Efter en tio timmars flygfärd från Los Angeles landade Kim Kardashians privatjet, ett Gulfstream G650-plan, på Marco Polos flygplats i Venedig, skriver Business Insider. Tillsammans med sin syster Khloe Kardashian och mamman Kris Jenner syntes de på bild när de klev ombord på en vattentaxi, innan de kort därefter sammanstrålade med de andra kända bröllopsgästerna skådespelaren Orlando Bloom och modedesignern Domenico Dolce, en av grundarna till modehuset Dolce & Gabbana. Systern Kylie Jenner tog sitt egna privatflygplan över Atlanten och landade på eftermiddagen. Hon följdes åt av Microsoft-grundaren Bill Gates, som flög med sitt C650-plan från Bryssel, skriver tidningen.

Totalt väntas över 90 privatplan flygas in till Venedig enbart för bröllopet, skriver The Guardian. Kostnaden för tredagarsevenemanget uppskattas till runt 97 miljoner kronor.

Andra kända deltagare som flög privat för att vara med på bröllopet var bland annat skådespelaren Leonardo DiCaprio, Oprah Winfrey, NFL-legenden Tom Brady, presidentdottern Ivanka Trump, affärsmannen Jared Kushner, mediemogulssonen James Murdoch och Jordaniens drottning Rania, enligt Business Insider.

Bezos, som är god för 230 miljarder dollar, äger själv tre flygplan. Två av dem ska ha flugit mellan olika destinationer vid Medelhavet de senaste dagarna. Senast på torsdagen ska de ha stått parkerade i Dubrovnik i Kroatien för att inleda firandet med ett skumparty på Bezos superyacht, som då låg förtöjd vid den kroatiska kusten. På kvällen fortsatte festen i 1400-talskyrkan Madonna dell’Orto i Venedig. Bron till kyrkan spärrades av och bevakades av polis under tiden för evenemanget. Säkerheten höjdes samtidigt i hela staden och vattentrafiken begränsades av de lokala myndigheterna.

Dollarmiljardärens bröllop har lett till upprörda känslor bland Venedigs invånare. I flera veckor har man protesterat mot att Bezos och resten av miljardärerna som flockas till staden kommer att göra Venedig till en ”lekplats för de rika”. Budskap som sattes upp runtom i staden var ”No space for Bezos” och ”om du kan hyra Venedig kan du betala mer skatt”.

Till slut ledde demonstrationerna till att själva bröllopet flyttades från att hållas i centrala Venedig till en bit utanför staden, vid Arsenalen.

Stefan Gössling, som forskar på turism och klimat vid Linnéuniversitetet, förstår invånarnas ilska. Långt innan Bezos bröllop aviserades protesterade man mot överturismen som bland annat leder till ökade bostadskostnader. Förra året införde staden en ny turistskatt för dagsbesökare.

– Detta kan ses som en ytterligare eskalering för nu kommer en rik person, som inte bara vill ha boende någonstans utan vill ha hela staden som en slags scen till sitt bröllop. Jag tror att många känner att det räcker nu, säger han.

Vilken klimatpåverkan som alla dessa privatflyg har är också en fråga som provocerar. I en bred uppskattning kan det röra sig om 3 000 ton koldioxidutsläpp, om man räknar med att de nästan 100 flygplanen kommer att korsa Atlanten. Det motsvarar vad runt 2 000 personer släpper ut på ett år.

– När alla måste dra ner på sina utsläpp kan man ju undra hur vi fortfarande har råd med detta, säger han.

De största bovarna enligt honom är dock superyachterna. De skickas ofta i förväg till orterna där de superrika ska semestra och sedan flyger man dit privat.

– Det blir en dubbeleffekt. Och när yachterna går på full fart blir man imponerad över hur mycket bränsle som de drar, fortsätter Stefan Gössling.

Fakta.Så mycket släpper privatflyget ut

Privata flygningar släpper ut alltmer koldioxid, visar en studie av bland annat Stefan Gössling som publicerades i tidsskriften Communications Earth & Environment förra året.

Mellan 2019 och 2023 ökade utsläppen av koldioxid från privatflyg med 46 procent. Nästan 70 procent av alla privatflyg som finns globalt är registrerade i USA.

Den privata flygtrafiken står för nästan 16 av de totala 850 megaton koldioxid som flygtrafiken släpper ut årligen.

Stefan Gössling menar att det är viktigt att hålla de superrika individerna ansvariga för sina utsläpp, när de är en liten andel som står för en stor del av utsläppen – som dessutom ökar år för år. Han ser en problematik i att endast se att utsläppen måste minska ur ett systematiskt perspektiv och bara peka ut de stora företagen och bränsletillverkarna som de som måste ändra på sig.

– Det blir även en fråga om individansvar, när den totala klimatpåverkan i slutänden blir det som 8 miljarder människor gör.

Share.
Exit mobile version