I ljuvaste försommaren drämde regeringen till det svenska konstlivet genom att klubba sammanslagningen av Moderna museet, ArkDes och Statens konstråd. Trots en usel utredning, med mängder av fel. Trots remissinstansernas samstämmiga NEJ.
Nu måste Moderna museet förbereda tvångsäktenskapet och inordna ArkDes och Konstrådet i samma myndighet. Utan extra anslag och dessutom på rekordtid, ett halvår. Det enda lilla positiva är att cheferna tillsammans får bestämma hur den nya organisationen ska se ut.
Detta brutala sätt att ”effektivisera” genom att minska antalet myndigheter har många med mig chockats av – men i nya moderaternas lingo heter det att kulturarbetare är ”en bortskämd grupp” och kulturvärlden har ”väldigt många gråterskor” (se DN 28/5).
Ja nog sörjer vi. Fast det för regeringens respektlösa attityd till sakkunskap och neddragningar i kulturbudgeten. Enligt en färsk rapport är museerna i djup kris, främst beroende på resursbrist och lägre bemanning (se DN 6/5). ”Svältkuren” gäller även åtskilliga konsthallar.
Att i detta läge ändå leverera en massa intressanta utställningar är ett smärre mirakel. Jag kan lova en pangsommar i konst-Sverige. Dessutom ovanligt många publikmagneter – bara i Stockholm och just på Moderna museet den samiska konstnären Britta Marakatt-Labba. På Liljevalchs den världsunika fågelskildraren Lars Jonsson och på Nationalmuseum älskat måleri av Hanna Hirsch Pauli.
Vidare bjuder Triennalen i Västernorrland på konstupplevelser på tio platser i regionen. Där är det verkligen på sin plats att tacka för ideella eller lågbetalda insatser av engagerade kulturarbetare – allt annat än bortskämda. Men mest uppseendeväckande denna sommar är antalet högoktaniga utställningar i södra Sverige.
Anna Odell, en av landets mest omtalade konstnärer, visar ett nytt, utmanande filmverk på Kalmar konstmuseum – ett garanterat dragplåster. Likaså Elisabeth Ohlsons retrospektiv på Fabriken nära Kivik, med fotoserier som det djärva storverket ”Ecce homo” och det sista, djupt berörande projektet ”Döden”, som inkluderar hennes egen bortgång.
Denna skånska utställningssommar lär slå alla rekord. På Österlen visas även Jan Håfströms retrospektiv och på Bjärehalvön bemärkta Charlotte Gyllenhammar på kulturhuset Ravinen.
Vidare kan Malmö skryta med ”årets konstscoop” (se DN 2/6); Lars Fredriksons nyskapande verk på konsthallen. Därtill Kiki Smiths makalösa vävar på Moderna museet och samiska Outi Peskis intrikata verk på konstmuseet.
I Lund har Skissernas museum två höjdare; EvaMarie Lindhals mångbottnade ”museifauna” och efter midsommar Anonymouses mysteriösa miniatyrhus. I Lunds botaniska trädgård visas dessutom Bigert & Bergströms brinnande aktuella ”Broken Greenhouse – Gestaltade klimatframtider”.
En föregångare vad gäller naturskydd var Dag Hammarskjöld, vars gård Backåkra på Österlen är ett museum. Här presenteras FN:s generalsekreterares engagemang i fred, kultur och natur, nu även verk av konstnären Bo Beskow, Hammarskjölds likasinnade vän. Högst angelägna teman i dag, dessutom i ett fredat, vidunderligt vackert landskap.
1 Fabriken, Bästekille
”Elisabeth Ohlson. Retrospektiv”, t o m 2/11. Info på fabrikenbastekille.se
Den kända fotografen Elisabeth Ohlson dog i höstas och nu hyllar Fabriken på Österlen hennes nyskapande fotokonst med en omfattande retrospektiv. Här ingår drygt 300 bilder från över 40 års kamp mot fördomar och för inkludering. Central är den modiga, omdebatterade sviten ”Ecce homo” från 1998, där bibliska motiv tolkades med hbtq-personer i huvudrollerna. Minst lika starkt är hennes sista projekt ”Döden”, med människor i livets slutskede, inklusive skildringar av konstnärens egen bortgång.
2 Rikstolvan, Järrestad
Jan Håfström. ”Jag är vägen sanningen och livet”, 28/6-9/8. Info på rikstolvan.se
I sommar fyller Jan Håfström 88 år. I en film och en stor utställning på Rikstolvan på Österlen summerar den välrenommerade konstnären sitt livsverk. Titeln ”Jag är vägen sanningen och livet” från Johannesevangeliet har han textat i en pratbubbla till Fantomens och sitt alter ego Mr Walker. I urvalet ingår verk från 1969 fram till i dag, varav många kommer från Håfströms ateljé. En kortversion av Staffan Juléns film visas på konsthallen och det färdigklippta porträttet på SVT i höst.
