstillståndet vilket yrke personen har rätt att arbeta inom, säger Ulrika Ekebjär.
Läs mer: Ska de thailändska bärplockarna äntligen få upprättelse?
Läs mer: ”Bärplockningen i Sverige den värsta tiden i mitt liv”