Smygstarta med skinkmacka

Hand upp alla som ser fram emot att smygsmaka den nygriljerade julskinkan redan dagen före dopparedagen? Ni vet när skinkan är så där perfekt genomljummen, griljeringen fortfarande krispig, vörtbrödet färskt och den nya julsenapen okladdig. Med ett enkelt knep kan du, med hjälp av julölen, sätta guldkant på uppesittarkvällen med en riktig superkombo. Du matchar helt enkelt brödets färg med ölets – svårare än så är det inte. Det traditionella vörtbrödet ligger till exempel i det mörkare, mellanmörka maltsegmentet och här hittar du bland annat julklassikern Kalasjulöl från Nils Oscar (22:90 kr för 33 cl, TS 11300) som är ett smakrikare lageröl.

Det enda du egentligen behöver se upp med är om det är för påtaglig beska i ölet, ifall senapen är stark. Är vörtbrödet så där kryddigt som det bör kan du med fördel välja det lite fylligare ölet Mysingen midvinterbrygd från Nynäshamns Ångbryggeri (37 kr för 50 cl, TS 17732) som i år smaksatts med vanilj, färskt apelsinskal, muskot, kummin och nejlika – klockrent!

Om du är tokig i sill och lax

Om du är tokig i sill underlättar det helt klart om du också är lite tokig i öl. Sillen är nämligen i sig rik på umami och ligger ofta i en lag som är både salt och söt, dessutom kan den vara syrlig och ibland även krämig. Med andra ord, något av en mardröm för de flesta drycker, men som ölet fixar lätt som en plätt.

Här vill du ha ett öl som rent intensitetsmässigt speglar sillen, inte för lätt och inte för fylligt. Ett öl med lite rostning är att föredra eftersom det kommer att möta både sältan och sötman på ett fint sätt. Däremot bör man, särskilt till de okrämiga sillarna, ta det lite lugnt med beskan. Jenny Nyström julbrygd från Ängöl (23:50 kr för 33 cl, TS 11490) är just ett sådant exempel; en elegantare och lagom knäckig ale med lägre beska. Grebbestad Julöl från Grebbestad Bryggeri (26:90 kr för 33 cl, TS 11371) är ett lageröl med samma egenskaper. Ett alternativ utan alkohol är Wisby jul från Gotlands Bryggeri (17:90 kr för 33 cl, TS 1966) vars mörka rostning lyfter kombinationen.

Du som prioriterar det småvarma

Är köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse det bästa på julbordet? Grattis, då kan du gå all in på ölet. Det kan smaka mycket, vara alkoholstarkt, beskt och sött – mycket av något eller lite av allt. Det viktigaste i den här kombinationen är att ölet inte är för lätt, eller har för låg beska eftersom det finns gott om sälta och fett där beskan hjälper till att lätta upp. Och här finns ett digert utbud att välja bland, majoriteten av ölet i i årets släpp uppfyller kraven.

Två av dem är riktiga julklassiker, Julöl från Jämtlands bryggeri (26:90 kr för 33 cl, TS 11382), en karamellknäckig strong ale och Winter ale från Oppigårds bryggeri (32:50 kr för 50 cl, TS 11320), en fyllig och fruktig brown ale med markerad beska, som också finns i alkoholfri version (18:90 kr för 33 cl, TS 13095). I samma kraftfulla stil, med tydlig sötma och beska är Christmas ale från Shepherd neame (34:90 kr för 50 cl, TS 11357) Är du något djärvare testar du att addera lite rökighet till smakprofilen vilket lyfter fruktigheten, här gör Vinterbloss från Stigbergets Bryggeri (29:90 kr för 44 cl, TS 11842) ett strålande jobb.

För latmasken

Varför krångla till det? Hör du till dem som gott och väl nöjer dig ett slags julöl till maten? Julbordets stora smakbredd till trots finns det faktiskt julöl för dig också. Hemligheten här är att hitta ett mörkt öl – och ju mörkare desto bättre. Det beror på att de rostade tonerna i malten, som smakar av kaffe, choklad och vörtbröd, funkar synnerligen väl både till sälta och till sötma.

Genom att addera en balanserad beska – inte för hög (för då kommer det i stället att krocka med dito sälta och sötma) – men inte heller för låg (för då kommer det inte stå upp mot alla feta smaker på julbordet) så kan du faktiskt klara så väl sillen och laxen, som köttbullarna, prinskorvarna och julostarna. Årets bästa, och egentligen det enda, exemplet på detta är en efterlängtad nyhet – Midvinter från Munklägrets Microbrasserie (27:90 kr för 44 cl, TS 10456), en smakrikare porter med perfekt avvägd beska. Önskar du en alkoholfri motsvarighet får du bege dig till Irland och utanför julens ramar och i stället ta den strålande, och helt och hållet alkoholfria, versionen av Guinness (21:90 kr för 44 cl, SB 1920).

Till godisgrisen

Vi närmar oss slutet av julmiddagen men det återstår fortfarande en julig ölkategori att upptäcka – den alkoholstarka, söta och mjukt knäckiga. I denna kategori är majoriteten av ölen från Belgien, ibland från England, och egentligen kräver de inget alls utom ett glas med en större kupa och allra helst en tänd brasa.

Men det sött karamelliga gifter sig också fenomenalt med de salta ostarna. Prova den mörka belgiska alen Gouden Carolus Christmas från Bouwerij Het Anker (33:90 kr för 33 cl, TS 11299) till en krämig blåmögelost på en bit pepparkaka. Den belgiska trippeln Christmas triple ale från Abbaye d’Aulne (29:90 kr för 33 cl, TS 11293) som är ljus, söt, varm, balanserad och alldeles underbar till en rumsvarm marsipangris. Sprakande är också kombinationen chokladtryffel, gärna med liten touche av apelsin, och den engelska Winter ale från St Peter’s Brewery (35:90 kr för 50 cl, TS 11331) som har en tydlig rostning men också en beska som mjuknar snyggt tillsammans med chokladen. En tydlig sötma, mjuk kanelkrydda och rund smak får du också av alkoholfria No worries driving home for christmas från Lervig (18:90 kr för 33 cl, TS 11951) som passar både till osten och till godiset.

Läs mer om dryck

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share.
Exit mobile version