Pandemin ledde till att bostadsmarknaden blev väldigt het – antalet affärer, liksom priserna, steg kraftigt när köparna jagade större bostäder för att kunna arbeta hemifrån.

Så kom inflationschocken – bostadsmarknaden blev iskall med fallande priser och ras i försäljningssiffrorna som följd.

Men nu, under årets fyra första månader, syns en normalisering när det gäller antalet affärer – de är tillbaka på samma nivå som motsvarande period 2019.

– Två år upp och två år ner – nu är det mer normala nivåer, konstaterar Flink.

– År 2019 får ses som ett normalår. 2020–21 var vansinnigt uppåt och 2022–23 vansinnigt neråt, lägger han till.

Mäklare vittnar också om att det kommer fler sällskap till visningarna och budgivningen har kommit i gång.

Jämfört med april i fjol har det sålts 21 procent fler bostadsrätter (9 500) och 31 procent fler villor (4 800).

Men Flink betonar att det fortfarande är ett stort utbud och att säljtiderna är längre än tidigare. Det senare tycker han är bra.

– Vi får hoppas att det inte blir så att man köper en bostad för fem miljoner på annons, innan man ens har kommit dit för att titta på den, det är ju osunt, säger han.

– Det är väl bra att man får se bostaden minst en gång, gärna två och tre gånger så man får känna in den, tillägger han.

Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling, betonar dock att många spekulanter först måste sälja sitt nuvarande boende innan de kan köpa ett nytt.

– Det är en knut som tar lite tid och måste lösas innan marknaden fullt ut fungerar normalt igen, säger han.

I april steg det genomsnittliga priset på en bostadsrätt i landet med 1,5 procent, jämfört med mars. Villapriset steg med 0,9 procent.

I centrala Göteborg steg bostadsrättspriset med 2,3 procent och i Storgöteborg med 1,7 procent. I centrala Stockholm steg det med 1,5 procent och i Storstockholm med 1,6 procent.

Malmö går något mot strömmen, men bostadspriset steg ändå; med 0,3 procent i centrala Malmö och med 0,6 procent i Stormalmö.

Jämfört med för tolv månader sedan har bostadsrättspriset stigit med 1,6 procent i riket. I centrala Stockholm har det stigit med 3,0 procent och i Storstockholm med 2,4 procent. I centrala Malmö har det stigit med 3,2 procent och i Stormalmö med 1,8 procent.

Göteborg går mot strömmen – i centrala Göteborg har priset faktiskt sjunkit en aning på tolv månader; minus 0,2 procent. I Storgöteborg har det stigit med 0,2 procent.

När det gäller villor har priset på ett år stigit med 0,7 procent i riket, med 3,1 procent i Stormalmö, 2,5 procent i Storgöteborg och 0,5 procent i Storstockholm.

Under pandemin steg priserna kraftigt, för att falla tillbaka under inflationschocken. Men Hans Flink bedömer att prisnivån ligger nu ungefär där den var 2021 – men då är inte inflationen inräknad.

Läs mer: Kraftigt stigande bostadsrättspriser i Stockholm.

Läs mer: Åtta räntesänkningar på två år.

Share.
Exit mobile version