Något av det mest romantiska man kan göra i Cambridge är att åka på en puntingtur – i alla fall enligt diverse brittiska kärlekskomedier. Även den som inte är bekant med termen punts har säkerligen sett de långa, flatbottnade träbåtarna som skjuts fram med hjälp av en lång stav. Punts är en vanlig syn på floden Cam som ringlar sig mellan anrika universitetsbyggnader och grönskande gräsmattor. Båtarna som ursprungligen användes för att transportera varor, har blivit en populär förströelse för studenter och besökare. Att hänga med på en båttur är också ett utmärkt sätt att få se de majestätiska universiteten från vattnet.

Puntingföretaget Scudamore ligger vid floden, där en grupp kor står och idisslar under ett stort pilträd. Ett hundratal nötkreatur strövar fortfarande omkring bland stadsparkerna och de gotiska tornen i Cambridge, som ett tecken på stadens excentricitet.

University of Cambridge är Storbritanniens näst äldsta universitet och grundades 1209. Universitetet är uppdelat i 31 olika college som alla drivs fristående. De flesta av skolorna öppnades först av munkar som höll i undervisningen, ­berättar puntern Ben medan han stakar oss uppför floden.

King’s college är utan tvekan det pampigaste, och kapellet som hör till colleget är imponerande. Strax efter når vi Trinity college som har en vinkällare med över 25 000 flaskor med många sällsynta viner. Trinity kan också ståta med hela 34 Nobelpristagare. Vi får också veta att kung Charles studerade här som ung.

Vi passerar flera kända byggnadsverk, Ben pekar till exempel ut den sofistikerade ingenjörskonsten i Mathematical Bridge vid Queens College som ser ut att vara byggd av plockepinn.

Nu är det dags att äta något. Ett naturligt första stopp är Fitzbillies i backen ovanför kajen, ett färgstarkt kafé som frekventeras av både studenter och professorer. Kaféets uppskattade specialitet är Chelsea buns, en riktigt klistrig kanelbulle med extra frostning ringlad ovanpå. Skådespelaren Stephen Fry ”levde på Fitzbillies Chelsea buns” när han studerade enligt ett av hans inlägg på X, före detta Twitter.

Gerla de Boer som driver Cambridge food tour tar oss med på en tur genom en rad mysiga små gator i Cambridges centrum som alla har sin egen atmosfär med butiker och restauranger. På Green Street ligger Knoops, där man kan få varm choklad i olika smaker serverat med grädde eller andra toppingar. På samma gata hittar man också Cambridge Gin Laboratory där du kan gå en ginkurs och även tillverka din helt egna gin med klassiska eller nydanande smaksättningar.

Väl dold bakom The Round Church ligger The Orator, en chic och modern bar. Den har länge fungerat som ett privat vardagsrum åt en av världens äldsta debattklubbar, The Cambridge union, som besökts av bland andra Bill Gates, Theodore Roosevelt och Robert De Niro. Här finns en rad cocktailar att välja mellan, från klassiska Old fashioned till en skiktad River Cam iced tea, där det bruna i drinken symboliserar flodbanken, det blå vattnet och rosmarinkvisten gräset på sidan om floden.

The Cambridge Cheese Company ligger också lite gömt på en bakgata, men när man väl har kommit in genom dörren öppnar sig en värld av ostar. Butiksföreståndaren Camilla Marshall-Lovsey låter oss prova både lokala och internationella godsaker, som en hantverksost på fårmjölk och ett par av butikens över 50 sorters goudaost.

På Bread and Meat på Bene’t Street hittar man ljuvliga porchettasmörgåsar. Här långsteker man stora fläskstycken varje natt. Den örtspäckade fläskrullen ligger under en värmelampa på disken som en dyrbar juvel och serveras uppskuren i tunna skivor med salsa verde på en frasig baguette. Är det mycket folk vid de rustika borden i restaurangen kan man kila in i gränden vid sidan om och ringa på klockan. Där kan man beställa smörgåsen och ta med för cirka 140 kronor.