3 Skissernas museum, Lund
EvaMarie Lindahl. ”The Museum Fauna”, t o m 2/11. Info på skissernasmuseum.se
EvaMarie Lindahl använder metoder från kritiska djurstudier i sitt konstnärliga forskningsprojekt på Skissernas Museum. Inför ”The museum fauna – lost tails and unheard stories of resistance” har hon synat 40 000 verk i museets och universitets konstsamlingar och valt ut talade motiv. Utifrån djurens perspektiv formulerar hon en alternativ konsthistoria, skärskådar maktrelationer och osynliga offer – nermalda i konstnärsmaterial. Den grymma seden att svanskupera hästar bearbetas i flera verk.
4 Landskrona konsthall
Petra Gipp. ”DDR : flyktens spår” t o m 31/8. Info på landskrona.se
Landskrona konsthall i idylliska Slottsparken är en stilig glasbyggnad från 1963 som nu är återställd i originalskick – en perfekt miljö för arkitekten Petra Gipps personliga konstprojekt. Utifrån sin pappas flykt från DDR, resor i hans spår, arkivstudier, intervjuer och egna minnen har hon undersökt hur flykt och gränser kan påverka människors rumsliga identitet. I utställningen ingår en film, ett ljudverk och 11 platsgjutna betongskulpturer som relaterar till såväl människokroppen som arkitekturen.
5 Kalmar konstmuseum
Anna Odell. ”Makten och barnet”, t o m 16/11
I Anna Odells nya, utmanande film ”Makten och barnet” på Kalmar konstmuseum ställs obekväma frågor om föräldrars herravälde över sina barn. I filmen agerar Odell tillsammans med sin sexårige son och två dockor som föreställer dem själva. Sonen tycker att det är roligt att vara med tills det inte längre handlar om fri lek på hans villkor – varpå konstnären måste använda olika metoder för att få sin vilja igenom. Utställningen omfattar även tidigare arbeten som ”Rekonstruktion – Psyket” från 2024 och ”Haverikommission” från 2013.
6 Nordiska akvarellmuseet, Skärhamn
”En värld av mönster”, t o m 14/9. Info på akvarellmuseet.org
Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn på Tjörn fyller 25 år, vilket firas med axplock ur samlingen jämte ”En värld av mönster”. Här ingår både historiska och nutida mönsterskisser, från William Morris till Shahzia Sikander. Utställningen vill ge ett nytt perspektiv på det flexibla akvarellmediet genom att utforska dess roll i mönsterskapandets process och utveckling. Museet är dessutom ett vackert utflyktsmål vid havet och ligger nära Pilane skulpturpark, i år med tillskott av Ugo Rondinone.
7 Jönköpings läns museum
Leif Engström. ”Ljusets rörelser”, t o m 21/9. Info på jonkopingslansmuseum.se
Värmlänningen Leif Engström är numera bosatt i Stockholm och hyllad för sina fotorealistiska målningar av ett folkhem i sakta förfall. Det är vardagliga men samtidigt poetiska förortsmotiv i skiftande ljus och där växtligheten håller på att ta över. Utställningen ”Ljusets rörelser” på Jönköpings länsmuseum visar ett urval av hans målningar med betonglandskap men också tät skog. Här finns referenser till nationalromantiskt landskapsmåleri men även science fiction och japansk bildkultur.
8 Östergötlands länsmuseum, Linköping
”Johan Krouthén. Ljus i verklighetens skugga”, t o m 5/10. Info på ostergotlandsmuseum.se
Den folkkäre Linköpingskonstnären Johan Krouthén (1858-1932) var en av 1880-talets friluftsmålare som drog till Paris och Skagen. Östergötlands länsmuseum har en stor samling verk av Krouthén, som nu kompletterats med betydande inlån till en monografisk utställning. Curatorn Ebba de Faire har även skrivit en bok om konstnären, som skildrade tidens småborgerliga liv i stan och ute i naturen, med foton som arbetsredskap. Hans idylliserande drag adresseras också.
9 Nationalmuseum, Stockholm
”Hanna Hirsch Pauli. Konsten att vara fri”, t o m 11/1 2026. Info på nationalmuseum.se
Nationalmuseums utställning med 130 verk av Hanna Hirsch Pauli (1864-1940) ger för första gången en heltäckande bild av hennes långa konstnärsliv. Den bygger på curatorn Carina Rechs forskning utifrån ett arkivfynd med konstnärens omfattande korrespondens, fotoalbum, skissböcker och teckningar. Fram stiger en karismatisk, viljestark person och egensinnig konstnär. Okända verk blandas med älskade målningar som ”Frukostdags” och det ikoniska vänporträttet av Venny Soldan-Brofeldt.
10 Örnsköldsvik m fl platser i Västernorrland
Triennalen i Västernorrland: ”Det stora oväsendet, t o m 21/9. Info triennalen.se
Konstfrämjandet i Västernorrland arrangerar i sommar sin andra triennal, nu på tio platser i regionen, med störst koncentration av utställningar i Örnsköldsvik och Härnösand. Triennalen tar avstamp i häxprocesserna 1675 i Ångermanland där över 70 oskyldigt dömda avrättades, främst kvinnor. 32 konstnärer, varav Monica Sjöö är mest känd, behandlar teman som våld, miljöförstöring och konspirationsteorier, men också folktro, gudinnemyter och drömmar om en hållbar framtid.
Läs mer om konst