Tyskland uppges förbereda för ett scenario där säkerhetsläget i Libanon försämras till den grad att utländska medborgare måste evakueras, enligt medieuppgifter under augusti. Under onsdagen rapporterade BBC att mer än tusen brittiska militärer har satts i beredskap för att föra ut brittiska medborgare från Libanon.

I ett mejl till DN skriver tyska UD att ”tillsammans med andra departement, i synnerhet försvarsministeriet, arbetar vi med alternativ för hur man kan hjälpa tyskar i regionen i händelse av en nödsituation”.

Sverige har valt en annan väg och har som enda nordiska land tillfälligt stängt sin ambassad i Libanon och flyttat den till grannlandet Cypern.

Utrikesminister Tobias Billström (M) säger till DN på torsdagen att Sverige inte är en av länderna som förbereder för en eventuell evakuering från Libanon om säkerhetsläget skulle försämras ytterligare.

– Nej. Sverige har gjort en annan bedömning. Vi har i nio månader avrått från alla resor till Libanon och uppmanat svenskar att lämna landet. Vi har tydligt och återkommande förklarat att svenskar som trotsat avrådan inte kan räkna med hjälp från staten vid ytterligare försämrat läge, säger han.

Även Tyskland har under lång tid haft en avrådan mot resor till Libanon, och uppmanar sina medborgare att lämna landet, enligt tyska utrikesdepartementet.

Tobias Billström framhåller att det under lång tid funnits en avrådan för svenska medborgare att resa till Libanon, och att personer som ändå rest dit haft gott om tid på sig att lämna landet. Därför finns ingen anledning att påbörja en evakueringsoperation, som Tyskland uppges göra.

– I synnerhet inte eftersom det fortfarande finns kommersiella transporter från Libanon som går att nyttja, säger Tobias Billström.

Om situationen mellan terrorgruppen Hizbollah och Israel skulle försämras under helgen och svenskar inte längre kan ta sig till andra länder, hur ser Sveriges inställning ut då?

– Sveriges inställning har varit densamma hela tiden och det är därför vi har kommunicerat så tydligt som vi har gjort under de här veckorna och månaderna som ligger bakom oss. För situationen kan bli så allvarlig att det helt enkelt inte går att hjälpa svenskar i Libanon, säger han.

– Staten har inte en skyldighet att genomföra en insats under de förhållanden som väntas råda.

Den 1 augusti skärptes även UD:s reserekommendation till Israel till en ”avrådan från alla resor till landet.” Tidigare, från 7 oktober i fjol, fanns en avrådan från ”icke nödvändiga” resor till Israel och från alla resor till vissa delar av landet. Men till skillnad från Libanon uppmanas inte svenska medborgare nu att lämna Israel.

Varför inte?

– Svenskar uppmanas att lämna Israel i form av att man avråder från alla resor till Israel, säger utrikesministern.

Han menar dock att säkerhetsläget i Libanon och Israel skiljer sig åt, vilket påverkar UD:s bedömning.

– Den utgår från en helhetsbedömning av flera faktorer där bland annat problemen som finns i Libanon med instabilitet är ett tydligt exempel på detta, säger Tobias Billström.

Läs mer: Svensk-libanesiska Fayrouz vill inte lämna Libanon: ”Det här är mitt land”

Share.
Exit mobile version