”Världens viktigaste relation” kallade USA:s utrikesminister Antony Blinken den som hans land har med Kina, när han på fredagen besökte Peking. Kinas utrikesminister Wang Yi uttryckte det på ett annat sätt. Han sade att antingen samarbetar USA och Kina eller så konfronterar länderna varandra. Väljer de det senare kan världen stå inför en regelrätt konflikt, varnade han.

Det kan vara en av förklaringarna till att Antony Blinken för andra gången i år besöker Kina. Länderna har, efter en period av urusel stämning, återigen en dialog sedan november när Biden träffade Xi Jinping. Att den sker på hög nivå också militärt, är avgörande för världen.

Men skiljelinjerna är många och en konflikt kan blossa upp igen. Särskilt är ländernas ställningstagande till Rysslands krig i Ukraina en splittrande fråga. Kina och Ryssland har deklarerat ett ”partnerskap utan gränser”. Som bekräftelse på att vänskapen är intakt kommer den ryske presidenten Vladimir Putin att besöka Peking i maj.

Deras relation ser ut att stå stadigare än någonsin. Visserligen hävdar Kina att man är ”neutralt” till kriget i Ukraina. Men dess agerande tyder på annat, antydde Antony Blinken under en presskonferens efter att han träffat Kinas ledare Xi Jinping i Folkets stora sal. Blinken gick han till angrepp mot kinesisk export av teknik som maskinverktyg, halvledare och komponenter till rysk basindustri. Detta är, enligt Blinken, teknik som ryssarna använder för att tillverka vapen som drönare, stridsvagnar och flygplan och som spelar en avgörande roll i kriget.

– Ryssland skulle ha stora problem i sitt angrepp på Ukraina utan Kinas stöd, sade Blinken.

Han konstaterade att Kina söker bättre relationer med Europa och frågade sig hur det ska gå till om exporten till Ryssland fortsätter.

– Peking kan inte förbättra relationen med Europa samtidigt som man stöder det största europeiska säkerhetshotet sedan andra världskriget. Om inte Kina ändrar sig på den här punkten kommer vi att agera.

Vad han fick för svar av Xi Jinping är oklart. Antony Blinken preciserade inte heller hur USA kommer att agera om den kinesiska exporten fortgår. Men tidigare har det framkommit planer på sanktioner mot kinesiska banker.

Xi Jinping å sin sida framhöll att Kina och USA borde vara partners och inte rivaler. Kinas ekonomi går knackigt och tonen mot väst har mjuknat på senare tid, i hopp om att locka utländska investeringar. Samtidigt fortsätter Kina att måla upp bilden av att väst försöker hålla tillbaka Kinas utveckling genom tullar och hot om sanktioner. Både Wang Yi och Xi Jinping påtalade detta.

Blinken å sin sida varnade för att Kina återigen håller på att dumpa överkapacitet i sin inhemska industri på USA och Europa i form av solpaneler, elbilar och andra produkter till underpris. Det är ett hot mot amerikanska jobb och måste motarbetas, anser Blinken som efterlyste rättvis handel, utan statliga subventioner inblandade. I dag producerar Kina mer än 100 procent av efterfrågan på elbilar i världen, hävdade Blinken.

Kina å sin sida har sina ”röda linjer” som utrikesminister Wang Yi tog upp. En av de viktigaste är Taiwan, som Kina anser tillhör dess territorium. Att USA bara någon dag innan Blinkens ankomst godkänt ett nytt paket till Taiwan, med militärt stöd, faller inte i god jord. Det gör inte heller senatens beslut att rösta för ett förbud av Tiktok om inte det kinesiska ägarbolaget Bytedance säljer appen inom nio månader.

Men att Blinken träffade Wang Yi och Xi Jinping är ändå ett framsteg jämfört med för något år sedan när kontakterna mellan länderna nästan låg helt nere.

Share.
Exit mobile version