Stora brandgula eldsflammor sprutar ur den gröna, knotiga drakens näsborrar samtidigt som den ger ifrån sig ett öronbedövande ljud som får förskolebarnen närmast att rygga tillbaka.

Smok Wawelski, slottet Wawels egen drake, har vaknat till liv där han står på bakbenen utanför sin håla vid foten av den lodräta försvarsmuren längs floden Wisla. Den slingrar sig från väst till öst genom Krakow för att senare svänga norrut mot Polens huvudstad Warszawa och till slut rinna ut i Östersjön nära Gdansk.

Går man upp till slottet och katedralen på kullen väntar mer drakspår. Till vänster om katedralens ingång, där det är långa köer med turister vid mitt besök, sitter flera stora djurben uppmonterade som ska ha kommit från en fallen Waweldrake. Att benen starkt påminner om valben behöver man ju inte låtsas om.

I Krakow är drakar ständigt närvarande. Den flera meter höga bronsdraken som sprutar riktig eld var femte minut och vars ljud kommer från den brinnande naturgasen, har stått vid flodstranden nedanför slottet sedan 1972. Intill den finns flera souvenirstånd med söta tygdrakar, något som också säljs i många andra butiker och på julmarknaden utanför tyghallen Sukiennice mitt på det stora torget Rynek Glówny – stadens centralpunkt.

Och drakar är närmast obligatoriska i de fantastiska julkrubbor som hårt jobbande entusiaster tillverkar och tävlar med varje jul på Muzeum Krakowa, i ett av de vackra husen runt torget.

Den extravaganta julkrubbetraditionen – känd som szopka krakowska – har funnits sedan mitten av 1800-talet:

– Det var murare som startade den lokala traditionen med slottslika julkrubbor. På vintrarna fanns det inga byggjobb och därmed fick de inte någon lön. Så en del av dem byggde slottslika julkrubbor för att spela dockteater med ute på Krakows gator och torg. Ju finare krubborna var desto mer pengar kunde de dra in, berättar min guide Marlena Fraczek-Paluch, som driver Krakowresor, specialiserad på svenska besökare.

Vi strosar i Stare Miasto, Gamla stan, för att se på några av de fina julkrubbor som Muzeum Krakowa har placerat ut i glasmontrar, skyltfönster och på hotell. Första stoppet blir Hotel Mercure, som fått låna en enastående extra allt-julkrubba, som visas upp i lobbyn. Detaljerna är närmast oändliga, de vackra fönstren upplysta med elljus inifrån, figurer som paraderar drivna av små elmotorer och flaggorna som vajar. Själva julkrubban med Jesusbarnet är bara en liten del av hela härligheten, långt mindre än den gröna Waweldraken som då och då tittar fram ur sin grotta i basen på det makalösa bygget.

– Krubborna använder i stort sett alltid detaljer från kända landmärken i Krakow. Här känner jag exempelvis igen kupoler och torn från katedralen, Mariakyrkans resliga torn och fasaddetaljer från tyghallen Sukiennice, påpekar Marlena Fraczek-Paluch.

Många av figurerna vi ser här dyker upp på de flesta julkrubborna, även om deras storlek och detaljrikedom varierar. Som Pan Twardowsky, han som sålde sin själ till djävulen och som ofta rider på en tupp. Och Lajkonik, som alltid sitter till häst – fast en sådan som förekommer på en barnteater, där skådespelaren själv bär hästdräkten runt sin midja. Figuren Lajkoniks ursprung är oklar, men en version går tillbaka till berättelser om en attack av tartarer och hur den besegrades av Krakows styrkor och hur försvararna sedan tågade in i staden i den döde tartarledarens kläder.

Vi fortsätter ner mot den runda försvarsanläggningen Barbakan framför Sankt Florianporten, den enda stadsporten som fortfarande finns kvar i staden. Där tittar en skolklass på en julkrubba där flera detaljer känns igen från de omgivande befästningsverken.

Så kommer vi fram till det stora torget Rynek Glówny med rötter i medeltiden där man hittar tyghallen Sukiennice liksom den mäktiga Mariakyrkan. Här hålls Krakows stora julmarknad med fint julpynt, hantverk, rejäl mat och stånd med glühwein.

Har man sett Mariakyrkan känner man sedan igen dess karaktäristiska vänstra torn i var och varannan Krakow-julkrubba. Där uppe spelar en trumpetare samma korta melodi i alla fyra väderstreck var timme, dygnet runt.

– Det är stadens brandmän som uppehåller den traditionen. Att melodin bryts så abrupt beror på den flera hundra år gamla legenden om trumpetaren som varnade stadens invånare för ett anfall men som dödades av en pil i halsen just när han blåste varningssignalen, berättar Marlena Fraczek-Paluch.

Invändigt bjuder Mariakyrkan på en fantastisk mix av färggranna detaljer från golv till tak, med det enorma altarskåpet som kronan på verket.

