I förra veckan valde USA under visst hemlighetsmakeri att trycka på pausknappen för en vapenleverans till Israel.

Nu väljer president Joe Biden att tala klartext.

Om Israel går in i tättbefolkade områden i Rafah kommer USA att sätta stopp för leveranserna av offensiva vapen. Då blir inga fler bomber och artillerigranater.

– Jag har gjort klart för Bibi och krigskabinettet – de kommer inte att få vårt stöd om de fortsätter till tättbefolkade områden, sade Joe Biden i en intervju på CNN i natt.

”Bibi” är ett smeknamn på den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu – som har en allt mer spänd relation med Vita huset.

Joe Biden ställde sig helhjärtat bakom Israel efter Hamas terrorattacker den 7 oktober förra året. Men hans parti – Demokraterna – är djupt splittrat. Många unga och progressiva väljare är kritiska till Israels bombningar.

Så sent som i ett tal i tisdags betonade den amerikanske presidenten att det var Hamas som släppte loss terrorn och ”brutaliserade” israelerna. Han riktade också skarp kritik mot trakasserier av judiska studenter på amerikanska universitet.

Nu riktar han sig till Netanyahu.

I intervjun på CNN medger han att det militära biståndet från USA har bidragit till civilbefolkningens lidande.

– Civila har dödats i Gaza som en konsekvens av dessa bomber och andra sätt där de ger sig på tättbefolkade områden, sade Biden.

Beskedet från Vita huset innebär inte ett totalstopp för det militära samarbetet. Tvärtom kommer USA att fortsätta stötta Israels försvar och det israeliska luftvärnsrobotsystemet Iron Dome.

– Vi kommer att fortsätta att se till att Israel är säkert, sade Biden.

Republikanernas ledare i senaten och representanthuset, Mitch McConnell och Mike Johnson, kritiserar beskedet och ifrågasätter om Biden lever upp till löftet om att stå bergfast bakom Israel.

Share.
Exit mobile version