Det var sent på torsdagskvällen som en ung man kom springande bland flerfamiljshusen på Herrgården, ett bostadsområde i Rosengård i Malmö.

Enligt misstankarna hade han med sig två handgranater. Men många boende befann sig utomhus i området och några uppretade privatpersoner agerade snabbt. De tog fast den misstänkte och höll kvar honom tills polisen kom till platsen.

Filmer i sociala medier visar hur polisen tar över gripandet, samtidigt som de hörs ropa ”lägg ner bomben”.

– Det som har hänt är att vi får in uppgifter om att det har kastats ett farligt föremål på platsen. Innan vi kommer dit så har allmänheten ingripit och övermannat en person som är där, säger Erik Åberg, chef för lokalpolisområde söder.

– Vi bedömer att det är ett farligt föremål. Då utrymmer vi, spärrar av platsen och hanterar det tillsammans med bombtekniker som kommer dit.

Erik Åberg säger att de bedömer att det handlar om handgranater men att det pågår en undersökning av föremålen, som sprängdes av teknikerna under natten.

Den gripne mannen är anhållen, misstänkt för mordförsök.

På filmerna hörs också hur polisen uppmanar personer som samlats att lämna platsen.

– Det var mycket upprörda känslor och människor i omlopp. Så det var en del som handlade om att säkra platsen utifrån risken för dem som befann sig i närheten av det farliga föremålet, säger Erik Åberg.

Att mannen greps av allmänhet i ett så kallat envarsgripande ser han positivt på – men påpekar att det kan innebära en risk.

Åklagaren Adrien Combier-Hogg säger till Sydsvenskan att flera personer på platsen gick till angrepp mot mannen, men enligt Erik Åberg finns inga brottsmisstankar mot någon annan än den anhållne mannen.

– Man ska naturligtvis alltid tänka på sin egen säkerhet i de här situationerna. Parallellt med det är det ju givetvis positivt att boende och medborgare i samhället ingriper och tar ställning i den här typen av händelser. Men den personliga säkerheten behöver man naturligtvis överväga och tänka på, säger Åberg.

Erik Åberg säger att polisen nu arbetar med att kartlägga konfliktläget och tar höjd för en ökad risk för vedergällningar, bland annat genom att öka sin närvaro på Rosengård.

I måndags sköts en kriminellt belastad 27-åring till döds i samma område som mannen med granaterna greps. Polisen hanterar både ärendena enskilt och tittar på eventuella samband.

– Det är såklart väldigt allvarliga händelser och det är grovt våld, så det är en negativ trend utifrån det perspektivet. Sen är det för tidigt att yttra sig om att det här är en generell eskalering. I detta skede lägger vi all vår kraft i på att förhindra ytterligare våldsbrott, säger Erik Åberg.

På Herrgården finns sedan tidigare en omfattande kameraövervakning, men en åtgärd som polisen nu ser över är om den kan utökas. De undersöker också förutsättningarna för att använda de verktyg som polisen fått tillgång till med ny lagstiftning, som preventivt vistelseförbud och säkerhetszoner.

– Det kan mycket väl vara så att det är i det arbetet som sker nu att vi identifierar den typen av personer och då kan vi jobba vidare med den lagstiftningen, säger Erik Åberg om möjligheten att ansöka om att förbjuda vissa personer att vistas i området.

Han säger också att polisen överväger om det kan bli aktuellt att införa en säkerhetszon i området.

– Det är samma där, vi tittar på händelseförloppet, aktörer och om vi har rätt förutsättningar för en sådan åtgärd, och så vill vi såklart ha effekt av det. Det är ett instrument vi har men det är inte säkert att det blir aktuellt i detta skede.

Senare under natten inträffade en explosion på en restaurang på Bergsgatan i centrala Malmö, där ytterligare ett farligt föremål, som inte detonerat, hittades. Även där misstänker polisen att det handlar om handgranater.

Polisen undersöker om det kan finnas ett samband med händelserna på Rosengård.

Share.
Exit mobile version