Islossningen fortsätter på den svenska bostadsmarknaden. Under årets andra kvartal såldes 44 700 bostäder, vilket är en ökning med 14 procent jämfört med samma period föregående år. Mest ökade försäljningen av villor.

Det följer efter en period där högre räntor minskat köparnas aptit, med många gånger sjunkande priser som följd.

Den trenden tycks nu vara bruten, trots att räntan ligger kvar på en hög nivå.

För sjätte månaden i rad fortsätter priserna på bostäder att öka. Det visar statistik från Svensk mäklarstatistik som ägs av branschorganisationen Mäklarsamfundet. Siffrorna baseras på kontraktsdata från en stor andel av alla mäklare i Sverige och kvaliteten kontrolleras av statliga SCB.

I juni ökade priserna på riksnivå med 0,2 procent för bostadsrätter och 0,7 procent för villor. På årsbasis har priserna på bostadsrätter ökat med 2,4 procent och villorna med 1,4 procent.

Störst är ökningen i Storgöteborg där priserna stigit 1,6 procent. I Stormalmö och i centrala Stockholm ökade priserna med knappt 1 procent medan de i centrala Göteborg, Storstockholm och i centrala Malmö var nära oförändrade.

Det innebär att man redan nu är på de prisnivåer som flera banker siat om att man skulle nå i slutet av året, enligt Svensk mäklarstatistik.

– Det senaste halvåret görs det affärer på ett annat sätt än förut. Det är ett tecken på en normalisering och att folk har börjat anpassa sig efter hur marknaden ser ut. Nu görs det affärer igen. Det är lite ovanligt, men jag skulle beskriva det som att vi har både köpares och säljares marknad samtidigt, säger Oskar Öholm, vd på Mäklarsamfundet, till DN.

Erik Olsson Fastighetsförmedling menar att Riksbankens antydan om att inte bara två, utan tre, räntesänkningar kan följa i år höjer humöret. Man räknar med att utbudet på bostadsmarknaden är högre än vanligt under semesterperioden och mäklarfirmans eget bostadsindex, som bygger på enkäter riktade till visningsbesökare, visar att marknaden förväntar sig prisuppgångar under det närmaste året.

– Den genomförda räntesänkningen gör ingen skillnad i hushållens faktiska ekonomi ännu, utan hjälper främst till att behålla tillförsikten på ett sätt som gör att många vågar agera och försöker genomföra en bostadsaffär.

– Vi räknar fortfarande med att styrkan visar sig i form av att det säljs många bostäder snarare än att priserna stiger särskilt mycket eftersom dagens bostadspriser är jämförelsevis höga om man tar hänsyn till räntenivån, skriver man i två skriftliga kommentarer.

Läs mer: Färre unga i kommuner med bostadsbrist

Share.
Exit mobile version