Marie Bergström föddes utan ögon och synnerver och flyttade till sin första hyreslägenhet i kategoriboendet på Lingvägen i Hökarängen för synskadade när hon var 17 år. Där har hon bott sedan dess.

– Jag trivdes på Lingvägen, vi hade anpassade kök och tvättstuga med blindskrift och blindanpassat bokningssystem.

– Det var också fint att bo tillsammans med andra synskadade. Vi kunde hjälpa varandra eftersom vi hade samma behov och vi hade grillfester på somrarna. Det var ett litet samhälle i samhället, säger Marie Bergström.

För några år sedan fick de information om att ett stambyte i fastigheten var nära förestående. Marie satt i samrådsgruppen tillsammans med hyresvärden Stockholmshem i två års tid och planerade hur stambytet och evakueringen av de boende skulle gå till.

Allt såg ljust ut till i våras, då Stockholmshems representanter berättade att schakten måste byggas ut under stambytet och att Marie Bergström inte skulle komma in i sitt badrum och kök med sin rullstol eller klara det med hjälp av sina kryckor.

Enligt Marie frågade hon om hon kunde få byta till en annan lägenhet i samma hus med ett större badrum, men fick nej.

Hon erbjöds i stället en permanentflytt till en lägenhet i en annan stadsdel som skulle vara anpassad efter hennes funktionsnedsättningar, berättar Marie.

– Jag fick fem dagar på mig att tacka ja eller nej. Ta den här lägenheten nu, sa de. Alla anpassningar finns. De kände dessutom mig efter två år i samrådsgruppen och visste vilka funktionshinder jag hade.

När flytten var klar upptäckte Marie Bergström att lägenheten inte var anpassad: Tvättstugan och bokningssystemet är digitalt med touch screen och sköts genom en app. Spishällen är slät och vreden har inga klick. Badkaret är för litet för att hon ska komma ned i det med de hjälpmedel hon behöver.

För att Marie skulle kunna bo i lägenheten fick hennes mamma som bor 6 mil bort börja åka tåg till Stockholm varje dag för att tvätta sin dotter och hjälpa henne med att laga mat och tvätta kläder.

Men eftersom mamman har vårdnaden om Maries tonårige son fungerar inte det längre när skolan har börjat och mormodern behövs där. Nu finns det ingen som kan hjälpa Marie.

När Marie upptäckte bristerna i lägenheten kontaktade hon Stockholmshem och bad om hjälp med de justeringar som behövdes men fick nej av de som förmedlat lägenheten.

– De sa att jag inte hörde till deras område längre och att jag skulle vända mig till min nya förvaltare på den här adressen.

Den nya förvaltaren svarade att de inte betalar för anpassningar och hänvisade henne vidare till kommunen.

Kommunen svarade sedan i ett beslut som kom förra veckan att de har en kötid på fem månader innan en handläggare kan utreda ärendet.

Tills dess har Marie inte möjlighet att laga mat, tvätta sig eller tvätta sina kläder.

– Det handlar om integritet. Har jag bara en spis där jag kan känna plattorna och vred med klick för varje temperatur, en duschstång eller ett större badkar kan jag sköta min hygien och laga mat själv. Jag vill inte belasta kommunen heller i onödan, säger Marie Bergström.

För att få hjälp med att tvätta i den digitala tvättstugan har Marie, som är sjukpensionär, ansökt om utökat boendestöd med 7 timmar per månad i den nya stadsdelen – men fått avslag.

– Eftersom jag kunde tvätta själv i mitt förra boende tror de att jag klarar av det nu också. Skillnaden är ju bara att det var blindskrift där. Eftersom jag flyttade på sommaren har de inte haft möjlighet att kommunicera med varandra då alla har varit på semester.

När DN besöker Marie Bergström i sin lägenhet är hon uppgiven och förtvivlad.

Varje dag är en kamp och konflikt med samhället för att få sina rättigheter tillgodosedda.

– Att veta att med små, små medel skulle min vardag kunna bli så mycket bättre men att ingen vill betala för det, eller ta ansvar. Det tar på en psykiskt.

Representanten från Stockholmshem som förmedlat lägenheten till Marie hänvisar DN till bostadsbolagets kommunikationschef. Kommunikationschefen skriver att det stämmer att badrummen på Lingvägen blir mindre efter stambytet. Hon påstår att flytten skedde på Maries eget initiativ och att representanterna aldrig sagt att den nya lägenheten hade de anpassningar som Marie behövde.

Marie Bergström blir förtvivlad när hon får höra hur hennes värd sedan 17 år tillbaka svarar. Hon skulle aldrig ha lämnat Lingvägen om det inte visade sig att hon inte skulle komma åt att tvätta sig efter stambytet.

– Att de påstår att de inte sagt att den nya lägenheten hade de anpassningar som jag behövde är en ren lögn, säger hon.

– Jag blir så himla ledsen.

Läs mer:

Hyresgästföreningens förbundsjurist: ”Stockholmshem, gör om och gör rätt”

Fakta.Kategoriboenden för synskadade i Stockholm

● Synskadades Bostadsstiftelse grundades 1945 och förmedlar hyresrätter till personer med dokumenterad synskada.

● Stiftelsen förmedlar 52 hyresrätter på Gotlandsgatan på Södermalm i Stockholm.

● Stiftelsen förmedlar även 55 hyresrätter till Stockholmshems fastighet på Lingvägen i Hökarängen.

● Den nuvarande väntetiden för lägenheter för synskadade är upp till 10-20 år.

● För närvarande står 300-400 personer i kö till lägenheterna.

Källa: Synskadades Bostadsstiftelse.

Fakta.Stockholmshem

Stockholmshem är ett allmännyttigt bostadsföretag som äger och hyr ut bostäder och lokaler i Stockholm. Stockholmshem bildades 1937 och har sedan dess varit en av de största aktörerna i Stockholm.

Share.
Exit mobile version