Förslaget till lagändring i föräldrabalken innebär att barnets rätt att skyddas mot våld och andra kränkningar går före barnets behov av kontakt med båda sina föräldrar. Utgångspunkten i regeringens lagförslag, i en lagrådsremiss, är att barnet inte ska tvingas till umgänge med en förälder har utsatt barnet för allvarligt våld.

Åttaårige Tintin mördades den åttonde januari 2023 av sin pappa. Mordet skedde under ett umgänge som Luleå tingsrätt beslutat om.

När DN når Tintins mamma Sanam Gharaee över telefon har hon precis tagit del av lagförslaget. Hon har gråten i halsen.

– Det här är jättepositivt, det skulle ha räddat Tintin. Jag är bara ledsen över att den inte fanns för två år sedan. Då hade Tintin levt i dag.

Sedan Tintin mördades har hon kämpat för att inte fler barn ska möta samma öde som hennes son. Hon har tillsammans med föreningen Lex Tintin bland annat efterfrågat en lag som stoppar tvångsumgänge. I Tintins fall tvingades han till umgänge trots att det framkom i flera utredningar att Sanam Gharaee och Tintin uttryckte rädsla för våld från pappan.

Sanam Gharaee tycker att förslaget är en viktig pusselbit i arbetet med att skydda barn men att man fortsatt behöver öka kompetensen i rättssystemet.

– De skriver att de kommer lägga mer vikt på att de behöver göra en riskbedömning för vad som är barnets bästa. Lagtexten i sig möjliggör att rätten kan ta rätt beslut men då måste de ha kunskap och kompetens också.

Redan hösten 2022 krävde Sanam Gharaee att Tintins umgänge med pappan skulle stoppas. Detta efter att hon fått ett samtal från den iranska ambassaden. Efteråt var hon övertygad om att pappan försökte ordna ett iranskt pass till Tintin och planerade att föra ut honom ur landet.

– Men samtidigt tyckte domstolen att hans rätt att träffa sin pappa skulle väga lika tungt. I det här lagförslaget står att man ska ta särskild hänsyn till risken för våld och risken att barn kan föras bort. Hade den funnits när Tintin levde hade jag haft kvar honom.

Dagens besked gör att hon känner att hennes kamp för att skydda våldsutsatta barn inte är förgäves.

– Tintins död kommer alltid ha varit förgäves men om vi på något sätt har bidragit till att vi från och med nästa år kan rädda några barn att utsättas för det Tintin var med om så känns det bra.

Lagändringen ska enligt regeringen få betydelse för alla frågor som rör vårdnad, boende och umgänge. Domstolen får i sådana mål en skyldighet att i vissa svårbedömda fall hämta in ett sakkunnigutlåtande från en psykolog.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Share.
Exit mobile version