Det är en ovanlig torsdag på utrikesdepartementet. Journalisterna avlöser varandra i entrén. Tobias Billström (M) tar emot i sitt arbetsrum några trappor upp i Arvfurstens palats. Han säger att han känner sig vemodig men stolt.

– Nu när jag fyllt 50 år måste man ställa sig frågan vad man ska göra med den tid som återstår i arbetslivet, säger han.

Tajmningen – mitt i mandatperioden, i budgettider och med bara några dagar till riksmötets öppnande – väckte förvåning i regeringskretsar och i Moderaterna.

– Snart är vi på väg in i den period i partiernas liv där det är dags att räcka upp handen och säga om man står till förfogande ytterligare fyra år, i mitt fall i riksdagen. Jag är inte beredd att göra det, då kommer jag att ha förbrukat ytterligare tid, säger han.

Efter Tobias Billströms besked har det förekommit flera medieuppgifter om att bakgrunden till hans avgång skulle handla om konflikter internt i regeringen, bland annat om synen på Gaza och Israel.

– Att vi är tre partier som ibland inte tycker exakt likadant och att det pågår ständiga förhandlingar och diskussioner är ingenting unikt för relationen mellan UD och partierna i samordningen. Det finns på alla håll och kanter ständiga diskussioner, jag känner inte att det här är något som varit extra speciellt eller varit värt att uppmärksamma.

I samband med regeringsskiftet 2022 inrättade Ulf Kristersson en ny funktion i statsrådsberedningen, statsministerns departement – ett nationellt säkerhetsråd under ledning av den nationelle säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm, som också är Kristerssons barndomsvän.

Finns det en konkurrenssituation mellan dig och den nationelle säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm när det gäller utrikespolitiken?

– Nej, nej, inte alls. Tvärtom är det så att statsministern alltid har sista ordet i de här frågorna och han måste naturligtvis ha rådgivare ibland. Och den rådgivaren har varit en statssekreterare med ansvar för utrikesfrågorna, sedan 2022 är det en person som är nationell säkerhetsrådgivare.

Ekot rapporterade på onsdagen uppgifter om att en konflikt med statsminister Ulf Kristersson låg bakom beslutet att lämna. Det skulle handla om tillsättningen av en ny kabinettssekreterare, utrikesministerns högsta tjänsteman.

– Vad gäller de här påståendena kan jag säga att det inte stämmer, relationen mellan mig och statsministern är god, säger Tobias Billström.

Hade du ett förslag på kabinettssekreterare som inte godtogs av Ulf Kristersson?

– Nej, det här är ett mycket märkligt påstående. Jan Knutsson, som var min kabinettssekreterare tidigare, utsågs i våras till ny Natoambassadör men kvarstod som kabinettssekreterare fram till den 25 augusti. Vid det laget hade redan jag sagt att jag inte ville fortsätta som utrikesminister. Därför har det aldrig startats ett arbete med att utse en ny kabinettssekreterare, säger han.

Enligt Billström avgörs den typen av beslut i samtal mellan statsministern och den berörda ministern, det är ingenting som diskuteras i kretsen med de andra Tidöpartierna.

– Det har ingenting med verkligheten att göra över huvud taget.

Hade du meddelat redan i augusti att du skulle sluta?

– Vid den 25 augusti när Jan Knutsson klev av hade jag redan kommit fram till att jag inte ville fortsätta. Datumet när jag meddelade detta till statsministern behöver vi inte gå in på i det här fallet. Det viktiga är att understryka att det aldrig startats någon process, säger han och syftar på en rekryteringsprocess.

Billström säger att han inte vill ha en diskussion som rör datum.

Kommer vi någonsin få hela förklaringen till varför du lämnar?

– Du har fått hela förklaringen, säger han och tillägger att det hände något när han fyllde 50.

– Då måste man titta på var man befinner sig någonstans i arbetslivet. Politik och politiska förtroendeuppdrag är något man har till låns. Jag har varit med tillräckligt länge för att förstå hur de här principerna fungerar.

Läs mer: Källor: Billströms besked en chock för partiet

De kan ta över som utrikesminister efter Tobias Billström

Fallskärm på mångmiljonbelopp för Billström

Share.
Exit mobile version