Det är långt från stranden i Copacabana till The Beach i Huddinge. Ändå har den brasilianska sporten footvolley tagit sig därifrån hela vägen hit.

Och det är precis som det låter: Beachvolleyboll, fast med fötterna. Och lår – och en hel del bröstkorg. En av eldsjälarna när det gäller svensk footvolley hittade till sporten av en väntad och en lite mer oväntad anledning.

Den väntade: Fabricio Pinto Cantilio, medgrundare av Repeat Footvolley, är från Brasilien.

Den oväntade: Han hittade till sporten först efter att han flyttat till Sverige.

I Stockholm fanns redan en klubb som hette Stockholm Footvolley. Fabricio testade, bestämde sig för att omfamna sporten från hemlandet och starta en egen förening tillsammans med kompisen Vitor Justiniano.

– När vi började var vi bara två galningar på planen vid Gärdet (i Stockholm). Det var många som gick förbi och tyckte det såg roligt ut. Vi kände att vi måste fråga om de vill vara med och så började vi, säger Fabricio Pinto Cantilio.

Fakta.Svenska footvolleyklubbar

Stockholm

Casa Footvolley Sweden

Repeat Footvolley Stockholm

Stockholm Footvolley

Göteborg

Göteborg Footvolley

Malmö

Malmö Footvolley

I dag har Vitor flyttat till Tokyo och fortsätter sprida footvolleyn där borta. Här hemma i Sverige har Repeat Footvolley samlat på sig omkring 40 medlemmar.

Namnet på klubben avslöjar Fabricios filosofi.

– Man ska repetera. Det är så man blir bra.

– Det räcker inte bara med en gång, man måste upprepa flera gånger. Repeat. Gör du fel – repeat.

Under juli månad anordnade Fabricio workshops i Huddinge. Vintertid tränas både beachvolley och footvolley på de tio sandplanerna inomhus, men här finns också sju banor utomhus. Till sin hjälp hade Fabricio och Repeat den brasilianska proffsduon ”Vina” (smeknamn för Vinicius) och ”Lapiseira” (”Pennan”, eftersom han är lång) som var på besök i Sverige för att lära ut sporten.

– Min dröm är att sporten ska bli stor i Sverige och gärna att fler ungdomar är med. Att det blir flera lag runt om i Sverige, inte bara i Stockholm, så att vi kan anordna stora tävlingar. Det här är en jättebra sport för ungdomar som älskar att tävla, säger Fabricio.

Lapiseira hoppar upp framme vid nät och dunkar ned bollen på andra sidan. Det ser ut ungefär som en vanlig smash i beachvolleyboll, med den lilla skillnaden att han använder undersidan av foten i stället för handflatan. ”Shark attack” – ”hajattack”, som tricket heter, är ett av hans signum.

Vina, trots att han är lite kortare, är väldigt bra på att hoppa högt och nicka framme vid nätet. Ett trick han använder ibland kallas ”Pingo pra trás” (direkt översättning ”droppe bakåt”). Då hoppar man upp och fintar att man ska nicka hårt åt ett håll, men i sista stund stannar man upp och bara styr bollen löst åt andra hållet.

Lapiseira berättar att de spektakulära spelmomenten är en av anledningarna till att han fastnade för sporten.

– Det är många vackra moment som ”Shark attack” och ”Voo de águia” (”Örnens flykt”, som en vanlig cykelspark). Sporten har också många försvarsmoment som folk tycker är imponerande, säger han.

Vad är det svåraste att lära nya spelare?

– I mitt tycke är det svåraste att lära sig att kontrollera bollen med bröstet. Det tar tid och tålamod att lära sig. För mig tog det mer än ett år att lära mig använda bröstet rätt. Det är nog ett av de svåraste fundamenten.

Under svensk sommar är det vinter i södra Brasilien, Vinas och Lapiseiras hemtrakter. Det innebär lågsäsong för footvolleyn och en tid då de två proffsen åker runt i Europa och håller workshops, för att sprida sporten till fler länder.

