”Tysk expressionism – Konstnärsgruppen Brücke och modernismens början”

Moderna museet, t o m 9/3

Expressionistgruppen Brücke bildades 1905 i Dresden och är Tysklands främsta bidrag till modernismen. Moderna museet är först i Sverige med en stor presentation av gruppen och fokuserar främst på verk av grundarna Ernst Ludwig Kirchner, Fritz Bleyl, Erich Heckel och Karl Schmidt-Rottluff. De använde flera nyskapande grepp för att nå ut med sin konst och få liv och rörelse i sina motiv. Resultatet är ett färgstarkt måleri med förenklade former, som spritter av livsglädje.

”Hertervig – Hill. Dröm och verklighet”

Waldemarsudde, t o m 26/1

Svensken Carl Fredrik Hill (1849-1911) och norrmannen Lars Hertervig (1830-1902) är två särlingar i konsthistorien, som samtidigt hade många likheter – båda välutbildade, skickliga konstnärer som drabbades av schizofreni och båda visionära landskapsmålare. Det visar Waldemarsudde i en dialogutställning, där besökarna själva kan jämföra deras visuella världar. Här återkommer stämningsmättade landskap med mörka skyar, förvridna träd och ensliga gestalter men även mer drömlika motiv.

Frida Orupabo: ”On Lies, secrets and silence”

Bonniers konsthall, t o m 10/10

Sociologen Frida Orupabo fick ett stort genomslag med sitt Instagramkonto @nemiepeba, vilket ledde vidare till en internationell konstnärskarriär. Hennes klippdockslika fotomontage är uppbyggda av bilder från internet, som hon manipulerar och förvränger i ett utforskande av identitet, könsroller och rasism, i synnerhet föreställningar om den svarta kvinnokroppen. Hennes separatutställning på Bonniers konsthall cirklar kring komplexa relationer i hemmets sfär.

”Vuoi ihán – samisk samtidskonst”

Ekshäradsgården, Skansen, helger t o m 27/10

Utställningen ”Vuoi ihán” på Skansen innehåller överraskande verk av sex samiska konstnärer och är producerad av nya institutionen Verdde, som vill synliggöra mångfalden i samisk kultur. Här med allt från en Johnny Cash-cover och mattor av konstgjorda djurhudar, till storblommigt klädda gestalter i snölandskap. En särskild upplevelse är Sunna Nousuniemis video, där hon framkallar ASMR-ljud genom att krafsa på päls och läder, till tänkvärda citat på mjukaste nordsamiska.

”Gazing bodies”

CF Hill, t o m 4/10

CF Hill har lämnat sina stora, flotta lokaler på Västra Trädgårdsgatan och flyttat in i ett spatiöst rum i Armémuseums Östra hall från 1770. Invigningsutställningen ”Gazing bodies” innehåller verk av 22 konstnärer, varav några inlånade målningar som Karin Mamma Anderssons nutidsklassiker ”About a girl” och en magnetisk iris av Ulla Wiggen. Det lösa temat anknyter till postmodern teori om den manliga blicken på en objektifierad kvinnokropp men som titeln antyder kan objekt bli subjekt som stirrar tillbaka.

”Katrine Helmersson. En mémoire”

Björkholmen gallery, t o m 28/9

I somras dog Katrine Helmersson, blott 66 år gammal. Galleristen Roger Björkholmen handhar kvarlåtenskapen och har gjort en minnesutställning med nyckelverk från hela konstnärskapet. Det börjar med genombrottsserien ”La Veuve”, gipsfallosar med bitmärken från 1992, och avslutas 2022 med ”Celestial bodies IV”, engelska för himlakroppar som samtidigt liknar sköldar. Helmerssons sinnliga konst hämtade inspiration från surrealismen men även från Medelhavskulturer, Indien och Mali.

Share.
Exit mobile version