När HBO släppte nyheten om att inspelningen av ”The White Lotus 3” var i gång i Thailand tidigare i år började fansen genast spekulera om exakt vilket hotell som den nya gruppen lyxturister skulle checka in på. Ett Instagraminlägg från strömningsjätten med en filmklappa framför en frodig djungel vid havet utlöste febrilt detektivarbete. Då tidigare säsonger, som kretsat kring teman som sex och pengar, spelats in på Four Seasons- hotell på Hawaii respektive Taormina på Sicilien, så det dröjde inte länge förrän inspelningsplatsen kunde spåras till resorten Four Seasons Resort Koh Samui.

Eftersom temat för den tredje säsongen är ”andlighet och österländska religioner” spelade valet av inspelningsplats naturligtvis en stor roll. Avslöjandet om inspelningsplatsen fick minst lika mycket uppmärksamhet som vilka skådespelare som ingår i den nya ensemblen, däribland Carrie Coon, Michelle Monaghan, Parker Posey och Jason Isaacs.

Sannolikheten är stor att också det nya ”White Lotus”-hotellet på Koh Samui får räkna med samma anstormning som San Domenico Palace fick uppleva efter andra säsongen. De mest penningstinna ”White Lotus”-fansen lär redan ha bokat in sig. Intresset för filmturism har fått ett uppsving, liksom intresset för att bo på precis de ställen som man suktat efter från tv-soffan. Det har blivit alltmer populärt att visa att man bor på hotell- och semesterboenden som många känner igen. Om någon vet så är det Lorenzo Maraviglia, manager för San Domenico Palace i Taormina. Han har flera tips till sina kollegor i Thailand.

– Mitt bästa råd är att försöka njuta av hela upplevelsen, förbereda sig på att hotellet kommer få enormt mycket uppmärksamhet och öva på att ge intervjuer, säger han på telefon från Taormina på Sicilien.

San Domenico Palace stängdes för bokningar under de tolv veckor som skådespelarna och filmteamet var på plats. Sabrina Impacciatore som spelar hotellchefen i serien, praoade hos Lorenzo Maraviglia och skolades in under en ännu längre period.

– Hon ville lära sig hur ett hotell fungerar dagligen, vad vi gör på våra möten och hur jag bemöter personal och gäster. Det var fantastiskt att ta del av kreativiteten bakom kulisserna på tv-produktionen och sen uppleva det färdiga resultatet.

Efter seriepremiären hösten 2022 gick hotellbokningarna i taket. Maraviglia berättar att engelsmännen, amerikanarna och australienarna var först på bollen. Men sedan dess har åtskilliga internationella gäster poserat på samma platser som i serien för att kunna lägga upp en bild på sig själva bredvid en filmruta från samma restaurangbord eller soldäck.

En lika exklusiv miljö, men längre från soldäck och aperol spritz bjöds det på i den avslutande säsongen av arvsdramat ”Succession” då tittarna studerade varje detalj i hopp om att hitta ledtrådar till vem som slutligen skulle få ta över ägarskapet av familjeföretaget Waystar Royco.

När populärkulturens mest dysfunktionella favoritfamilj åkte på kickoff till Norge ihop med det skandinaviska techföretaget GoJo kokade kommentarsfälten i olika fanforum. Det var synpunkter på alltifrån den svenska bossens friluftskläder, (som skådespelaren Alexander Skarsgård lånat från sin egen garderob) till hur det såg ut på det norska retreat-hotellet där nästa omgång gräl tog fart.

Bild 1 av 3

Bild 2 av 3

Bild 3 av 3

Det tog inte lång tid för skarpögda tv-åskådare att upptäcka att miljön var densamma som i historien om en annan it-miljonär, nämligen den i Alex Garlands film ”Ex machina” från 2014. Kristina Slinning jobbar på Juvet Landskapshotell i Valldal där både serien och filmen spelades in. Hotellet var också först ut med att lägga upp en bild på just Alexander Skarsgård framför en av de rustika byggnaderna som är typiska för hotellet.

– Det har varit många Hollywoodproduktioner här i området på den sista tiden, ”Mission impossible”, ”Avengers” och ”The exit plan”. När avsnitten av ”Succession” kom ut så var vi faktiskt redan fullbokade, vi har varit det mer eller mindre sedan ”Ex machina” kom för tio år sedan, för oss betyder det att vi är fler som kan leva på turismen under en längre tid på året, säger hon.

Efterfrågan att leva sig in sin favoritserie eller -film på plats är stor. Etta bland de mest eftersökta husen från filmens värld är villan från ”Ensam hemma” (1990), enligt New York Times sammanställning från 2023 som baserades på de senaste fem årens internetsökningar. Ett annat populärt objekt för övernattning är Bella Swans hus från ”Twilight”-filmerna som också går att hyra via samma Airbnb.

Bild 1 av 4

Bild 2 av 4

Bild 3 av 4

Bild 4 av 4

Mindre verksamheter gör också big business på filmintresserade sällskap. Semesterhuset från filmen ”A bigger splash” (2015) på ön Pantelleria utanför Sicilien går att boka och huset från ”Måndag hela veckan” (1993) är ett bed and breakfast i Woodstock, Illinois.

Hittills har det i huvudsak mest gått att checka in på de hotell, hus och lägenheter som redan existerade innan de gjorde filmdebut. Det förändrades i somras då Airbnb också tillfälligt öppnade för möjligheten att bo över i Barbies knallrosa drömhus i Malibu under två nätter och i dagarna presenterade företaget semestersäsongens nyheter – en lista med ”Icons”, boenden inspirerade från film och tv.

Bild 1 av 2


I Mexiko går det att sväva i det ballongupphängda huset från Pixarfilmen ”Upp”.

Bild 2 av 2

Gäster kan bland annat bo i en uppbyggd ”kontrollpanel” från den kommande animerade filmen ”Insidan ut 2” och sväva högt över marken i Mexiko med hjälp av en lyftkran i det ballongförsedda huset från Pixarfilmen ”Upp”. Brian Chesky, medgrundare och vd för Airbnb, sparade inte på krutet när han motiverade satsningen: ”Då våra liv blir alltmer digitala så vill vi fokusera på att införa mer magi till den verkliga världen.”

Bokningarna till ”Icons” lottas ut och vinnarna får var sin gyllene biljett. Onekligen ett filminspirerat bokningssystem men i skrivande stund får besökarna stå för handlingen själv. En sak kan man dock vara säker på, semestern blir känd från tv och kan i bästa fall bli en favorit i repris.

Läs fler texter av Hanna Mellin

Share.
Exit mobile version