Snart landar Lova Ängsryds barnboksdebut ”Familjen Nilsson och den mystiska appen” på biblioteket i Lövånger. Men till skillnad från andra kapitelböcker för åldrarna 6–9 år har den ingen vanlig författare. Boken är ett DN-experiment, med syftet att undersöka hur lätt det är att sälja AI-genererade barnböcker. Och när ”Familjen Nilsson och den mystiska appen” släpptes den 8 november blev den genast tillgänglig på en rad olika nätbokhandlar, trots att både boken och Lova Ängsryd själv är skapade av AI-verktyg.

E-boken finns listad på ett flertal bibliotek i Sverige, medan den tryckta utgåvan av ”Familjen Nilsson och den mystiska appen” endast har köpts in till en samling: Lövångers bibliotek.

När DN ringde till Lövånger i fredags för att berätta sanningen om ”Familjen Nilsson och den mystiska appen” var biblioteket stängt på grund av snöstorm. Men efter helgen är biblioteksassistenten Linda Åkermo åter på plats och svarar på DN:s mejl om boken.

– Vi är ett litet bibliotek så vi är två som jobbar och samma två som beställer böcker. Nu när jag vet vilken bok det gäller så kan jag på rak arm säga att det är jag som är berörd, skriver Linda Åkermo.

Filialen är ett av nio närbibliotek i Skellefteå kommun och har öppet två dagar i veckan. Linda Åkermo berättar att inköpet av ”Familjen Nilsson och den mystiska appen” var ett inköpsförslag från en familj i närområdet.

– De hade fått tipset från en hemsida hos en bokhandel i Umeå. Sonen i familjen var väldigt sugen på att läsa boken som inte fanns i vår katalog, skriver Linda Åkermo.

Eftersom nätbokhandlar varken kontrollerar eller informerar ifall böcker är AI-genererade, framgick det inte att texterna och illustrationerna i ”Familjen Nilsson och den mystiska appen” är skapade med hjälp av en chattrobot.

– Jag kan ärligt säga att den inte hade blivit inköpt om jag hade varit mer ifrågasättande, menar Linda Åkermo och berättar att frågan om AI-genererat material diskuteras mycket inom hennes arbetsgrupp på Skellefteå folkbibliotek, liksom inom biblioteksvärlden i stort.

Linda Åkermo hänvisar till en krönika i Magasin K (21/10) där biblioteksutvecklaren Magdalena Ivarsson beskriver en ökning av antalet självpublicerade barnboksförfattare och hon menar att nästan samtliga av dessa böcker har ”åtminstone en AI-genererad framsida, och vad jag misstänker delvis AI-genererat innehåll”. Sedan landar Ivarsson i följande slutsats: ”Låt oss börja med att inkludera riktlinjer för inköp av AI-genererat material i våra mediepolicys. Att ta ställning är en bra början.”

När DN når fram till Linda Åkermo på telefon på tisdagen har ”Familjen Nilsson och den mystiska appen” ännu inte kommit fram till Lövånger.

Hur kommer ni att hantera boken på biblioteket?

– Först och främst kommer pojken som ville läsa boken att få läsa den, det är det primära. Sedan har vi faktiskt pratat om att använda den som ett exempel på en AI-bok i vårt läsfrämjande arbete. Vad blir egentligen kontentan av en sådan här bok och hur ser språket ut?

Använda boken som ett pedagogiskt verktyg alltså?

– Ja, det är lite så vi har tänkt i första hand, men vi har inte tagit ställning till om vi behåller boken i katalogen eller inte.

Vad tänkte du själv när du insåg att ”Familjen Nilsson och den mystiska appen” var AI-genererad?

– ”Shit, att det är så enkelt att det bara slinker förbi ens ögon.”

Linda Åkermo berättar att biblioteket använder BTJ och tittar på andras bedömningar vid stora beställningar, men att de brukar vara generösa kring inköpsförslag från allmänheten. Dock menar hon att det skulle underlätta med märkning och riktlinjer kring AI-genererade böcker, både för bibliotek och för läsare.

– Det ska väl inte vara förbjudet att använda AI, men var tydlig med det i sådana fall, säger Linda Åkermo.

Läs också:

Den här barnboksförfattaren finns inte på riktigt

Share.
Exit mobile version