När vi passerar King’s college på stadssidan sprids en förförisk doft av grädde och socker. Den kommer från Fudge Kitchen, där man tillverkar den mjuka, lite gryniga och söta kolan som britterna älskar.

Utanför Corpus Cristi college på Trumpington Street måste man bara stanna till och titta på The Corpus Clock. Den makalösa skapelsen är som tagen ur en Harry Potter-film, där en mekanisk gräshoppa stor som en schäfer matar fram ett enormt kugghjul under sig. Precis som tiden ibland upplevs gå för långsamt eller för fort går även den här klockan bara rätt ibland, ungefär var femte minut.

Därefter fortsätter vi vår tidsresa på puben The Eagle med anor från 1600-talet. Det var här som forskaren Francis Crick vid lunchtid 1953 avslöjade att han och kollegan James Watson upptäckt ”livets hemlighet” efter att ha utvecklat en tes om dna-molekylens struktur. För att hedra deras rön tillverkar och serverar puben en hantverksöl som man kallar Eagles dna. Men puben har mer historia än så att bjuda på. I de bakre environgerna ligger den så kallade RAF-baren. Under andra världskriget var den ett populärt vattenhål för stridspiloter, och i taket har de skrivit hälsningar med läppstift, stearinljus och tändare.

Det är knappast för det livliga nattlivet som turisterna besöker Cambridge, men det betyder inte att det är obefintligt. Även om studenterna är hemma och pluggar för det mesta finns det ändå över hundra pubar och barer att välja på för en kväll på stan. The Cambridge Brew House har ett eget mikrobryggeri för ale, och på puben The Town and Gown har man varje vecka ståupp­shower, kabaréer och andra föreställningar.

Om det finns en plats i världen som är som skapad för bokmalar är det ändå Cambridge. Här finns ett överflöd av bokhandlar att utforska och litterära platser att besöka. Från ett par sköna fåtöljer på Cambridges University Arms hotel som öppnade 1834 tar bokbutlern Laura med oss på en litterär resa genom staden. Hon berättar att det finns över hundra bibliotek i Cambridge. Ett av de främsta biblioteken är vackra Wren library på Trinity college som bland annat förvarar många böcker från vetenskapsmannen Isaac Newtons bibliotek, hans anteckningsbok och ett exemplar av hans ”Philosophiae Naturalis Principia Mathematica” med hans noteringar i. Det finns även en mängd originalmanus förvarade här, som till exempel AA Milnes ”Nalle Puh”.

Alla böcker i hyllorna på University Arms hotel har någon sorts koppling till staden Cambridge eller dess elever. I mitt rum hittade jag till exempel en biografi över det matematiska geniet Alan Turing som var så fängslande att jag nästan missade vår middagsbokning på hotellrestaurangen Parker’s Tavern. Gäster kan be att få en specifik bok levererad till hotellrummet, eller förslag på böcker som skulle kunna passa utifrån ens intressen och preferenser.

En eftermiddag tar vi en boktur och slinker in på antikvariatet G David Book­seller. Låt dig inte luras av den oansenliga lilla dörren, när du väl har passerat öppnar sig ett helt Narnia av rum, korridorer, trappor och källare fullproppade med både nya böcker och sällsynta samlarföremål bakom glas. The Haunted Bookshop öppnade redan på 1700-talet i en liten gränd i stadens centrum. Affären sägs vara hemsökt av ett spöke, men är framför allt en fantastisk barnbokhandel som också säljer vackra, illustrerade böcker för vuxna.

Givetvis har Cambridge också en rad fantastiska museer. Runda med fördel av vistelsen med ett besök på The Fitzwilliam museum med konst från hela världen, eller det fascinerande Museum of archaeology and anthropology med en mäktig samling artefakter.

Innan vi lämnar Cambridge för denna gång kan vi bara konstatera att även humorn bland stadens invånare matchar det som anstår en kunskapsstad. På flera platser hittar vi graffiti på latin, och vid Portugal Place sitter en varningsskylt om vad som kan hända om du lämnar din cykel vid gjutjärnsstaketet – enbart på latin och grekiska.

Här hittar du våra resereportage.

Share.
Exit mobile version