Virussjukdomen riskerar att få snabb spridning mellan klövdjur, som drabbas av feber och smärtsamma blåsor och sår i munnen och på klövar och spenar efter insjuknandet.
I veckan utlyste Slovakien nationellt nödläge sedan mul- och klövsjukan upptäckts på tre olika gårdar. Under vintern visade sig en besättning tyska vattenbufflar ha smittats av viruset, och i mars rapporterade Ungern sitt första utbrott på 50 år. Landets militär har därefter fått i uppdrag att vidta smittskyddsåtgärder för att hindra spridning.
Över 3 000 djur på ungerska gårdar nära gränsen har slaktats och begravts efter att smittan upptäckts bland besättningarna. Det har väckt oro hos lokalbefolkningen.
– Vi har våra egengrävda brunnar. Vi är rädda att det ska kontaminera dricksvattnet, sade Mihály Bakos till Euronews i slutet av mars.
Utvecklingen har fått EU:s chefsveterinärer att hålla extrainsatta möten.
Österrike stängde på lördagen 24 mindre gränsövergångar till Ungern och Slovakien. På andra håll genomför hälsomyndigheterna noggranna kontroller av fordon som passerar in i landet. Bilar har desinficerats med hjälp av särskilda virusmattor, enligt Euronews. Polis har också sökt igenom fordon efter köttprodukter.
I samband med utbrottet i Ungern meddelade den svenska myndigheten Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) att unga djur med risk att smittas av viruset hade förflyttats mellan Ungern och Sverige under de föregående tre månaderna. Svenska myndigheter fortsätter att följa utvecklingen noga.
Vid spridning riskerar smittan att få stora ekonomiska konsekvenser på grund av produktionsbortfallet i köttindustrin och de exportrestriktioner som kan behöva införas vid ett omfattande utbrott.
Viruset smittar enkelt vid direktkontakt mellan djur, men också genom indirekt exponering som transportfordon eller redskap, enligt SVA. Vid rätt väderförhållanden kan smittan spridas flera kilometer med vinden.
Att människor infekteras av viruset är sällsynt, men drabbade kan då uppleva milda influensaliknande symtom.