Den 33-åriga reportern Natasha Bertrands brott? Hon har tillsammans med två kollegor återgivit innehållet i en läckt underrättelserapport inifrån det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon, som når den preliminära slutsatsen att USA:s bombningar i början av veckan sannolikt inte utplånade Irans kärnvapenprogram, vilket Trump hävdar att de visst gjorde.
Presidenten anklagar därmed Natasha Bertrand för något som låter som landsförräderi: hon ”försöker störta våra Patriotpiloter genom att få dem att se dåliga ut när de gjorde ett TOPPEN-jobb”, klagar Trump i en uppdatering. I ett pressmeddelande förtydligar Vita huset att ”Irans kärnvapenanläggningar har utplånats – andra antydningar är falska nyheter”.
Det är talande att det grövsta angreppet på enskild reporter från Donald Trump hittills under mandatperioden sker inom ramen för försvarsrapporteringen.
I militära sammanhang har repressionen från överbefälhavaren gått långt. Vid den ledande militärhögskolan West Point har lärare och den ledande bibliotekarien sagt upp sig i protest mot ett presidentdekret som förbjuder dem att undervisa och informera om rasism och feminism. Den första kvinnan någonsin som tjänade som chef för USA:s flotta, Lisa Franchetti, fick sparken i februari. Liksom den andra afroamerikanen i landets historia på nyckelposten som joint chiefs of staff, CQ Brown.
Efter läckan av den preliminära rapporten från Pentagon i början av veckan avser Vita huset att begränsa kongressledamöters tillgång till militära underrättelser. Det är genom oppositionen i representanthuset och senaten som kalla fakta inifrån myndigheterna ibland läcker. Nu ska den kanalen alltså täppas till.
Attackerna mot journalister och deras uppgiftslämnare med anledning av Iranrapporteringen sker samma vecka som Trump besöker Europa och välkomnas med silkesvantar av Natos generalsekreterare Mark Rutte. Europeiska ledare har sett på tv hur angenämt man kan ha med Trump när han känner sig bekräftad.
Problemet är att Ruttes sms till Trump – där han beskriver Iranbombningarna som extraordinära insatser som gjort oss alla säkrare – indirekt bekräftar attackerna på journalister som vågar rapportera en mer nyansrik bedömning av bombningarna. Journalisterna och deras sanningsanspråk blir collateral damage i Natochefens fjäskoffensiv. Han säger vad Trump vill höra snarare än vad de preliminära underrättelserna gör gällande.
Samma liberala demokratiska rättigheter som Natomedlemmar nu ska avsätta 5 procent av sina länders bnp för att försvara på slagfälten – yttrandefrihet, meddelarfrihet, tranparens – undergrävs av försvarsalliansens högsta företrädare. Det framstår som en smula bakvänt.