Sent igår kväll fick fullmäktige i Amsterdam ta del av borgmästaren Femke Halsemas första analys av vad som hände under förra veckans sammandrabbningar. Redogörelsen innehåller flera uppgifter som inte tidigare var kända.

● Enligt borgmästaren hade staden förberett sig i en månads tid. Polis och åklagare hade kontakt med israeliska säkerhetstjänsten under förberedelserna – ändå framkom det inte att supportrarna till Maccabi Tel Aviv historiskt sett har ett våldsamt rykte. Hade det varit tydligt för Halsema hade matchen klassificerats som en högriskmatch, skriver hon.

● Inte ens när Halsema bad om mer information från UEFA, den nederländska säkerhetstjänsten, det nederländska fotbollsförbundet och den nationella polisen antyddes att det fanns någon oro kring supportrarna.

● Under den presskonferens som hölls i fredags bara nämndes fotbollssupportrarnas agerande. I rapporten beskrivs dock hur de agerade, både kvällen innan matchen och själva matchkvällen. De rev ner palestinska flaggor och beväpnade sig med käppar och ägnade sig åt en del skadegörelse, bland annat slog man sönder en taxi – vilket ledde till att taxichaufförer mobiliserade via sociala medier.

● På torsdagen övervägde Halsema att ställa in matchen. Då de saknades rättslig grund och det redan fanns ett stort antal supportrar i staden bedömdes det vara kontraproduktivt.

● Innan matchen kontaktade borgmästaren återigen Ajax, säkerhetspolisen, Uefa samt israels ambassadör för att vädja till dem att sprida budskapet om att det handlar om en fotbollsmatch och inte politik.

● Av rapporten framgår att det efter matchen inträffade en rad incidenter, men att det också var förhållandevis lugnt. Polisen beskriver det som att man i stort sett lyckades hålla isär de olika grupperingarna.

● Natten till fredagen, 02.45, kontaktades Halsema dock av Israels ambassadör som var mycket orolig. Hon fick också veta att Israel så mycket allvarigt på det som hänt. Redan då får hon veta att den israeliska regeringen planerar att komma till Nederländerna. Informationen gör det tydligt att det som hänt kan komma att få internationella konsekvenser. Hon försöker nå premiärministern, men lyckas inte. Däremot får hon tag i David van Weel, justitie- och säkerhetsministern.

● Tidigt på fredagsmorgonen nämns det eventuellt antisemitiska motivet. Det är den högste polischefen som då, enligt analysen, säger att ”incidenterna har en antisemitisk karaktär” och att det ”talats om en jakt på judar”.

På presskonferensen senare under fredagen var Femke Halsema glasklar: det som hänt handlar om antisemitism. DN har talat med politiska reportrar i Nederländerna som säger att de tror att hon nu önskar att hon ”målat en bredare bild” av vad som hänt. Det finns också en bild av att hon var under stark press, med tanke på de påtryckningar som kommit från Israel.

I eftermiddag ska kommunfullmäktige i Amsterdam ha en så kallad nöd-debatt om det inträffade. Det står redan klart att Halsema kommer att få kritik från både vänster och höger.

– Ilska, rädsla och misstro dominerar fortfarande vår stad. Vi är djupt berörda, vi känner smärta, skriver Halsema i sin rapport.

Det har beslutats om en så kallad nödförordning i staden. Det innebär bland annat demonstrationsförbud och möjligheter för polisen att visitera personer utan konkret brottsmisstanke. Förordningen gäller nu till och med torsdag och har också väckt starka känslor.

Mer än 1 200 poliser har varit i tjänst under oroligheterna. Sedan de utbröt har borgmästare haft möten med representanter för flera judiska och muslimska församlingar, samtal som kommer att fortsätta.

– Utan vår rättsstat är ingen trygg och ingen är fri. Men denna rättsstat kan bara finnas om den stöds i ett samhälle där människor vill leva tillsammans i fred. Det finns otaliga människor i vår stad som samarbetar med varandra, nyanserar den offentliga debatten och engagerar sig i människor som de i grunden är oense med. Vi kommer inte överge dem, avslutar Femke Halsema sin rapport.

Debatten i fullmäktige börjar klockan 12 och kan följas här.

Hela rapporten finns att läsa här.

Share.
Exit mobile version