Botswana är ett av Afrikas mest utvecklade länder och har en välfungerande demokrati, som förra veckan tog ytterligare ett kliv framåt när regeringspartiet BDP:s maktmonopol bröts efter nästan sex decennier.
Det är inte bara valresultatet som skapat rubriker över hela Afrika, utan även hur det hanterats av landets politiker.
Utan protester erkände sig president Mokgweetsi Masisi besegrad och bara timmar senare kunde koalitionen UDC:s ledare Duma Boko utropas till landets sjätte president – den första som inte kom från BDP. Det smidiga maktskiftet har överraskat i en region som genomsyras av politisk pessimism.
Boko, en 54-årig Harvardutbildad jurist som arbetat som människorättsadvokat, tog på fredagsmorgonen officiellt över styret av landet under en större ceremoni i huvudstaden Gaborone.
En reform som han nu kommer att genomdriva innebär att runt 50 000 zimbabwier som antas befinna sig i landet utan papper, ska erbjudas temporära uppehållstillstånd i Botswana. Det säger han i en intervju med BBC.
– De kommer in och är papperslösa. Sedan är deras tillgång till samhällsservice begränsad, om det finns någon alls, och vad de då gör är att de lever utanför lagen och begår brott, och detta skapar agg. Så vad vi måste göra är att formalisera, ha ett ordentligt arrangemang som erkänner att människor från Zimbabwe redan är här, säger Boko till BBC.
Om Botswana tillhör regionens stjärnor när det gäller utveckling, är Zimbabwe dess raka motsats. Efter 45 år av vanstyre med regeringspartiet Zanu-PF återstår bara ett skal av den zimbabwiska staten och ekonomin ligger i spillror. I flera decennier har landets unga tvingats lämna sitt hemland på jakt efter jobb.
Sydafrika har tagit emot minst 700 000 zimbabwier, långt fler än de 50 000 som tros befinna sig i Botswana. Men så är Sydafrika också en mycket större ekonomi och mer än 20 gånger större än Botswana, sett till folkmängd.
Botswana och Zimbabwe delar en 85 mil lång gräns och det är praktiskt omöjligt för Botswanas regering att övervaka hela gränsen. I Botswana ägnar sig zimbabwierna åt jobb i byggbranschen och jordbrukssektorn. Kritiker mot invandringen hävdar att arbetstillfällena kunde gå till botswanier. Den envisa arbetslösheten på 25 procent var en bidragande faktor till det historiska maktskiftet.
Men president Boko håller inte med kritikerna. Han menar att zimbabwierna har färdigheter som saknas i landet och hoppas att en legaliserad migration ska öka möjligheterna till kunskapsöverföring. Zimbabwier arbetar på var och varannan byggarbetsplats och de utför också jobb som botswanierna själva inte vill göra, enligt Boko.
– Vi kan inte hindra människor från att komma hit om vi själva saknar färdigheterna som krävs. Vi måste utveckla dem och det tar tid. Så under tiden måste vi se till att folk kommer hit lagligt och får ordentlig ersättning för den kunskap de tar med sig, säger Boko till BBC.
Fakta.Han blev den stora vinnaren
Duma Boko, 54, har formellt svurits in som Botswanas sjätte president. Förra onsdagen hölls valet i Botswana, ett till ytan stort land med en folkmängd på bara 2,5 miljoner. Efter valet stod det klart att regeringspartiet BDP förlorat nästan samtliga mandat och att koalitionen UDC, ledd av juristen Boko, var den stora vinnaren. Han hade därmed lyckats bryta ett 58-årigt maktinnehav för BDP.