Det omtalade förslaget, som lagts fram av förbundsstyrelsen på initiativ av många av landets golfklubbar, fick som väntat bred majoritet på årsmötet. Röstsiffrorna bland de 21 röstberättigade distrikten blev 62–8.

Stockholm, landets största distrikt med 169 000 spelare, var ett av få som röstade mot.

– Om det här går igenom tror jag att många kommer att sluta spela och det kan ju inte vara det vi vill, sade Stockholms ordförande Mikael Bengtsberg till DN inför mötet.

Antalet golfspelare i landet har växt kraftigt efter pandemin till rekordsiffran drygt 561 000. Många av de nya golfarna har valt att vara medlemmar i så kallade brevlådeklubbar, där medlemsavgiften är förhållandevis låg. Det har skett på bekostnad av de mindre klubbarna, där många har svårt att få verksamheten att gå ihop.

– Vi behöver återställa balansen, sade styrelsemedlemmen Staffan Johansson, när han redogjorde för ärendet på årsmötet.

Beslutet innebär att taket för de antal golf-id som en klubb eller företag med 18-hålsbana får utfärda sätts vid 2 800 och för en 9-hålsbana vid 1 680.

Enligt Golfförbundets beräkningar innebär nyordningen att cirka 60 000 av landets golfspelare måste byta klubb. De nya reglerna träder i kraft den 1 juli 2025, men de som är medlemmar i klubbar som överskrider taket får stanna kvar fram till den 1 januari 2026.

Generalsekreteraren Gunnar Håkansson gläds åt det stora antalet nya golfspelare. Han konstaterade att generation Z hittat till golfen och att det nu blir en stor utmaning att få de unga spelarna att stanna i sporten.

Den stora ökningen av spelare är en av anledningarna till att Golfförbundet i fjol gjorde ett överskott på 17,2 miljoner kronor. En annan orsak är de personalminskningar som förbundet genomfört.

Årsmötet beslutade också om förändrade regler för så kallat grönt kort och om att anta en strategiinriktning för svensk golf kallad Strategi 2031.

Share.
Exit mobile version