Under Rynek Glówny finns en av stadsmuseets många filialer och på tyghallen Sukiennices övervåning finns ett annat museum, specialiserat på polsk 1800-talskonst. Annars är byggnaden än i dag vigd åt handel – fast nu är det hantverk och souvenirer som gäller.

Vill man få en dos modern konst kan man i stället ta spårvagnen över floden Wisla till konst- museet Mocak, precis intill museet Fabryka Emalia Oskara Schindlera – den fabrik som skildras i Steven Spielbergs film ”Schindler’s list” från 1993.

Före middagen hinner jag med en liten julklappsvända i shoppingcentret Galeria Krakowska innan det är dags att promenera till Kogel Mogel, där det serveras modern polsk mat – elegant och gott. Här inleder jag med en gin och tonic gjord på prisade Heritage magnolia. En riktigt angenäm upplevelse.

Nästa förmiddag letar jag mig fram till Filip Fotomajczyks ateljé. Han är en av de entusiaster som ägnar stora delar av året åt att bygga julkrubbor till Muzeum Krakowas tävling.

– Alla deltagare visar upp sina julkrubbor på torget framför tyghallen den första torsdagen i december, medan prisutdelningen sker inne på museet på söndagen. Sedan visas alla krubborna där till början av februari, berättar Filip.

– Vanligtvis försöker jag ha en politisk twist på mina krubbor – förra året gjorde jag en i regnbågsflaggans färger. I år blev jag ombedd av museet att skapa en julkrubba speciellt för synskadade där de ska kunna känna sig fram, vilket kräver en mer robust konstruktion. Den här lilla saken som jag färdigställer nu har jag skrivit ut på en 3D-printer och sedan klätt i tennfolie. Den ska sitta på krubbans högsta torn, inspirerat av katedralkyrkotornet.

Ateljén är än så länge sparsamt inredd, men han har fått dit en julgran, där det enda pyntet än så länge är en ljuvlig miniatyrjulkrubba – bara 20 centimeter hög, men fylld av fina detaljer.

– Jag har fått hyra ateljén av kommunen. Hyran är låg, men jag har själv fått dra in el och fixa vatten och avlopp, vilket har tagit en massa tid, berättar Filip när vi sedan mumsar på gigantiska kanelbullar på Kaffe Bageri Stockholm, ett av konditoritäta Krakows mest populära kaféer.

Vi har tur som blir serverade direkt. Oftast är det lång kö ut på gatan. Succén för kaféet som grundats av polska Sverigevänner, har gjort att man på bara något år öppnat flera filialer i samma stil, alla med meny på svenska. Testa gärna en saffranskringla, helt rätt runt jul.

Krakow undkom till skillnad från de flesta andra polska städer andra världskrigets förödelse och staden togs upp på Unescos världsarvslista 1978 tack vare sin fina gamla stadskärna.

Traditionen att skapa de speciella julkrubborna – szopka – har också världsarvsstatus och togs med på Unescos lista över immateriella kulturarv 2018.

När Filip Fotomajczyk väl har fäst sitt lilla torntak på årets krubba på Muzeum Krakowa, och sedan guidar mig genom utställningen, känns julkrubbornas världsarvsstatus självklar. Dessa skapelser, som ofta tagit uppemot 2 000 timmar att bygga innehåller så många fina detaljer, så mycket arkitektoniskt kunnande och så stora doser småbarnslig lekfullhet att man blir helt överväldigad.

Filip Fotomajczyk, som genom åren blivit mångfaldigt prisad för sina krubbor, pekar ut flera riktigt fina exemplar gjorda av tonåringar som gått på kurs hos honom. En del av de många julkrubborna skapade av förskolebarn är också fantastiska när man tänker på kreatörernas ålder.

Upplevelsen gör ett starkt intryck. Om du reser hit och med egna ögon får betrakta alla dessa fina alster, riskerar du att bli så inspirerad att en ny hobby tar form. Ett intresse som kommer att ta all din fritid de närmsta åren. Lycka till!

Guide.Fler tips till Krakow

Camelot Lulu

Kafé med utsökta, billiga lunchrätter med modern touch.

Adress: Swiętego Tomasza 13

Klimaty Poludnia

Stämningsfull italiensk restaurang på en mysig innergård. Bra urval av italienska och polska viner.

Adress: Swiętej Gertrudy 5

Hotel Estera

Hotellpriserna är lägre i stadsdelen Kazimierz, så också på Hotel Estera med eleganta och prisvärda dubbelrum med bra frukost.

Adress: Ulica Estery 6

Molám

Som en Bangkokresa mitt i Krakow. Idel thailändska gatumatklassiker.

Adress: Rajska 3

Hotel Saski Krakow, Curio Collection by Hilton

Mer centralt är det svårt att bo. Och poolen är skön när man gått mycket.

Adress: Slawkowska 3

Puro Hotel Kraków Stare Miasto

Ligger vid köpcentret Galeria Krakowska, några minuter från Gamla stan och bjuder på snygga rum med panorama.

Adress: Ogrodowa 10

Här hittar du våra resereportage.

Share.
Exit mobile version