Att som proffs leva på endast prispengar är tufft, säger ”Pennan”. Därför driver han och Vina också en skola för footvolley, med över 100 elever, hemma i Curitiba.

– Enbart som spelare är det svårt för att (det ekonomiska) stödet inte finns. Man behöver ordna en hel del sponsring för att få det att gå runt som spelare. Så därför är vi också instruktörer.

Sporten är större på andra ställen runt om i världen. Israel och Spanien är två framgångsrika länder, men allra störst är sporten så klart hemma i Brasilien.

Footvolley föddes på stränderna i Rio de Janeiro innan den spreds till resten av landet. Sedan länge är det en favoritsyssla för många brasilianska fotbollsspelare, både aktiva och före detta. Romario och Ronaldinho är ett par fotbollslegendarer som ofta ses spela footvolley i klipp i sociala medier och på nyhetssajter.

– I Brasilien är det footvolleyfeber (skratt), säger Fabricio Pinto Cantilio.

Fakta.Så fungerar footvolley

Footvolley spelas på en liknande yta som i beachvolleyboll, där varje planhalva är 8×8 meter (totalt 8×16 meter).

En match spelas oftast två mot två och det är tillåtet att använda alla kroppsdelar förutom händer och armar.

Man får röra bollen tre gånger innan den måste över till andra sidan nätet, utan att den nuddar marken. Samma person får inte träffa bollen två gånger i rad.

Näthöjd, damer: 2,10 meter (2,24 meter i beachvolleyboll).

Näthöjd, herrar: 2,20 meter (2,43 meter i beachvolleyboll).

Nu jobbar klubbarna i Sverige för att sporten ska växa även här uppe i norr. På workshopen i Huddinge deltog bland annat Sofie Olsson och Evelina Persson från Stockholm Footvolley. De har spelat i ungefär 2,5 år och hittade båda till sporten genom bekanta.

– Jag kom dit och fastnade för det. Sedan var det en turnering ett par veckor senare och jag bara gillade det jättemycket, säger Evelina Persson.

Vad är det som gör det så roligt?

– Jag har spelat mycket fotboll tidigare. Att spela på sand, men ändå innehållet av fotboll, gör att det blir utmanande och roligt. Det gör att man vill framåt. Men jag skulle säga att gemenskapen är A och O, det är som en familj, säger Evelina Persson.

– Alla vill verkligen utvecklas och utveckla sporten. Sedan gör man mycket vid sidan av, det är mycket ”barbeques”, man tränar och umgås. Klubbarna här i Stockholm hjälper varandra, är med på turneringar, hejar på varandra, säger Sofie Olsson.

Vad vill ni säga till de som är nyfikna på att komma och testa?

– Kom och prova! Alla här är jättehjälpsamma. Man hjälps åt, pushar, alla är jättevälkomna. Det är en sport för alla, man behöver inte ha någon erfarenhet.

Fabricio berättar att footvolleyn också är utvecklande för barn och ungdomar som satsar på vanlig fotboll. Ungdomslag från flera klubbar runt om i Stockholm kommer och tränar hos Repeat och han ser hur de snabbt utvecklas.

Att spela på sand och försöka kontrollera bollen i luften är annorlunda och utmanande.

– Man jobbar med andra muskler som man inte använder på gräs. Man blir starkare, hoppar högre, man lär sig att nicka, att ta emot bollen, bollkontroll, balans, säger han.

Man har inte nödvändigtvis så stor nackdel av att inte ha spelat fotboll, säger Sofie Olsson. Hon haft flera kompisar som kommit och provat, utan någon vidare erfarenhet av fotboll, som varit jätteduktiga på footvolley.

Sporten har andra fundament som gör övergången både svårare och lättare.

– Sedan har man ju lite bollkänsla – men bollen ska ju upp och inte i väg, säger hon.

Share.
Exit mobile version