Det var dagen efter att USA:s utrikesminister Marco Rubio och särskilda sändebud Steve Witkoff mött europeiska och ukrainska representanter i Paris som Rubio uttalade sig.
– Om det inte är möjligt att få slut på kriget i Ukraina så måste vi gå vidare.
Enligt Trumpadministrationens utrikesminister kommer ett sådant beslut att behöva tas inom de närmsta dagarna.
– Det är inte vårt krig, det var inte vi som startade det, sade Rubio och förklarade att det inte är den enda konflikten i världen.
Johan Huovinen, militärexpert vid Försvarshögskolan, kommenterar beskedet från Vita huset:
– Visst skulle de kunna dra sig ur. Men å andra sidan sa Trump att han skulle kunna få slut på kriget på en kort stund. Så det vore i så fall ett amerikanskt misslyckande.
Vad skulle det innebära för chansen komma närmare en fred?
– Då blir det betydligt svårare att uppnå resultat. Det finns andra som aspirerar på att bli inblandade. Som Frankrike tillsammans med Storbritannien och kanske Tyskland. Då skulle de stora europeiska makterna behöva axla en större roll. Man ska inte heller glömma Turkiet. Istanbul har tidigare använts som förhandlingsplats.
Men Johan Huovinen påpekar att även en gemensam europeisk insats skulle ha svårt att få till fruktsamma fredssamtal.
– USA är ändå supermakten och Ryssland vill att USA ska spela den här rollen, för då får Ryssland en mer direkt dialog med USA. Blir det med européerna, då sjunker Rysslands internationella status.
USA:s särskilda sändebud Steve Witkoff mötte Vladimir Putin i Ryssland förra veckan, det tredje mötet männen emellan. Några dagar efter mötet skickades ryska robotar mot staden Sumy i Ukraina, där 35 civila dog. Något som Donald Trump kallade ”förfärligt”, men att han hört att ”det var ett misstag”.
Mötet mellan Rubio/Witkoff och de europeiska ledarna i Paris mynnade ut i ett beslut om nytt möte i London nästa vecka. Nästa vecka väntas också USA och Ukraina underteckna det så kallade mineralavtalet länderna emellan, deklarerade Trump under en pressträff i Vita huset. Mineralavtalet handlar i stora drag om att USA ska få ta del av vinsten från Ukrainas gruvnäring, som ersättning för det militära stöd man fått sedan den ryska invasionen.