Det var under våren 2021 som Inga-Lill och Bo Ragnar skickade in en anmälan om att bygga ett attefallshus på sin tomt i Smådalarö i Haninge kommun. Byggföretaget som de anlitade var specialiserat på denna typ av uppdrag och uppförde huset.

Men ett halvår senare kom ett chockartat besked från kommunen: Huset stod 34 centimeter för nära tomtgränsen, vilket DN rapporterade om i februari.

Parets son Ola Liljemark Ragnar berättar att felet troligen hade begåtts på grund av ett tidigare fel då en gärdsgård som markerade tomtgränsen hade hamnat en bit in på den angränsande marken, som är en allmänning. Byggföretaget hade uppfört huset enligt reglerna som kräver att det skulle stå minst 4,5 meter från tomtgränsen – och dessutom lagt till lite marginal. Huset var därför placerat – vad företaget trodde – 4,6 meter från gränsen.

Men det visade sig att mätningen alltså hade blivit fel.

– När vi gjorde bygganmälan var det företaget som upprättade alla handlingar. Sedan fick vi helt enkelt ett slutbesked om att byggnaden hade hamnat fel, sade Ola Liljemark Ragnar till DN tidigare.

Därefter började en lång kamp mot kommunen – en kamp som nu har lett till ett beslut i stadsbyggnadsnämnden i Haninge kommun:

Det görs inget undantag för Inga-Lill och Bo Ragnar. Parets attefallshus måste flyttas – eller rivas.

– Kontentan är att vi i går har beslutat om en rättelse att de ska flytta byggnaden så det följer regelverket, säger Martin Strömvall (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Om paret inte vidtar åtgärder kommer kommunen att dela ut vite på 100 000 kronor, berättar Martin Strömvall vidare. Han berättar också att det var ett enigt beslut i nämnden som sammanträdde under onsdagskvällen.

– Men om sökande väljer att följa det här beslutet så utdöms inget vite.

Martin Strömvall berättar att han ”känner med sökanden” och beskriver det som att de har ”hamnat i en svår situation”, men står bakom beslutet.

– Jag bedömer att det är ett rätt beslut. Vi har inget annat utrymme att ta något annat beslut. Lagen är tydlig, säger han, och lägger till att beslutet ännu inte är justerat och därmed vinner laga kraft först om några dagar.

Ola Liljemark Ragnar är besviken efter beskedet.

– Man hade ju nånstans hoppats att de skulle ändra sig. Det är helt orimligt. Det är helt oproportionerligt. Det är en mindre avvikelse och jag kan inte se vad allmänheten har för intresse av att det här drivs igenom så här, säger han.

Han menar också att proportionalitetsprincipen inte har tagits i beaktande i fallet.

– Vi tycker ju att det finns ett utrymme för en annan bedömning. Proportionalitetsprincipen innebär ju att man kan göra en avvägning mellan intressen, men det har inte gjorts. Man måste ju bedöma varje enskilt fall för sig. Blir det en rimlig bedömning så här? Vi tycker ju inte det, säger Ola Liljemark Ragnar vidare.

Share.
Exit mobile version